Στο Λονδίνο των 50s, στους δρόμους κυριαρχούσαν τα Teddy Girls. Ναι, σε επίπεδο ανυπότακτου attitude και στυλ, τα Teddy Boys είχαν κάποιους σοβαρούς αντιπάλους. Η «υποκουλτούρα» που προέκυψε από τα συντρίμμια μιας κατεστραμμένης πρωτεύουσας, οργάνωσε τις έφηβες σε συμμορίες που κατάφεραν αυτά τα συντρίμμια να τα μεταφράσουν σε μόδα και από εκείνες που επηρεάζουν μέχρι και σήμερα, μάλιστα. Τα Teddy Girls μπορούσε να τα συναντήσει κανείς σε κάθε γωνιά της πόλης, από το Bethnal Green και το Tottenham, ως το North Kensington.

Ακριβώς όπως και οι άντρες ομόλογοί τους, τα Teddy Girls ονειρεύονταν ένα μέλλον πιο τολμηρό, στα χρόνια μετά τον Παγκόσμιο Πόλεμο, με το παρελθόν τους να είναι ακόμα φρέσκο. Όλη την ονειροπόληση την έκαναν φορώντας περίτεχνα παλτό, μεταξωτά μαντίλια, τσιγάρα στο στόμα (μάλλον βαριά), μπύρες στα χέρια και ογκώδεις καρφίτσες.

Τον Ιανουάριο του 1955, φωτογράφος και σκηνοθέτης Ken Russell θέλησε να κρατήσει την αισθητική και το ύφος τους ζωντανά για πάντα, μέσω της φωτογραφικής του μηχανής. Αυτό που προέκυψε είναι μια σειρά από ασπρόμαυρα πορτρέτα που ακολουθούν όλη την κουλτούρα αυτής της «αλητείας» στο απόλυτο peak της. Όλες οι φωτογραφίες αυτές, συλλέχθηκαν και δημιούργησαν το βιβλίο Teddy Girls.

Ο στόχος του βιβλίου μπορεί να αγγίζει ξεκάθαρα τον τομέα της ιστορίας της μόδας, αλλά δεν παύει να μας φέρνει αντιμέτωπους με μια ομάδα και το πνεύμα νεαρών κοριτσιών που ήταν πολύ νέα για να υποταχθούν, πολύ καλόγουστα edgy, για να συμβιβαστούν με βαρετές ενδυματολογικές νόρμες. Ναι, ακόμα κι αν μιλάμε για τα 50s και μια περίοδο που η Ευρώπη προσπαθούσε να αναγεννηθεί μέσα από τις στάχτες της.

Σε δηλώσεις της στο Another Magazine, η ιστορικός μόδας Mairi Mackenzie, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην έκδοση του βιβλίου αναφέρει πως τα κορίτσια «φαίνονται απλά υπέροχα». Η ίδια δεν εξηγεί αυτό το αποτέλεσμα πατώντας στα στενά όρια των ενδυματολογικών επιλογών που συντάσσουν μια εμφάνιση, αλλά στο attitude που τους έδινε δύναμη. «Ήταν περήφανες. Ήξεραν την αξία τους. Απλά φορούσαν ό,τι φορούσαν», είπε χαρακτηριστικά.