Η Χριστίνα Πιτούλη δεν θέλει να πουλήσει μιζέρια. Απλά ενδιαφέρεται για τον άνθρωπο. Και πιστεύει πως υπάρχουν πολλές ιστορίες που πρέπει να ειπωθούν. Και κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να τις ακούσετε.
Τι είναι το Wetu Haiki;
Μικρού μήκους ντοκιμαντέρ της Χριστίνας Πιτούλη που διερευνά τις πολλαπλές μορφές έμφυλης και σεξιστικής βίας στην Τανζανία. Η δημιουργός ταξίδεψε στο Σάμε, στην περιοχή του όρους Κιλιμάντζαρο και μίλησε με γυναίκες της φυλής των Μασάι.
Η σκηνοθέτιδα της έμφυλης βίας
Η Ελληνίδα κινηματογραφίστρια Χριστίνα Πιτούλη είναι μια σπουδαία γυναίκα. Αποφοίτησε με πτυχίο δημοσιογραφίας και οπτικοακουστικής επικοινωνίας του Παντείου και πήγε για μεταπτυχιακό πάνω στη Δημιουργικό Ντοκιμαντέρ στη Βαρκελώνη. Έχει συνεργαστεί με ΜΚΟ, τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και γυρίζει ντοκιμαντέρ μελετώντας τα ζητήματα φύλου. Το πρώτο ντοκιμαντέρ που σκηνοθέτησε, το Des de baix /Από Κάτω Χαμηλά πραγματεύεται τα στερεότυπα που ακολουθούν τους ανθρώπους με νανισμό
Η κλειτοριδεκτομή στην Αφρική
Το 2013 η Πιτούλη σκηνοθέτησε ένα μισάωρο ντοκιμαντέρ την κλειτοριδεκτομή. To Bref (διαθέσιμο στο Viimeo με ελληνικούς υπότιτλους). Γυναίκες και άνδρες από την Αφρική που ζουν στην Ισπανία, μιλούν ανοιχτά για το έθιμο της κλειτοριδεκτομής. Ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων είναι μια αποτρόπαιη παράδοση, που προκαλεί αντιδράσεις για την καταπάτηση των γυναικείων δικαιωμάτων και τους κινδύνους που εγκυμονεί τόσο για την σωματική, όσο και για την ψυχική υγεία των γυναικών που τον υφίστανται. η ταινία αποκαλύπτει την περιπλοκότητα αυτού του αμφιλεγόμενου ζητήματος, όπου τα όρια των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς διατέμνονται. Το ντοκιμαντέρ έχει συμμετάσχει στο επίσημο πρόγραμμα σε περισσότερα από 35 διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ, αποσπώντας βραβεία και διθυραμβικά σχόλια. Γυρίστηκε σε συνεργασία με τους Γιατρούς του Κόσμου της Καταλονίας. Το Bref έχει και σελίδα στο Facebook.