Τα τελευταία τέσσερα χρόνια το περιοδικό Vanity Fair έχει θεσπίσει την ημέρα “Μπίλι Άιλις” και συναντά το παγκόσμιο μουσικό φαινόμενο για να του απευθύνει τις ίδιες ερωτήσεις. Είναι ένα από τα ενδιαφέροντα κόνσπετ συνεντεύξεων της τελευταίας πενταετίας σίγουρα.

Το 2020 η Μπίλι Άιλις έκανε το τατουάζ που ήθελε αλλά όχι την παγκόσμια τουρνέ της. Και της λείπει πολύ η επαφή της με τον κόσμο. Υιοθέτησε έναν αδέσποτο σκύλο, το Σαρκ και νιώθει πιο σίγουρη για τον εαυτό της. Εξερευνά ακόμη το στιλ, την ταυτότητά της, το χρώμα που θέλει να έχουν τα μαλλιά της γιατί παραδέχεται ότι είναι μια έφηβη γυναίκα.

 

Η 18χρόνη κάτοχος των 5 Grammy βραβείων, που τραγούδησε στα Όσκαρ και τα Brits, που τραγούδησε και το κομμάτι του επόμενου Bond φιλμ πέρασε το 2020 προσπαθώντας να πείσει τους Gen-Z φαν της να ψηφίσουν τους Δημοκρατικούς και να ενδιαφερθούν για την κλιματική αλλαγή. Μίλησε για την πανδημία και πόσο επηρέασε αρχικά τη δημιουργικότητά της αλλά κατάφερε να γράψει μαζί με τον αδελφό της 16 τραγούδια για τη νέα της δισκογραφική δουλειά. Το 2020 κατέβηκε σε αρκετές πορείες και έδειξε την αλληλεγγύη της απέναντι στους μαύρους συμπολίτες της που έπεσαν θύματά της αστυνομικής βίας. “Αν έχεις μια πλατφόρμα όπως η δική μου καλό είναι να την χρησιμοποιήσεις όπως πρέπει και να μην μείνεις σιωπηλός και αμέτοχος” λέει στο βίντεο του Vanity Fair.

Μίλησε αναπολογητικά και για τη διάσημη πλέον φωτογραφία μιας καθημερινής στιγμής ενός τόσο αναγνωρίσιμου 18χρόνου κοριτσιού που το ακολουθούν παραπάνω από 70 εκατομμύρια άνθρωποι, χωρίς τα trademark φαρδιά ρούχα της έγινε αντικείμενο χλευασμού.

Γιατί η Άιλις έχει μεγάλο στήθος και κοιλίτσα. “Δεν πάχυνα. Αυτό είναι το σώμα μου, απλά”, απαντά χωρίς να νιώθει πίεση να ανταποκριθεί σε κάποιο πρότυπο ομορφιάς που δεν την κάνει ευτυχισμένη πραγματικά”.Η Μπίλι Άιλις έχει άθελα της γίνει το πρόσωπό της άτυπης καμπάνιας για την κανονικοποίηση των νορμάλ σωμάτων κι όχι αποκλειστικά εκείνων με τις αναλογίες που συναντούμε στις πασαρέλες. Να μην πέφτουμε ουσιαστικά θύματα της κατασκευασμένης μιντιακής εικόνας των σόσιαλ μίντια ζητούν οι πρεσβευτές του κινήματος της κανονικοποίσης των νορμάλ σωμάτων. 

Κι απάντησε σε όλους μέσω του μικρού κλιπ που σκηνοθέτησε η ίδια, του “Not My Responsibility”.

“Αν την μπορεί κάποιος να νιώσει άνετα στο σώμα του επειδή τον εμπνέω είναι αρκετό για μένα”, λέει και προσθέτει ότι η σκέψη της θνητότητάς των ανθρώπων την κρατά ασφαλή από τις τοξικές, επικριτικές, βιτριολικές γνώμες των τρολ του διαδικτύου.Η Μπίλι Άιλις δεν έχει θέμα να βγάζει αρετουσάριστες φωτογραφίες, και ναι, το Photoshop είναι οι αισθητικές επεμβάσεις του Instagram. Δεν κολλά σε στερεότυπα που βοηθούν την ανισότητα και την αξιολόγηση των γυναικείων σωμάτων. Δεν είναι εμμονική με την ομορφιά, προσπαθεί ακόμη να βρει ως μια φυσιολογική 18χρόνη της θέση της στον δικό της τεράστιο μικρόκοσμο. Δεν επιδιώκει να προβάλλει τις ραγάδες ή την κυτταρίτιδα της για να γίνει αρεστή, ούτε χρησιμοποιεί τους γλουτούς της για να κάνει βιντεοκλίπ. Δεν έχει επιδιώξει αυτό τον τρόπο έκφρασης και προβολής. Είναι απλά ο εαυτός της.