Αγαπήσαμε λίγο παραπάνω την Ατζελίνα Τζολί που γράφει για τα δικαιώματα κάθε εφήβου

Η ηθοποιός σε συνεργασία με τη Διεθνή Αμνηστία θα συντάξει ένα βιβλίο που κάθε παιδί πρέπει να διαβάσει.

Αγαπήσαμε λίγο παραπάνω την Ατζελίνα Τζολί που γράφει για τα δικαιώματα κάθε εφήβου

Η ηθοποιός σε συνεργασία με τη Διεθνή Αμνηστία θα συντάξει ένα βιβλίο που κάθε παιδί πρέπει να διαβάσει.


Η Διεθνής Αμνηστία και η Αντεζλίνα Τζολί ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους για τη σύνταξη και την έκδοση ενός βιβλίου για έφηβες και εφήβους, στο οποίο θα μπορούν να διαβάσουν τα δικαιώματά τους σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Σε καθημερινή βάση, η αλήθεια είναι πως τα παιδιά δεν έχουν πλήρη γνώση των δικαιωμάτων τους, ενώ οι ενήλικες τα αγνοούν συστηματικά. Τα παιδιά και οι έφηβοι παραμένουν ευάλωτοι, ενώ δε δέχονται την κατάλληλη αποκατάσταση όσων συνεπάγεται η έλλειψη σεβασμού ως προς τα δικαιώματά τους. Μεγάλο μέρος της συγγραφής του βιβλίου οφείλεται στη Geraldine Van Bueren QC, δικηγόρο για τα δικαιώματα των παιδιών και μια από τις συντάκτριες της σύμβασης-ορόσημο που προσέφερε στα παιδιά το δικό τους σύνολο δικαιωμάτων για πρώτη κιόλας φορά.

Σε σχετική της δήλωση η Τζολί ανέφερε:

Σήμερα έχουμε μια νεολαία που συμμετέχει και είναι έτοιμη να πολεμήσει. Πολλοί/ες όμως έρχονται αντιμέτωποι/ες με την παραπληροφόρηση από ενήλικες, την έλλειψη συνειδητοποίησης των δικαιωμάτων τους και την έλλειψη γνώσης για το πώς να χρησιμοποιούν τις ιδιαιτερότητες των δικαιωμάτων τους, εφαρμόζοντας τες στη χώρα και τις συνθήκες στις οποίες ζουν. Πρέπει να τους δώσουμε τα εργαλεία για να ενισχύσουμε τον αγώνα τους και να τους ενδυναμώσουμε. Η Διεθνής Αμνηστία, η Geraldine και εγώ ελπίζουμε να δώσουμε αυτά τα εργαλεία στα χέρια των νέων και το βιβλίο αυτό να είναι ένας οδηγός που μπορούν να μεταφέρουν μαζί τους και να χρησιμοποιούν. Όχι μόνο για να ενημερώνονται, αλλά για να ενεργοποιούνται και να το χρησιμοποιούν ως πηγή αναφοράς όπου χρειάζεται.

Το βιβλίο θα απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 13 ετών και άνω και θα παρουσιάζει τις κύριες κατηγορίες δικαιωμάτων αλλά και τον τρόπο που εφαρμόζονται στον πραγματικό κόσμο. Σε αυτό θα γίνεται αναφορά σε θέματα όπως η ελευθερία της έκφρασης, η φυλετική ισότητα και η ισότητα των φύλων, η υγεία, το κλίμα και το βιώσιμο περιβάλλον. Σε κάθε ομάδα δικαιωμάτων θα αναφέρονται και παραδείγματα παιδιών που μέσα από τον ακτιβισμό έχουν κάνει τη διαφορά σε κάθε γωνία του κόσμου.

Η Διεθνής Αμνηστία και η Τζολί, έχοντας προφανώς γνώση πως η θεωρία –ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με τα παιδιά- χρειάζεται και μια καθοδήγηση, συμπεριλαμβάνουν στο βιβλίο και έναν οδηγό. Έτσι προσφέρουν σε κάθε παιδί που συστήνεται για πρώτη φορά στα δικαιώματά του, τρόπους να τα εφαρμόσει. Τα μέσα για να γίνει αυτό πραγματικότητα είναι η εκστρατεία και η διαμαρτυρία, η εκπαίδευση του εαυτού του και των άλλων, η πλοήγηση στον νόμο και η αμφισβήτηση της αδικίας. Είτε αυτή συμβαίνει στο σπίτι είτε στο σχολείο, την κοινότητα, σε εθνικό ή και διεθνές επίπεδο.

«Εμείς στη Διεθνή Αμνηστία είμαστε στην ευχάριστη θέση να συνεργαστούμε με την Αντζελίνα Τζολί, την Γεραλδίν φαν Μπολυερεν και νέους και νέες από όλο τον κόσμο για να δημιουργήσουμε αυτό το ισχυρό βιβλίο. Ήταν απαραίτητο από τότε που η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού έδωσε στα παιδιά το δικό τους μοναδικό σύνολο δικαιωμάτων», δήλωσε η Νίκη Πάρκερ, Εκδότρια και Υπεύθυνη των Λογοτεχνικών Συνεργασιών της Διεθνούς Αμνηστίας.

"Πολλά παιδιά αντιμετωπίζουν καθημερινές παραβιάσεις, όπως ακραία πείνα, έλλειψη στέγης και εμπορία ανθρώπων. Όποια κι αν είναι και όπου και αν ζουν, έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους. Αυτό το βιβλίο ενδυναμώνει τους νέους και τις νέες, παρέχοντάς τους τα στοιχεία και τα εργαλεία που χρειάζονται για να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους και τους άλλους/ες."

Ένα από τα παιδιά που περιλαμβάνονται στο βιβλίο είναι ο Dujuan. Ένα 14χρονο αγόρι Αβορίγινας, από τις φυλές Arrente και Garrwa στην Αυστραλία. Σχολιάζοντας τη συμμετοχή του στο βιβλίο ανέφερε:

«Εμείς, τα παιδιά στην Αυστραλία είμαστε οι κλεμμένες γενιές και τα παιδιά των Αβορίγινων εξακολουθούν να απομακρύνονται από τους γονείς τους από την κυβέρνηση. Η μάχη (αντίσταση) ζει μέσα μας. Τρέχει στο αίμα μας. Πρέπει να μάθουμε για τα δικαιώματά μας, στο σπίτι και στο σχολείο, και να μοιραστούμε παντού τι συνέβη και συμβαίνει σε παιδιά σαν εμάς. Πρέπει να γνωρίζουμε τα δικαιώματά μας για να μπορούμε να αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο μέλλον.»

Το βιβλίο με τίτλο Know Your Rights (And Claim Them) θα κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο του 2021 στο Ηνωμένο Βασίλειο από τον Andersen Press.

  • ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ ΦΟΥ.ΜΠΟΥ
Διάβασε ακόμα