Δεν υπάρχει πιο εύκολο και συνάμα πιο χυδαίο πράγμα, από το να ασκείς κακόβουλη άρα τις περισσότερες φορές άστοχη κριτική, για γεγονότα που υποθέτεις με βεβαιότητα ότι αποκλείεται να σου συμβούν μιας και μάλλον εσύ ξέρεις καλύτερα, προσέχεις περισσότερο, δεν πας γυρεύοντας και όλα τα σχετικά. 

Από αρκετά μικρή, η μητέρα μου αποφάσισε να μου μιλήσει για τον τρόπο που οι άνθρωποι δημιουργούν ανθρώπους, όταν αποφασίσουν ότι αυτό είναι το κομμάτι ευτυχίας που τους λείπει. Θυμάμαι λίγους μήνες πριν γεννηθεί ο αδερφός μου, να μου είχε αγοράσει ένα βιβλίο με τίτλο “Ο Περ η Ίντα και το Μικρούτσικο”, που εξηγούσε με απόλυτα απλό τρόπο όλους τους λόγους που μεγαλώνοντας, δεν χρειάζεται να μιλάμε σιγά ή να ντρεπόμαστε για την πράξη που μας έφερε στη ζωή. Βασικός σκοπός του βιβλίου βέβαια ήταν πώς να καταφέρει ένα 4χρονο να μην πνίξει το αδερφάκι που πρόκειται να γεννηθεί. 

Τελικά, ο αδερφός επιβίωσε από τα χέρια μου, με εμένα σήμερα να είμαι φοιτήτρια μεταπτυχιακού, έχοντας 13 μήνες και 8 ημέρες σχέση, κάτι καθόλου δεδομένο ούτε εύκολο για εμένα, μιας και μέχρι τα 25 μου δεν είχα μυαλό για τίποτα άλλο εκτός από το να “χτυπάω κάρτα” στη είσοδο της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου. 

Πριν περίπου δύο μήνες, έχοντας ταξιδέψει μέχρι το Ναύπλιο, στην πρώτη μας μακρινή εκδρομή, συνέβη ένα από αυτά τα “Εμένα; Ποτέ δεν θα μου συμβεί αυτό εμένα”. Με άλλα λόγια,  είσαι με κάποιον που εμπιστεύεσαι, ξέροντας πολύ καλά τι πρέπει να προσέχεις ώστε να μη βρεθείς ένα μεσημέρι πανικόβλητη σε ένα μπαλκόνι, με θέα το Μπούρτζι, αλλά τελικά…

Ας πάρουμε σαν δεδομένο, ότι δεν υπάρχει τίποτα ομορφότερο απ’ τον έρωτα και τον τρόπο που αυτός επιβεβαιώνεται μέσω της ένωσης των ανθρώπων που τον μοιράζονται. Είναι σημαντικό ακόμη και μετά από μια τραυματική εμπειρία, να μη δαιμονοποιούμε συναισθήματα και διαδικασίες. 
Όταν συνέβη το “ατύχημα”, όταν δηλαδή τα μέτρα προστασίας που συνηθίζεται να παίρνουν δύο άνθρωποι που κάνουν έρωτα, έπαιξαν στις ελάχιστες πιθανότητες αποτυχίας που αναγράφονται στη συσκευασία, όλα θόλωσαν, νομίζοντας ότι κάναμε κάτι λάθος. Φωνάζοντας και κλαίγοντας, κλείστηκα στο μπάνιο. Δεκάδες σενάρια έγιναν ένα κουβάρι στο μυαλό μου. Σκεφτόμουν ότι ο κόσμος τελείωσε, παρασέρνοντας όνειρα και στόχους που με κόπο ονειρεύτηκα για τα επόμενα χρόνια της ζωής μου. 

Έχοντας πάρει πλέον απόσταση από το γεγονός, σκέφτομαι ότι δεν υπάρχει τίποτα  πιο παρήγορο από το να κλαις στο μπάνιο, έχοντας κάποιον στην απ’ έξω μεριά της πόρτας, να σου λέει να μη φοβάσαι, ότι για κάθε πρόβλημα υπάρχει μια λύση και ότι θα τη βρείτε μαζί. 

Στην αρχή ντρεπόμουν να πάρω τις φίλες μου, τον γυναικολόγο μου, τη μάνα μου να τη ρωτήσω αν υπήρχε κάποιο κεφάλαιο σε εκείνο το παιδικό βιβλίο που αφορούσε περίπτωση ατυχήματος και πανικού. Πήρα την κολλητή μου. Γιατρός είναι σκέφτηκα και ας είναι ψυχίατρος. Για αρχή κάλμαρε την αίσθηση ελεύθερης πτώσης που είχα, κάνοντας με να ξεκλειδώσω την πόρτα, έχοντας βρεθεί επιτέλους σε εκείνες τις αγκαλιές που δημιουργούν ασφαλείς τόπους. Με συμβούλευσε να πάω σε ένα φαρμακείο, ότι εκεί θα με κατευθύνουν ώστε η περιπέτεια αυτή να τελειώσει με τον καλύτερο τρόπο.



Η φαρμακοποιός προς μεγάλη μου ανακούφιση δεν με κοίταξε σαν κάποιο αμαρτωλό τέρας, περιγράφοντας κατακόκκινη τι μου έχει συμβεί. Έδειξε σίγουρη πως “συμβαίνουν αυτά” και έβγαλε ένα κουτί που με μωβ γράμματα αναγραφόταν πάνω “ellaOne” και “Επείγουσα αντισύλληψη”. Βλέποντας τον πανικό στα μάτια μου να ξανάρχεται, μου εξήγησε ότι το γνωστό και σαν “χάπι της επόμενης ημέρας”, παρεμποδίζει ή αναβάλλει την ωορρηξία διευκρινίζοντας μου ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να διακόψει μια εγκυμοσύνη που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Το κατάλαβα αμέσως, παρόλα αυτά ήξερα ότι δεν υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο από πριν και της είπα ότι αφού δεν χρειάζεται συνταγή γιατρού να μου το δώσει αμέσως. Με καθησύχασε λέγοντάς μου ότι 
“ναι, καλό είναι να λαμβάνεται αμέσως ωστόσο υπάρχει ένα χρονικό περιθώριο έως και 5 μέρες μετά τη σεξουαλική πράξη”.

Χαμογελώντας και σε εμένα και στον φίλο μου, εξήγησε με ήρεμη φωνή πως το ellaOne, είναι ένας τρόπος επείγουσας αντισύλληψης και πως χρησιμοποιείται μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης όπως αυτή. Απ’ ότι κατάλαβα θέλησε να μας προστατέψει απ’ την παρανόηση του να το χρησιμοποιήσουμε ως μέτρο τακτικής αντισύλληψης που θα μας προστατεύσει στο μέλλον από ελεύθερη σεξουαλική επαφή. 

Καθώς το “περνά από το ταμείο”, μου εξηγεί για τις ενδεχόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες. “Μπορεί να έχεις ναυτία ή και δυσφορία στο στομάχι. Μην αγχωθείς όσο και αν σου ακούγονται πολλά τώρα, σε ενδεχόμενο εμετό και πιο έντονο πόνο στην περίοδο σου καθώς και στο στήθος. Ίσως υπάρξουν κάποιοι πονοκέφαλοι να νιώθεις κουρασμένη και να ζαλίζεσαι. Μπορεί η διάθεσή σου να έχει κάποια σκαμπανεβάσματα, αλλά όλα είναι στο πρόγραμμα και δεν εμφανίζονται σε όλες τις κοπέλες”.

Φτάνοντας στην πόρτα, ξαναγύρισα. Σκέφτηκα να ρωτήσω πόσο επικίνδυνο είναι αυτό το τόσο δα χαπάκι για το σώμα μου. Ευτυχώς δεν είχε άλλους πελάτες, οπότε μπόρεσε να μου εξηγήσει πως κυκλοφορούν διάφορες φήμες για το χάπι της επόμενης ημέρας. “Αρχικά αυτό που μπορεί να σου συμβεί είναι να αλλάξει την ημερομηνία έναρξης της επόμενης περιόδου σου ή να προκαλέσει περισσότερη ή λιγότερη αιμορραγία από ό,τι συνήθως. Στον επόμενο καταμήνιο κύκλο σου, όλα θα επανέλθουν στον φυσιολογικό τους ρυθμό”. 



Της είπα ότι πολλοί θεωρούν ότι είναι μια μορφή έκτρωσης, αλλά μετά κοιτάξαμε το ημερολόγιο και έδειχνε 2020. “Το χάπι της επόμενης ημέρας μπορεί μόνο να αποτρέψει μία εγκυμοσύνη καθυστερώντας την ωορρηξία. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει ωάριο στη σάλπιγγα για να συναντηθεί με σπερματοζωάριο και να γονιμοποιηθεί. Εάν το χάπι της επόμενης ημέρας ληφθεί από μία γυναίκα που είναι ήδη έγκυος, η επείγουσα αντισύλληψη δεν θα διακόψει αυτήν την εγκυμοσύνη”.

Ο φίλος  μου κοιτώντας αμήχανα φυτικές βαφές μαλλιών αναρωτιέται από τι άλλο προστατεύει αυτό το χάπι. “Σίγουρα όχι από τις σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις, μιας και η μόνη αντισυλληπτική μέθοδος που προστατεύει από αυτές, είναι το προφυλακτικό”.

Η ιστορία αυτή, κλείνει ανακουφιστικά με το “τέλος καλό, όλα καλά”. Η περίοδος βρήκε αμέσως ξανά τον ρυθμό της και για το μόνο που μετανιώνω είναι για εκείνο το κλάμα στο μπάνιο. Είμαστε σεξουαλικά ενεργές γυναίκες, είμαστε ευτυχισμένες όταν δεν συσσωρεύονται απωθημένα στο κορμί μας, είμαστε οι μόνες που έχουμε λόγο σε αυτό. 

Να θυμάστε. Κάθε πρόβλημα έχει μια λύση, ακόμη και αν δεν τη βλέπουμε αμέσως.