Τι ξέρουμε για την Καμάλα Χαν. Η μουσουλμάνα έφηβη γεννήθηκε στο μυαλό της Τζι. Ουίλοου Ουίλσον και απέκτησε μορφή από το πενάκι του Άντριαν Αλφόνα και έκανε την πρώτη της εμφάνιση το 2013 σε ένα τεύχους του Captain Marvel. Λίγους μήνες αργότερα, έγινε η 4η Ms Marvel, πρωταγωνιστώντας στην όμιτιλη σειρά κόμικ. Είναι Αμερικανοπακιστανή, μένει στο Τζέρσεϊ Σίτι και μπορεί, ως Ms. Marvel, να αλλάζει μορφή και σχήμα. Είναι φαν της Captain Marvel. 

Ο αδελφός της είναι εξαιρετικά συντηρητικός και ακολουθεί τις επιταγές του Ισλάμ κατά γράμμα, η μητέρα της δεν της επιτρέπει να κάνει παρέα με αγόρια και ο πατέρας της την πιέζει να διαβάζει, να επικεντρωθεί αποκλειστικά στις σπουδές της και να γίνει γιατρός. Η έφηβη αρχίζει να έχει πρόβλημα με την ταυτότητά της, την καταγωγή της και τα θρησκευτικά “πρέπει” που της επιβάλλονται.

https://t.co/Ax46rq09Lc

Όπως, είπαμε παραπάνω, το σενάριο του κόμικ υπογράφει η Τζ. Oυίλοου Oυίλσον, μια νεαρή Αμερικανίδα που έχει ασπαστεί το Ισλάμ και έχει ήδη συνεργαστεί στην παραγωγή άλλων κόμικ. Η  Ουίλσον ήθελε, εμπνεόμενη από τη δική της εφηβεία, να δημιουργήσει μια ηρωίδα πρότυπο για τους νέους “και ιδίως για τις νέες κοπέλες”. 

Για την επικεφαλής της σειράς, Σάνα Αμάνατ, η ιδέα αυτή προέρχεται από την επιθυμία της εταιρείας να αφηγηθεί την ιστορία των Αμερικανών μουσουλμάνων, ωστόσο η ιστορία της Καμάλα “δεν παρουσιάζει το τι σημαίνει να είσαι μουσουλμάνος, Πακιστανός ή Αμερικανός” αλλά “είναι κυρίως μια ιστορία του τι σημαίνει να είσαι νέος, χαμένος μέσα σ’ όλα αυτά που περιμένουν οι άλλοι από σένα και το τι συμβαίνει όταν πρέπει να κάνεις τις δικές σου επιλογές”.

Την 18χρόνη πρωτοεμφανιζόμενη Ιμάν Βελάνι θα δούμε στο ρόλο στα τέλη του 2021 μέσα από την πλατφόρμα Disney+. Μακάρι η ένεση διαφορετικότητας στο σύμπαν της Marvel να είναι ουσιαστική και να μην αναλωθεί σε προχειρογραμμένα σενάρια για δήθεν ευαισθησία και μοντερνιά ενώ στην ουσία αποσκοπούν να συμβαδίσουν με την απαίτηση της κοινωνίας για συμπεριληπτικότητα και ορατότητα στις μειονότητες. Το σύμπαν των ηρώων με τα κολάν και τις κάπες είναι συνήθως ανδροκρατούμενο και ετεροκανονικό. Και ενώ τα κόμικ έχουν τεράστιο fan base, τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να ασπάζεται τις επιταγές της πολιτικής ορθότητας για την ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου σε θέματα διακρίσεων, ρατσισμού, κοινωνικού αποκλεισμού, θεμελιωδών δικαιωμάτων, οικολογίας, ειρήνης και μη βίας.

Και η τηλεόραση είναι μόνο η αρχή. Όπως έχει ανακοινώσει η Marvel, η Καμάλα ως Ms Marvel θα εμφανιστεί στο sequel της Captain Marvel. Η Μπρι Λαρσον θα έχει και παρέα.