Τί σημαίνει να είσαι γυναίκα και τί θηλυκότητα στην Ελλάδα του σήμερα; Πώς πληγώνει η πατριαρχία τις ζωές μας; Πώς βιώνουμε τον σεξισμό και τα έμφυλα στερεότυπα; Οχτώ γυναίκες θα συζητήσουν ψηφιακά στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, για την έμφυλη βία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών.  Η συζήτηση θα γίνει στις 25 Νοεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι, στο πλαίσιο της σειράς ψηφιακών συζητήσεων για την ελληνική κοινωνία, Society Uncensored.

Τη σημαντική αυτή συζήτηση θα φέρουν στη ζωή οχτώ γυναίκες, με ετερόκλητες καταβολές και εμπειρίες. Μια μαιευτήρας-γυναικολόγος, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, μια δημοσιογράφος-σεναριογράφος, μια δικηγόρος, μια κοινωνιολόγος-ψυχοθεραπεύτρια, μια τρανς sex worker, υπεύθυνη επικοινωνίας του Κέντρου Διοτίμα και μια δημόσια υπάλληλος, αφηγούνται ιστορίες που ΠΡΕΠΕΙ να ακουστούν.

Τα ζητήματα που θα πέσουν στο τραπέζι

Το κίνημα στην Πολωνία για το δικαίωμα στην άμβλωση, οι διαδηλώσεις στη Λατινική Αμερική για τις γυναικοκτονίες, το #MeToo. Η Ελλάδα και τα περιστατικά έμφυλης βίας που δε μειώνονται, μάλλον το αντίθετο, τα έμφυλα στερεότυπα, ο σεξισμός, η τοξική αρρενωπότητα, το victim blaming και η κουλτούρα του βιασμού. Ζητήματα που γίνονται φανερά και ζωντανεύουν καθημερινά στην ελληνική κοινωνία, η οποία φοβάται να τα ακούσει. Με αυτά θα τη φέρουν αντιμέτωπη αυτές οι οχτώ γυναίκες.

Με αφορμή τις υποθέσεις της Ελένης Τοπαλούδη, της Σούζαν Ήτον και του/της Ζακ/Zackie (Ζακ Κωστόπουλου), οι συμμετέχουσες μοιράζονται καθημερινές εμπειρίες σεξισμού, ενώ μιλούν για τα έμφυλα στερεότυπα με τα οποία μεγάλωσαν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν στην προσωπική και επαγγελματική τους ζωή. Ανακαλούν μνήμες περιστατικών έμφυλης βίας και παράλληλα προσεγγίζουν το αποτύπωμα της κακοποίησης στη συλλογική συνείδηση, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη θεσμική αντιμετώπιση που συχνά επανατραυματίζει τα θύματα έμφυλης βίας. Οι προσωπικές εμπειρίες θα έχουν τον ρόλο τους στη συζήτηση.

Θα μιλήσουν για το συλλογικό τραύμα της έμφυλης βίας μέσα από μια κουλτούρα ανοχής. Η συζήτηση αναδεικνύει το αβάσταχτο φορτίο του victim blaming και της κουλτούρας του βιασμού που χαρακτηρίζει την ελληνική κοινωνία. Μέσα από τα προσωπικά τους βιώματα και την έμφυλη βία που τις (α-)κινητοποιεί σε διαφορετικό βαθμό, επεξεργάζονται πώς μπορούν να αντιδράσουν, να ενδυναμωθούν και να στήσουν κοινότητες αλληλεγγύης και υποστήριξης, ώστε να σπάσουν τον κύκλο της βίας, να αποβάλουν την ντροπή και να μη νιώθουν μόνες.   

Συμμετέχουν: οι Ήβη Καϊσερλή (τρανς γυναίκα, σεξεργάτρια( υπεύθυνη Επικοινωνίας, Κέντρο Διοτίμα), Γιάννα Κουκά (δημόσιος υπάλληλος), Ευτυχία Λεοντίδου (μαιευτήρ-γυναικολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών), Μαρία Λούκα (δημοσιογράφος – σεναριογράφος), Κλειώ Παπαπαντολέων (δικηγόρος) και Βάλια Τσιριγώτη (κοινωνιολόγος-ψυχοθεραπεύτρια). Τον συντονισμό της συζήτησης θα κάνει η δικηγόρος Στεύη Κίτσου