Ένα από τα πράγματα που μας έχουν λείψει τον τελευταίο καιρό, είναι σίγουρα το ποδόσφαιρο. Κανείς δεν είχε συνηθίσει να είναι Απρίλης και να μη βλέπει μπάλα. Είναι αρκετά σπαστικό να μην παρακολουθείς τους καλύτερους να αγωνίζονται στο αγαπημένο σου άθλημα, σωστά; Σωστά. Και τι δεν θα έδινα να δω έστω για λίγο τον Κριστιάνο Ρονάλντο και την Μέγκαν Ραπίνο ξανά στη δράση. Ποια είναι η Μέγκαν Ραπίνο; Είσαι σίγουρος ότι σου αρέσει η μπάλα;
 
Για να απαντήσω στο ερώτημα σου: “Η Ραπίνο είναι η καλύτερη παίκτρια στον κόσμο”. Αν θες τη γνώμη μου, παίζει να είναι και η κορυφαία όλων των εποχών στο γυναικείο ποδόσφαιρο, αλλά το συγκεκριμένο είναι βαριά κουβέντα. Αλλά να σου πω και κάτι; Όταν στα 34 σου μετά από πολλαπλούς τραυματισμούς στο γόνατο, καταφέρνεις να πάρεις το Παγκόσμιο Κύπελλο με τη χώρα σου και να είσαι η καλύτερη παίκτρια του τουρνουά, μάλλον κάτι κάνεις καλά. Πολύ καλά!
 
 
Εγώ όμως δεν είμαι εδώ για να σου πω για τα τσαλιμάκια και τα γκολ που βάζει η Ραπίνο. Μπορείς να μπεις στο YouTube και να την απολαύσεις για αυτά. Εγώ ωστόσο είμαι εδώ για να σε ρωτήσω κάτι: Εφόσον μιλάμε για την καλύτερη παίκτρια στον κόσμο, έχεις ακούσει για αυτήν τα ίδια που ακούς για τον Κριστιάνο; Κατά πάσα πιθανότητα, η απάντηση είναι “όχι”. Και ξέρεις γιατί δεν έχει γίνει αυτό; Γιατί είναι γυναίκα!
 
Όπως όλοι γνωρίζουμε, δυστυχώς το ποδόσφαιρο επιμένει να θεωρείται ένας ανδροκρατούμενος χώρος. Το άτομο που θέλει να το αλλάξει αυτό, είναι η Μέγκαν Ραπίνο! Ναι, γιατί εκτός από τρομερή τεχνική, έχει και φωνή. Μια φωνή που χρειάζεται ο γυναικείος αθλητισμός και μια αμερικανική κοινωνία, όσο ποτέ. Η 34χρονη εξτρέμ, μιλάει. Και όταν μιλάει, διεκδικεί! Διεκδικεί να μην υπάρχουν αποκλείσεις στους μισθούς των γυναικών από αυτούς των ανδρών. Βλέπεις, την ώρα που τα συμβόλαια στο ανδρικό ποδόσφαιρο είναι στον Θεό, αυτά στο γυναικείο κυμαίνονται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα!
 

 

Θα μου πεις “Ναι ρε, την τσέπη της κοιτάει για αυτό λέει αυτά που λέει”. Δεν είναι έτσι. Εκτός από το γεγονός, ότι βαδίζει στα τελευταία χρόνια της καριέρας της (ο φετινός χρόνος θα ήταν ο τελευταίος της για να πάει στους Ολυμπιακούς, αλλά ο κορονοϊός ίσως αλλάξει τα σχέδια) και έτσι δεν προλαβαίνει να υπογράψει μεγάλα συμβόλαια, η Ραπίνο , διαμαρτύρεται για οποιαδήποτε αδικία συμβαίνει γύρω της και αυτό την κάνει ξεχωριστή!
 
Προσωπικά την έμαθα και έψαξα για αυτή, όταν γονάτισε στον εθνικό ύμνο των ΗΠΑ, για να δείξει την συμπαράσταση της στον Κόλιν Κάπερνικ, έναν αφροαμερικανό παίκτη του NFL που η διοργάνωση τον έδιωξε από το πρωτάθλημα με εντολή Ντόναλντ Τραμπ. Μετά απ’ αυτό, η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Αμερικής, όρισε κανονισμούς που έλεγαν ότι κάθε αθλητής θα πρέπει να στέκεται με σεβασμό στον εθνικό ύμνο. Η Ραπίνο δεν γονάτισε ξανά κατά τη διάρκεια της ανάκρουσης του. Έκατσε όπως και οι άλλες 21 αθλήτριες. Με μια βασική διαφορά: δεν ακούμπησε ξανά το εθνόσημο στο στήθος της!
 
Βέβαια, δεν είναι η μόνη φορά που η συγκεκριμένη παίκτρια πάει κόντρα στον πρόεδρο των ΗΠΑ. Το καλοκαίρι που μας πέρασε, πριν την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, η ίδια δήλωσε “Δεν υπάρχει περίπτωση να επισκεφτώ τον Λευκό Οίκο σε περίπτωση επιτυχίας”. Η επιτυχία ήρθε και η Ραπίνο δεν πάτησε ποτέ το πόδι της εκεί!
 
 
Η ίδια ως ομοφυλόφιλη (έχει δεσμό μια την μπασκετμπολίστρια Sue Bird) έχει βιώσει τον ρατσισμό στο πετσί της. Δεν το έβαλε κάτω όμως. Μίλαγε, μιλάει και θα συνεχίσει να μιλάει για τα σκατά της αμερικάνικης κοινωνίας. Θα συνεχίσει να διεκδικεί ίσα δικαιώματα και προνόμια για όλους. Για τους άνδρες, τις γυναίκες, τους γκέι, τους στρέιτ, τους έγχρωμους… για όλους! Δεν δίστασε ακόμα και να την πει στους κορυφαίους ποδοσφαιριστές του πλανήτη, για το γεγονός ότι δεν μιλάνε για τον σεξισμό και τον ρατσισμό!
 
Η ίδια μεγάλωσε στο Ρέντινγκ της Καλιφόρνια, μια πολιτεία αρκετά συντηρητική. Φαντάσου στις τελευταίες εκλογές ο Τραμπ εκεί έκανε πάρτι! Ακόμα και ο πατέρας της Ραπίνο με τον αδερφό της, ψήφισαν τον νυν πρόεδρο των ΗΠΑ. Η 34χρονη εξτρέμ όμως, δεν πτοήθηκε ποτέ. Αρκετός κόσμος στα social media δεν λέει και τα καλύτερα για αυτήν. Βλέπεις, δεν είναι αυτό που έχει συνηθίσει η κοινωνία που ζούμε. Δεν την νοιάζει όμως. Και καλά κάνει! Η Μέγκαν Ραπίνο, έχει τα μεγαλύτερα… κότσια στον χώρο του ποδοσφαίρου. Και δεν μπορείς να το αμφισβητήσεις!
 
 
Ακόμα και εσύ πρέπει να την ακούσεις. Να ασχοληθείς με αυτά που λέει. Πρέπει να δώσεις σημασία στο γυναικείο ποδόσφαιρο. Πίστεψε με, είναι ένας απίστευτος κόσμος και το θέαμα που θα δεις δεν απέχει καθόλου απ’ αυτό του ανδρικού! Αν κάποια στιγμή στο μέλλον, οι γυναίκες αθλήτριες πληρώνονται το ίδιο με τους άνδρες και έχουν την ίδια αναγνωρισιμότητα στον χώρο τους, θα σημαίνει πως έγινε μια επανάσταση στο ποδόσφαιρο. Μια επανάσταση που θα έχει το όνομα “Μέγκαν Ραπίνο”!