Οι ερευνητές του σεξ και οι θεραπευτές γνωρίζουν από καιρό ότι οι γυναίκες σε ετεροφυλόφιλες σχέσεις τείνουν να έχουν λιγότερους οργασμούς από τους άνδρες. Μια μεγάλη νέα μελέτη δείχνει ότι αυτό το «χάσμα οργασμού» παραμένει – και δεν βελτιώνεται με την ηλικία.

Τα απογοητευτικά στατιστικά του γυναικείου οργασμού

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Sexual Medicine, διαπίστωσε ότι σε όλες τις ηλικίες, οι άνδρες όλων των σεξουαλικών προσανατολισμών ανέφεραν υψηλότερα ποσοστά οργασμού κατά τη διάρκεια του σεξ – από 70% έως 85% σε σύγκριση με το 46% έως 58% για τις γυναίκες. Οι λεσβίες και οι αμφιφυλόφιλες γυναίκες μεταξύ 35 και 49 ετών ανέφεραν υψηλότερα ποσοστά οργασμού από τις ετεροφυλόφιλες αντίστοιχές τους.

Η ανάλυση περιλάμβανε δεδομένα από οκτώ έρευνες για Singles στην Αμερική, οι οποίες χρηματοδοτούνται και διεξάγονται από το Match.com ετησίως σε συνεργασία με το The Kinsey Institute, το ερευνητικό πρόγραμμα σεξουαλικότητας και σχέσεων στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα. Το δείγμα περιελάμβανε περισσότερους από 24.000 άγαμους Αμερικανούς ηλικίας μεταξύ 18 και 100 ετών.

Οι ερευνητές ενδιαφέρθηκαν ιδιαίτερα για το αν τα ποσοστά οργασμού ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία. Η Αμάντα Γκέσελμαν, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Κίνσι και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, είπε ότι σκεφτόταν πως η ομάδα μπορεί να βρει στοιχεία ότι το χάσμα του οργασμού μειώνεται καθώς οι γυναίκες αναπτύσσουν αυτοπεποίθηση και μαθαίνουν αυτό που τους αρέσει (και, ίσως, οι σύντροφοί τους αναπτύσσουν δεξιότητες για να βοηθήσουν στην ευχαρίστησή τους).

Ωστόσο, ενώ οι ηλικιωμένοι γκέι και αμφιφυλόφιλοι άνδρες και λεσβίες είχαν υψηλότερα ποσοστά οργασμού, «πραγματικά δεν είδαμε στοιχεία για το κλείσιμο του χάσματος οργασμού συνολικά», είπε, προσθέτοντας ότι ελπίζει ότι μελλοντικές μελέτες θα διερευνήσουν περαιτέρω τη σχέση ηλικίας-οργασμού. .

«Πραγματικά, ως κοινωνία, δίνουμε προτεραιότητα στην ευχαρίστηση των ανδρών και υποτιμούμε τη σεξουαλική απόλαυση των γυναικών», είπε η Δρ. Γκέσελμαν. «Και νομίζω ότι αυτό συμβάλλει σε συνεχείς ανισότητες».

Γυναικείος οργασμός και Περιορισμοί

Η Έμιλι Ναγκόσκι, σεξουαλική παιδαγωγός και συγγραφέας του βιβλίου Come Together – η οποία δεν εργάστηκε στη νέα μελέτη – είπε ότι ένας περιορισμός της μελέτης ήταν ότι η έρευνα ρώτησε: «Όταν έχετε σεξουαλική επαφή γενικά, σε τι ποσοστό κυμαίνεται να έχεις οργασμό;». Αλλά δεν παρείχε έναν πιο συγκεκριμένο ορισμό του τι σημαίνει «σεξουαλική επαφή».

Έρευνες δείχνουν ότι η πλειονότητα των γυναικών χρειάζονται κάποια μορφή διέγερσης της κλειτορίδας για να καταφέρουν οργασμό. Έτσι, αν οι στρέιτ γυναίκες όρισαν τη «σεξουαλική επαφή» ως κολπική διείσδυση μόνο, είναι λογικό ότι υπήρχε ένα σημαντικό χάσμα στα ποσοστά οργασμού, ανέφερε στην ανάλυσή της.

Μια πιο αποκαλυπτική ερώτηση θα μπορούσε να είναι: «Κατά πόσο σου αρέσει το σεξ που κάνεις;» πρόσθεσε η Δρ Ναγκόσκι. «Ο οργασμός δεν είναι το μέτρο μιας σεξουαλικής συνάντησης. Η ευχαρίστηση είναι το μέτρο μιας σεξουαλικής συνάντησης».

Τελικά, αυτό που έχει σημασία είναι ότι οι άνθρωποι ξοδεύουν χρόνο για να καταλάβουν τι τους κάνει μια ικανοποιητική σεξουαλική επαφή – που συχνά περιλαμβάνει πράγματα όπως σύνδεση, εμπιστοσύνη και άνεση, δήλωσε η Κρίστεν Μαρκ, καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Έλι Κόουλμαν για τη σεξουαλική και την υγεία του φύλου στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα.

«Υπάρχουν τόσοι πολλοί τρόποι να βιώσεις τη σεξουαλική ευχαρίστηση, επομένως είναι σημαντικό να μην εξισώνεις το χάσμα του οργασμού με ένα χάσμα ευχαρίστησης», πρόσθεσε.

Η Δρ Μαρκ είπε ότι αυτό μπορεί να ισχύει ιδιαίτερα αργότερα στη ζωή, όταν παράγοντες όπως οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά την εμμηνόπαυση, τα στυτικά προβλήματα του συντρόφου ή άλλες προκλήσεις για την υγεία μπορεί να δυσκολέψουν τις γυναίκες να αποκτήσουν αξιόπιστο οργασμό κατά τη διάρκεια του σεξ — αλλά μπορεί ακόμα να απολαμβάνουν το σεξ που κάνουν.

Τι χρειάζεται για να έρθει η πρόοδος

Την ίδια στιγμή που οι ερευνητές και οι ειδικοί του σεξ ζητούν μια πιο λεπτή κατανόηση του τι κάνει το σεξ «επιτυχημένο», εκφράζουν την απογοήτευσή τους για το γεγονός ότι οι ετεροφυλόφιλες γυναίκες όλων των ηλικιών δεν έχουν ακόμη τόσους οργασμούς όσο οι σύντροφοί τους.

Η Λόρι Μιντζ, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα και συγγραφέας του Becoming Cliterate: Why Orgasm Equality Matters — and How to Get It», είπε πως τα ευρήματα της μελέτης υπογραμμίζουν την ανάγκη για ολοκληρωμένη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό.

Οι γυναίκες πρέπει να καταλάβουν τι βρίσκουν ευχάριστο και στη συνέχεια να αισθάνονται σίγουρες και να το επικοινωνούν άνετα στους συντρόφους τους, είπε ο Δρ Μιντζ. Αυτό απαιτεί μια στάση που να μεταδίδει το κεντρικό νόημα: «αξίζω ευχαρίστηση όσο και ο σύντροφός μου», πρόσθεσε — και απαιτεί επίσης έναν σύντροφο που να είναι δεκτικός και ανοιχτός. Η Δρ Μιντζ αναγνώρισε ότι και τα δύο είναι πιο εύκολο να τα πεις παρά να τα κάνεις, αποκαλώντας το χάσμα του οργασμού «ύπουλο» υποπροϊόν της πατριαρχικής στάσης απέναντι στο σεξ.

Οι γυναίκες που δεν μπορούν να φτάσουν σε οργασμό ή που απλά δεν κάνουν σεξ που να τις ευχαριστεί, μπορούν να μιλήσουν με τον γιατρό τους, πρόσθεσε η Δρ. Μαρκ – αν και τείνει να πέφτει στους ώμους των ασθενών και όχι των γιατρών, το βάρος να ξεκινούν συζητήσεις για τη σεξουαλική υγεία. Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι οι περισσότεροι γιατροί λαμβάνουν ελάχιστη έως καθόλου εκπαίδευση στη σεξουαλική υγεία. Βέβαια, «είναι δουλειά τους να σας συναντήσουν και να σας βοηθήσουν», είπε ο Δρ Μαρκ. Για παράδειγμα, θέματα όπως η ξηρότητα και ο πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ μετά την εμμηνόπαυση – που μπορεί να κάνουν τους οργασμούς άπιαστους – είναι θεραπεύσιμα.

Αλλά αυτή και άλλοι ειδικοί σεξουαλικής υγείας τόνισαν ότι υπάρχουν μεγαλύτερα ζητήματα στο παιχνίδι. Μεταξύ αυτών, η παρατεταμένη ιδέα ότι η σεξουαλική ευχαρίστηση των γυναικών είναι κατά κάποιο τρόπο δευτερεύουσα.

«Μπορεί να διορθωθεί», είπε η Δρ Μιντζ. «Θα χρειαστεί εκπαίδευση, ενδυνάμωση και αποδοχή δονητών και λιπαντικών, και χρήση της λέξης “κλειτορίδα”».

Φωτογραφία εξωφύλλου: The Thomas Crown Affair

Όπως δημοσιεύτηκε στους ΝΥΤ.