Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού “Άλμα Ζωής” μιλά για ακόμα μια χρονιά ανοιχτά για τον Μεταστατικό Καρκίνο Μαστού με σκοπό να μεταδώσει δυνατά το μήνυμα πως ο μεταστατικός καρκίνος μαστού μπορεί και αντιμετωπίζεται και οι ασθενείς με μετάσταση, πλέον, έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής.

https://www.youtube.com/watch?v=qmCVpixdNz0

Αφύπνιση 

Πάνω από 1,5 εκατομμύρια γυναίκες διαγιγνώσκονται ετησίως με καρκίνο του μαστού. Δηλαδή 1 στις 8 θα εμφανίσουν τη νόσο. Στην Ελλάδα 4500 γυναίκες κάθε χρόνο εμφανίζουν κακοήθεια στο μαστό. Στην Ευρώπη, το 60% των κρουσμάτων καρκίνου του μαστού διαγιγνώσκεται σε πρώιμο στάδιο, δηλαδή χειρουργήσιμο, ποσοστό που στην Ελλάδα είναι πολύ μικρότερο. Περίπου το 30% των ασθενών με καρκίνο του μαστού θα εμφανίσει μετάσταση μετά την αρχική διάγνωση. Περίπου 50% των ασθενών στις οποίες δεν γίνεται έγκαιρη διάγνωση αναπτύσσουν μεταστατικό καρκίνο του μαστού και ο μέσος χρόνος επιβίωσής τους είναι 18 έως 30 μήνες.

Αν ο καρκίνος διαγνωσθεί αρκετά γρήγορα, πριν επεκταθεί σε άλλα όργανα, το πενταετές ποσοστό επιβίωσης των γυναικών με καρκίνο του μαστού ξεπερνά το 95%. Παρ’ όλες όμως τις προόδους στη διάγνωση και τη θεραπεία, ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την κύρια αιτία θανάτων σχετιζόμενων με τον καρκίνο στις γυναίκες, και την υπ’ αριθμόν τρία αιτία θανάτου συνολικά στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ενημέρωση

Οι αιτίες που προκαλούν καρκίνο του μαστού είναι άγνωστες. Υπάρχουν, ωστόσο, κάποιοι παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου σε μια γυναίκα: Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού. Μέση ηλικία .Ιστορικό καλοηθών νοσημάτων του μαστού. Μακροχρόνια έκθεση σε ορμόνες, για παράδειγμα λόγω καθυστερημένης εμμηνόπαυσης ή θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Πρώτη εγκυμοσύνη σε μεγάλη ηλικία. Παράγοντες που αφορούν στον τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης σε ιονίζουσα ακτινοβολία, της αυξημένης κατανάλωσης αλκοόλ και της κατανάλωσης μιας πλούσιας σε λιπαρά διατροφής.​

Διάγνωση

Τα συμπτώματα του καρκίνου του μαστού περιλαμβάνουν: Μία σκληρή μάζα που αναπτύσσεται στο μαστό ή στη μασχάλη, η οποία συνήθως είναι ανώδυνη και εμφανίζεται μόνο στη μία πλευρά. Μεταβολή στο μέγεθος ή το σχήμα του μαστού. Αλλαγές στο δέρμα, όπως εμφάνιση κοιλοτήτων, πτυχών ή ερυθρότητας. Αλλαγές στη θηλή, όπως ασυνήθιστες εκκρίσεις ή εμφάνιση εξανθήματος γύρω από την περιοχή της θηλή.

Πρόληψη

Τακτικός έλεγχος του μαστού με ψηλάφηση, τουλάχιστον μία φορά τον μήνα, μετά την 7η μέρα μετά την έναρξη της περιόδου. Επίσκεψη στο γιατρό  εάν παρατηρηθεί οποιαδήποτε ασυνήθιστη αλλαγή στον μαστό. Τακτικές μαστογραφίες.

Πικρές αλήθειες από την ιστοσελίδα synexizw.gr για την υποστήριξη των ασθενών με μεταστατικό καρκίνο του μαστού

Το ελληνικό κοινό δεν κατανοεί πλήρως τον προχωρημένο καρκίνο του μαστού. Μία πανευρωπαϊκή έρευνα για το μεταστατικό καρκίνο του μαστού που διεξήχθη σε 11 χώρες με 2.202 συμμετέχοντες, 200 εκ των οποίων στην Ελλάδα καταφέρνει και αναδεικνύει τις πολλαπλές προεκτάσεις της ασθένειας που αφορούν τόσο τις γνώσεις μας για ίδια την ασθένεια ή τις παρερμηνείες μας σε σχέση με αυτή, όσο και την επίπτωση αυτής σε μία μερίδα του πληθυσμού που αποτελεί ισχυρότατη βάση της κοινωνίας μας.