Για κάποιους (και σ’ αυτούς συμπεριλαμβάνεται η αφεντιά μου!), ένας γιατρός κάνει το πιο σημαντικό επάγγελμα του κόσμου. Όμως κάτω απ’ τη λάμψη του “στρατηγού” στον πόλεμο με τις ασθένειες και τ’ ατυχήματα, συχνά ξεχνάμε να δούμε τους στρατιώτες. Και τους πολέμους δεν θα τους κέρδιζαν ποτέ οι στρατηγοί, χωρίς στρατιώτες. Εν προκειμένω: νοσοκόμους!
Σήμερα λοιπόν, η λίστα είναι αφιερωμένη σε 5 στρατιώτες, σε 5 γυναίκες, σε 5 νοσοκόμες που άλλαξαν τον κόσμο. Πώς τον άλλαξαν; Η κάθε μια με τον τρόπο της. Και πρώτη-πρώτη φυσικά, η…
Φλόρενς Νάιτινγκεϊλ: H Kυρία με τη Λάμπα
Σε τούτο δω το σάιτ, είναι απ’ τους πιο αγαπημένους μας ανθρώπους. Δεν μπορούσε να λείπει απ’ αυτή τη λίστα, γιατί είναι (δικαίως) η πιο διάσημη και σημαντική νοσοκόμα όλων των εποχών! Επειδή ωστόσο για τη Φλόρενς τα ‘χουμε πει και ξαναπεί, δεν θα “κλέψω” λέξεις απ’ τις υπόλοιπες. Πατάς τα μπλε γράμματα, και διαβάζεις για την Κυρία με τη Λάμπα, όσο εγώ σε τούτο το άρθρο απλώς της προσφέρω ένα σιωπηλό standing ovation.
Άννα Κάρολαϊν Μάξγουελ: Η Αμερικανίδα Φλόρενς Νάιτιγνκεϊλ
Αν οι Βρετανοί έχουν τη Φλόρενς, οι Αμερικανοί έχουν την Άννα. Στον ισπανοαμερικανικό πόλεμο, η δουλειά της Μάξγουελ είχε τόσο μεγάλη επιτυχία και ο αριθμός νεκρών στις νοσοκομειακές εγκαταστάσεις έπεσε τόσο χαμηλά, που ο στρατός των ΗΠΑ αποφάσισε να δημιουργήσει ξεχωριστό σώμα νοσοκόμων. Κι ύστερα απ’ αυτό, ήρθε ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος. Κι εκεί, η Άννα δίδαξε νεαρές νοσοκόμες, και γύρισε όλα τα πεδία μαχών στην Ευρώπη, πρόσφερε η ίδια σε νοσοκομειακές εγκαταστάσεις του πολέμου, κι όλα αυτά τα ‘κανε σε τέτοιο βαθμό που… ξανά ανάγκασε τον αμερικανικό στρατό να την παραδεχτεί. Έπειτα από πιέσεις της, αποφασίστηκε να δίνονται στρατιωτικοί βαθμοί σε νοσοκόμες του πολέμου, και κάπως έτσι η Άννα έφερε την πρώτη μεγάλη νίκη όσων προσφέρουν ζωή, μες στον οργανισμό που μετράει την επιτυχία σε θανάτους εχθρών…
Μάργκαρετ Σάνγκερ: Η Μάνα της Αντισύλληψης
Ήταν τα τελευταία χρόνια του 19ου αιώνα, όταν η Μάργκαρετ ξεκίνησε να δουλεύει ως μαμή σε φτωχογειτονιές της Νέας Υόρκης. Κι όπως μπορεί κανείς να φανταστεί, δεν συνάντησε μόνο χαρούμενες περιπτώσεις ζευγαριών που περίμεναν με χαμόγελο το μωρό τους. Οι ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες ήταν καθημερινότητα, μια εποχή και σ’ ένα μέρος που η αντισύλληψη ήταν… παράνομη! Η Μάργκαρετ λοιπόν, αποφάσισε πως κάτι έπρεπε να γίνει γι’ αυτό. Ταξίδεψε στην Ευρώπη, διάβασε, έμαθε κι οργάνωσε ένα σχέδιο σε τρία στάδια για να λύσει το πρόβλημα:
- Ενημέρωνε τους ανθρώπους για τον “έλεγχο της εγκυμοσύνης”, εκδίδοντας το δικό της περιοδικό: Woman Rebel.
- Κατάφερε την αλλαγή του νόμου που απαγόρευε το μοίρασμα φυλλαδίων και πληροφοριών σχετικά με την αντισύλληψη.
- Ίδρυσε το Planned Parenthood, για τη σεξουαλική υγεία.
Η Μάργκαρετ έδινε σ’ όλη της τη ζωή έναν αγώνα για τα δικαιώματα της γυναίκας και την ελευθερία του λόγου, και βρέθηκε γι’ αυτό στη φυλακή. Δέχτηκε σχόλια, προσωπικές επιθέσεις, μπούλινγκ από μια ολόκληρη “καλή” κοινωνία. Σήμερα, της ζητάμε ένα μεγάλο συγγνώμη ως ανθρωπότητα, για όλα όσα πέρασε, μόνο και μόνο γιατί θέλησε να κάνει τον κόσμο καλύτερο.
Y.Γ. Ακόμα σήμερα υπάρχουν φωνές που την κατηγορούν για υποστήριξη της ευγονικής. Ως τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, καμία απ’ αυτές τις φωνές δεν φέρνει μαζί της σοβαρές αποδείξεις.
Σούζι Κινγκ Τέιλορ: Μια Μαύρη Δασκάλα σε λευκή στολή
Το 1848 γεννήθηκε στον αμερικάνικο νότο, ένα κοριτσάκι. Γεννήθηκε μέσα σε οικογένεια σκλάβων, κι άρα ήταν σκλάβα από την πρώτη κιόλας ανάσα της. Όταν όμως οι γονείς της μπόρεσαν να περάσουν την οικογένεια στην πλευρά της Ένωσης (κι άρα να ελευθερωθούν!), η μικρή Σούζι ξεκίνησε μια διαδρομή που έμελλε να δώσει ένα σπουδαίο μήνυμα. Πρώτα δασκάλα κι έπειτα νοσοκόμα στον εμφύλιο, όχι μόνο κρατούσε τους τραυματίες ζωντανούς και φρόντιζε για την καλύτερη δυνατή υγιεινή των εγκαταστάσεων, αλλά τους δίδασκε γραφή κι ανάγνωση για να περνούν το χρόνο τους στο νοσοκομείο. Κάπως έτσι, μια μαύρη σκλάβα του Νότου, χάρισε απλόχερα τις δύο σπουδαιότερες αξίες του κόσμου: την υγεία και τη μόρφωση. Και τίποτα απ’ αυτά δεν θα ‘χε συμβεί, αν είχε παραμείνει σκλάβα. Αυτή η τελευταία φράση, ήταν κι η πιο σπουδαία κατάκτηση της Σούζι!
Ντόροθι Λίντι Ντιξ: Η Μητέρα της Ψυχικής Υγείας
Δύσκολα παιδικά χρόνια, ένας αλκοολικός πατέρας, παιδική κακοποίηση. Η Ντόροθι μοιραία ακολούθησε το δρόμο της ψυχικής υγείας, δρόμο δύσκολο για μια γυναίκα του 1800. Νοσοκόμα, αλλά και συνήγορος, συγγραφέας και δασκάλα, η Ντιξ ίδρυσε το πρώτο δημόσιο νοσοκομείο ψυχικής υγείας στις ΗΠΑ, κι έπειτα μια σειρά ανάλογων ιδρυμάτων. Τελικά απέκτησε μεγάλη φήμη ως δικηγόρος νοσηλευτριών σ’ όλο τον κόσμο, μα πάντα οι άνθρωποι θα τη θυμούνται πρώτα και κύρια για τη μεγάλη της προσφορά σ’ έναν τομέα δύσκολο, σκληρό, που σπάνια θυμάσαι πως υπηρετεί μια νοσοκόμα: θα ‘ναι η Ντόροθι Λίντι Ντιξ, η μητέρα της Ψυχικής Υγείας!