Η 90χρονη πλέον Colette, όταν ήταν νεαρό κορίτσι, στήριξε τη Γαλλική Αντίσταση, πολεμώντας τους Ναζί του Χίτλερ. Παρόλο το θάρρος της, επί 74 ολόκληρα χρόνια, αρνείται πεισματικά να επισκεφτεί τη Γερμανία, καθώς εκεί σκοτώθηκε ο αδερφός της.

Όλα αυτά αλλάζουν όταν συναντά τη Lucie, μια μαθήτρια ιστορίας, που μπήκε στη ζωή της θέλοντας να μελετήσει και να γράψει την ιστορία του Ζαν-Πιερ, του αδερφού της Colette, και την ενέπνευσε να αντιμετωπίσει τα παλιά τραύματα. Έτσι φτάνουμε στη μεγάλη κίνηση θάρρους: η Colette Marin-Catherine, στην επέτειο της δίκης της Νυρεμβέργης, επισκέφθηκε το γερμανικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Mittelbau-Dora όπου και σκοτώθηκε ο αδερφός της και μέσα στην ανάγκη της να βάλει μια τελεία σε όσα στοιχειώνουν το παρελθόν της, μας δίνει σημαντικά μαθήματα

Η Colette και η οικογένειά της άνηκαν στο 1% του γαλλικού πληθυσμούν που αντιστάθηκε στους Ναζί, πριν την παρέμβαση των συμμάχων. Η ίδια απέφευγε την επίσκεψη στο στρατόπεδο φοβούμενη τα αισθήματα θυμού που θα της προκαλούσε κάτι τέτοιο. Κι όμως πήρε το ρίσκο της και τα κατάφερε. Η συγκίνηση ήταν αναπόφευκτη. 

Πηγή: Guardian