H Βασιλική (instagram-ική Vast) έχει σπουδάσει γραφιστική, δεν ασχολείται με την τέχνη αυτή, αλλά την προσφέρει απλόχερα σε όλους τους τηλε-φανατικούς του παρελθόντος. Στο προφίλ της στο Instagram μπορείς να βρεις illustrations που παντρεύουν την τέχνη της γραφιστικής, με τους πιο αγαπημένους τηλεοπτικούς χαρακτήρες και τις ατάκες τους. Από τη Ντένη Μαρκορά που ζει μια ντεκαντάνς, μέχρι την Πέγκυ Καρά και τα “ωραία παπουτσάκια της”, η δουλειά της Vast βάζει στο επίκεντρο μια αλήθεια που κάποιοι παραδέχονται αβίαστα, και κάποιοι άλλοι την αντιμετωπίζουν σαν ένοχο μυστικό-απόλαυση: η παλιά ελληνική τηλεόραση ήταν κουλ. Ίσως πιο κουλ από ό,τι η σύγχρονη μπορεί να φανταστεί. Εμείς μιλήσαμε με το δημιουργικό μυαλό πίσω από τα πιο vintage τηλεοπτικά illustrations εκεί έξω. 

Πώς προέκυψε η ιδέα να γίνουν οι χαρακτήρες σειρών το κεντρικό θέμα της δουλειάς σου;

Μεγάλωσα βλέποντας ελληνικές σειρές, άπειρες φορές την κάθε μία. Ξέρω ολόκληρους διαλόγους απ’ έξω. Οπότε αποφάσισα να συνδυάσω την αγάπη μου
για το σχέδιο με του χαρακτήρες που με έχουν κάνει να γελάσω ή και να συγκινηθώ, τόσο σαν παιδί όσο και στα εφηβικά μου χρόνια. 

Με μια ματιά στο account σου καταλαβαίνουμε πως έχει μια ιδιαίτερη αδυναμία στη Ράνια των S1ngles, στην Πέγκυ Καρρά του «Κωνσταντίνου και Ελένης», αλλά και στους χαρακτήρες των σειρών του Γιώργου Καπουτζίδη. Γιατί πιστεύεις πως ακόμα και σήμερα αναφερόμαστε τόσο συχνά σε εκείνους, με τόση αγάπη;

Προσωπικά δεν μπορώ να ξεχωρίσω κανέναν χαρακτήρα από τις παραπάνω σειρές, μιας και έχω την ίδια αδυναμία σε όλα τα σχέδια που έχω δημιουργήσει.
Πιστεύω πως ακόμα και σήμερα αναφερόμαστε με τόση αγάπη σε εκείνους επειδή οι σειρές αυτές γνώρισαν μεγάλη επιτυχία κατά την προβολή τους. Έχουν 
προσφέρει γέλιο, συγκίνηση και εχουν περάσει πολλά κοινωνικά μηνύματα. Επίσης έχουν συντροφεύσει τα παιδικά, εφηβικά και τα ενήλικα χρόνια των τελευταίων γενεών.

Υπάρχει κάποιος χαρακτήρας που σύμφωνα με τα  orders σου, κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά των followers σου;

Αγαπημένες επιλογές είναι δύο. Η Ασπασία (Μαρία Καβογιάννη), με την ατάκα “Αϊ σαρβάιβ” από Dolce Vita και η Ντένη Μαρκορά (Ντίνα Κώνστα) απο Δυο Ξένους με το “Χριστέ μου τι ντεκαντανς”.

Πώς επιλέγεις την ατάκα με την οποία συνοδεύεις τα illustrations σου;

Συνήθως επιλέγω πρώτα τον χαρακτήρα που θέλω να σχεδιάσω και στην συνέχεια διαλέγω την ατάκα που θέλω να υπάρχει στο illustration. Προσπαθώ να βρίσκω ακριβώς τη σκηνή στην οποία έχει ειπωθεί η κάθε ατάκα, γιατι μου αρέσει να συνδέονται. 

Έχεις ασχοληθεί καλλιτεχνικά και με τους “villains” της Disney. Θα έλεγες πως τελικά η αγάπη σου για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο
της παιδική σου ηλικίας, αποτελεί έμπνευση για τη δουλειά σου σήμερα; Τι άλλο εμπνέει τη δουλειά σου;

Σίγουρα. Οι ταινίες της Disney έχουν διαμορφώσει ένα μέρος του χαρακτήρα μου και οι ελληνικές σειρές και ταινίες ενα μέρος του χιούμορ μου. Τη δουλειά μου εμπνέει μια συζήτηση με φίλους, μια λέξη που θα ακούσω ή ακόμα και μια κίνηση που θα δω. Καθώς και τα γεγονότα της επικαιρότητας.

«Να ζεις καλά κι απλά, αυτό είναι τέχνη», γράφεις στο bio σου. Τι είναι τέχνη για εσένα τελικά;

Για μένα τέχνη, εκτός απ’ το να ζεις καλά κι απλά, είναι αυτό που δημιουργείς να σου γεμίζει την ψυχή και να σου προκαλεί συναισθήματα. Τέχνη είναι όλα γύρω μας, αρκεί να έχουμε την διάθεση να τα δούμε και να τα κατανοήσουμε.

Είναι το Instagram ένας ιδανικός τόπος για να ξεδιπλώσει ένας illustrator τη δουλειά του; Κρύβει δυσκολίες;

Δεν ξέρω αν το Instagram είναι ο ιδανικός τρόπος, σίγουρα όμως είναι ένα μέσο που έχει πρόσβαση πολύς κόσμος. Κάθε δημιουργός – καλλιτέχνης μπορεί να δείξει τη δουλειά του ελεύθερα σε ένα ευρύτερο κοινό. Είναι δύσκολο μέχρι να σε βρει το κοινό και οι δημοσιεύσεις σου να έχουν την ανάλογη απήχηση. Ας πούμε εγώ ξεκίνησα να ανεβάζω σχέδια στο προφίλ μου πριν δυόμιση χρόνια. Ωστόσο τους τελευταίους δέκα μήνες άρχισαν να έχουν ανταπόκριση τα σχέδια μου και χαίρομαι πολύ για αυτό.

Ποιον χαρακτήρα σειράς θεωρείς αδικαιολόγητα υποτιμημένο και ποια ατάκα πιστεύεις ότι δεν έχει βρει τη θέση που της αξίζει στην κουλτούρα που αγαπάει τις ελληνικές σειρές με μανία;

Θεωρώ πως η Γιολάντα Ραγιά (Ντίνα Κώνστα) απο το “Δις εξαμαρτείν” δεν εχει την αναγνωρισιμότητα που θα έπρεπε. Αυτό νομίζω οφείλεται στο ότι η σειρά είναι παλιά και δεν έχει προβληθεί αρκετές φορές σε επανάληψη. Μου είναι δύσκολο να διαλέξω μόνο μία ατάκα της.

Κάνε μας ένα spoiler του επόμενου illustration που θα δούμε στο προφίλ σου.

Το επόμενο illustration θα είναι ένας γυναικείος χαρακτήρας με έντονη προσωπικότητα από μία καταπληκτική κωμωδία , που οι ατάκες έπεφταν βροχή, αλλά δυστυχώς κράτησε μόνο για 6,5 επεισόδια.