Το κοινοβούλιο του Κογκρέσου της Αργεντινής ενέκρινε το νομοσχέδιο που νομιμοποιεί τις αμβλώσεις, σήμερα το πρωί. Πρόκειται για ένα τεράστιο βήμα που μπορεί να δώσει την απαραίτητη εκκίνηση στη μέχρι τώρα συντηρητική Λατινική Αμερική, ώστε να βάλει μπροστά στα σχέδιά της τα γυναικεία δικαιώματα.

Το νομικό αυτό πλαίσιο θα δίνει στις γυναίκες τη δυνατότητα να μπορούν να διακόψουν μια κύηση στις 14 εβδομάδες. Πέρασε με 131 θετικές ψήφους, ενώ 117 ήταν αρνητικές. Αξίζει να αναφερθεί πως η Αργεντινή είναι η γενέτειρα του Πάπα Φράνσις, και αυτό ακριβώς το νομοσχέδιο δίνει και στις υπόλοιπες ρωμαιοκαθολικές  χώρες το πράσινο φως ώστε να προασπίσουν τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών.

«Αυτό είναι ένα θεμελιώδες βήμα και αναγνώριση ενός μακρού αγώνα που διεξάγουν τα γυναικεία κινήματα στη χώρα μας εδώ και χρόνια», δήλωσε η Elizabeth Gómez, υπουργός Γυναικών, Φύλου και Διαφορετικότητας της κυβέρνησης μετά την ψηφοφορία. «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ώστε ο οικειοθελής τερματισμός της εγκυμοσύνης να γίνει νόμος», συνέχισε.

Τις μέρες πριν από την ψήφιση, οι δρόμοι του Μπουένος Άιρες γέμισαν με αφίσες που στηρίζουν ή διαφωνούν με το νομοσχέδιο. Από χθες το βράδυ, διαμαρτυρόμενοι συγκεντρώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο, φορώντας πράσινα μαντίλια, αναμένοντας τα νέα σχετικά με το νομοσχέδιο. Το 2018, αντίστοιχη πρόταση απορρίφθηκε από το κοινοβούλιο της χώρας, παρόλο που πέρασε από τη δικαστική αρχή.

Όσοι είναι ενάντιοι στο νόμο που δίνει το πράσινο φως στην οικειοθελή διακοπή μιας εγκυμοσύνης επέλεξαν μπλε μαντίλια και κατέλαβαν τους δρόμους, καταδικάζοντας το νομοσχέδιο. «Δε θέλουν να δείξουν τι είναι μια έκτρωση», είπε η Mariana Ledger, διαμαρτυρόμενη, κρατώντας το ομοίωμα ενός ματωμένου, χωρίς κεφάλι, εμβρύου. «Αυτό είναι και δε θέλουν να το δείξουν», δήλωσε κατηγορώντας τους πολιτικούς για απόκρυψη της αλήθειας και υποτίμηση της νοημοσύνης της ίδιας, καθώς και των υπόλοιπων πολιτών. Η Διεθνής Αμνηστία, ωστόσο, καλοσώρισε την είδηση για την έγκριση, εγκαλώντας τους πολιτικούς της χώρας να μην αγνοήσουν το πόσους κινδύνους κρύβει για μια γυναίκα, μια παράνομη/λαθραία έκτρωση.

Το νομοσχέδιο, πέραν της νομιμοποίησης των αμβλώσεων, περιλαμβάνει και έναν ακόμα νόμο, που προβλέπει την παροχή βοήθειας σε γυναίκες που θέλουν να συνεχίσουν την εγκυμοσύνη τους, αλλά αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες.

Ο τωρινός νόμος στην Αργεντινή επιτρέπει τη διακοπή κύησης μόνο όταν διακυβεύεται η υγεία της μητέρας ή αν η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα βιασμού.