Πίσω από κάθε μεγάλο άντρα, λένε, κρύβεται μια σπουδαία γυναίκα. Θα συμφωνήσω. Ωστόσο αυτό δεν είναι πάντα τιμητικό για μια γυναίκα. Μπορεί να είναι και άδικο.
Βλέπεις, υπήρξαν μερικές πραγματικά σπουδαίες γυναίκες, που δεν κρύφτηκαν απλώς. Εξαφανίστηκαν στη σκιά των διάσημων αντρών τους. Αυτό το κρίμα λοιπόν, σήμερα θα προσπαθήσω να το μετριάσω όσο μπορώ. Απ’ το μικρό μου βήμα, θα χειροκροτήσω 4 γυναίκες που ίσως θα ‘πρεπε να τις χειροκροτά όλος ο κόσμος.
Μιλέβα Μάριτς (Αϊνστάιν)
Η μοναδική γυναίκα φοιτήτρια στην Πολυτεχνική Σχολή της Ζυρίχης, η Μιλέβα ήταν μια ιδιοφυής γυναίκα που είχε στη ζωή της δύο βασικές ατυχίες:
- Γνώρισε τον Αϊνστάιν.
- Τον αγάπησε!
Έριξε ιδρώτα, προσπάθεια και λαμπρές μαθηματικές γνώσεις για να βοηθήσει τον άντρα της στο τεράστιο έργο του. Τι κέρδισε; Απολύτως τίποτα! Ο τύπος έπαψε να τη θέλει, η πεθερά της την κακολογούσε κάθε τόσο, τελικά η Μιλέβα αρνούνταν πεισματικά το διαζύγιο και γι’ αυτό υπέμεινε μια αναμενόμενη απιστία αλλά και μια υποτιμητική λίστα συμπεριφοράς. Αυτό ωστόσο που είναι στ’ αλήθεια λόγος για να τα βάλεις σήμερα με τον Άλμπερτ, είναι που δεν της αναγνώρισε ποτέ τη (μικρή ή μεγάλη) βοήθειά της στη δουλειά του. Οι επιστολές του προς τη Μιλέβα μιλάνε για δουλειά ΜΑΣ, συνεργασία ΜΑΣ, αλλά ουδέποτε ο Αλβέρτος δεν είπε έστω ένα δημόσιο ευχαριστώ στη γυναίκα του. Αποτέλεσμα; Κανείς δεν ξέρει σήμερα το όνομα κάποιας, που έβαλε το χέρι της στη Θεωρία της Σχετικότητας…
Άλμα Ριβάιλ (Χίτσκοκ)
Σεναριογράφος, σύμβουλος, επιμελήτρια και ρεπερατρίς. Η γυναίκα που ανάμεσα σ’ άλλα, επέμεινε να μπει η διάσημη πια μουσική που αποθέωσε τη σκηνή του ντους στο “Ψυχώ”. Εδώ δεν χωράει μεγάλη αμφιβολία – ο Χίτσκοκ ίσως θα παρέμενε τεράστιος αλλά χωρίς την Άλμα… δεν θα ήταν Χίτσκοκ! Και προς τιμήν του, το παραδεχόταν κι ο ίδιος: “Ζητώ την άδειά σας για να σας πω το όνομα τεσσάρων ανθρώπων που μου έδωσαν την απόλυτη βοήθεια, στήριξη και συνεργασία τους. Ο πρώτος είναι ο επιμελητής μου, ο δεύτερος ο σεναριογράφος μου, ο τρίτος είναι η μάνα της κόρης μου κι ο τέταρτος είναι ένας μάγειρας που κάνει θαύματα στην κουζίνα. Το όνομά τους είναι Άλμα Ριβάιλ!“. Παρόλα αυτά το όνομά της βούλιαξε στο βάρος του “μετρ”…
Γοργώ (Λεωνίδας)
Λακεδαιμόνια φυσικά, αφού ανάμεσα σε στρατομανία και Καιάδες, οι Σπαρτιάτες είχαν κι ένα καλό να παρουσιάσουν στον κόσμο: σεβόντουσαν τις γυναίκες. Η Γοργώ λοιπόν, είχε πατέρα βασιλιά, είχε άντρα βασιλιά, κι είχε μερικές τεράστιες ατάκες στο ενεργητικό της. “Καλύτερα να φύγεις πατέρα, ο ξένος θέλει να σε διαφθείρει” είπε στα 6 της (!), όταν ο Αρισταγόρας απ’ τη Μίλητο δοκίμασε να δωροδοκήσει τον Κλεομένη. “Ή ταν, ή επί τας” λέει του άντρα της του Λεωνίδα, όταν εκείνος έφευγε για Θερμοπύλες. Και για να μη νομίζεις ότι ήταν μόνο λόγια, όταν έφτασαν στη Σπάρτη δυο πλάκες ξύλινες καλυμμένες με κερί, μονάχα αυτή ανάμεσα σε κάμποσους άντρες μπόρεσε να λύσει το γρίφο: “Ξύστε το κερί, το μήνυμα βρίσκεται από κάτω”. Ντάξει, δεν ήταν κάνα “αίνιγμα της Σφίγγας”, αλλά όπως και να ‘χει η Γοργώ έγινε έτσι η πρώτη γυναίκα code breaker της ιστορίας. Σκέψου να την αφήνανε να κυβερνήσει κιόλας!
Έλενορ Ρούσβελτ (Φράνκλιν Ρούσβελτ)
Ντάξει, αυτή την ξέρουν. Αλλά δεν την ξέρουν ΑΡΚΕΤΑ. Ήταν η τύπισσα που πήγε χιλιόμετρα μπροστά τον όρο “πρώτη κυρία” στην Αμερική αφού μιλούσε δημόσια, ΔΙΑΦΩΝΟΥΣΕ δημόσια με τον άντρα της τον πρόεδρο (!) και είχε δική της στήλη σε εφημερίδα. Γενικώς είναι μάλλον κοινή παραδοχή πως αν είχε γεννηθεί στις μέρες μας, τότε μάλλον θα ‘χαμε ήδη δει γυναίκα – πλανητάρχη. Ωστόσο ακόμα κι έτσι, η Έλενορ συγκαταλέγεται αυτή τη στιγμή στις πιο σημαντικές γυναίκες της Αμερικής του 20ου αιώνα. Κι ωστόσο ακόμη κάποιοι υποστηρίζουν πως έκανε σπουδαία πράγματα απλώς και μόνο επειδή τη… “διάλεξε” ο Φράνκλιν! Μυρωδιάδες…