Την Τρίτη το βράδυ, το Φθινόπωρο έμοιαζε με Άνοιξη που την περπατάς στις κεντρικές λεωφόρους, της Αθήνας. Στον παράδρομο της Συγγρού, στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο, οι “Γυναίκες” είναι προσωπική υπόθεση της Φωτεινής Βελεσιώτου, Αναστασίας Μουτσάτου και της Μυρτώς Αλικάκη.  

Η Ελένη Γκασούκα, σκηνοθέτησε το κείμενο της Αναστασίας Μουτσάτσου παρασέρνοντας μας σε μια μουσικοπαράσταση, που πρέπει να δεις. Η ηθοποιός της παρέας, αντέχει να μεταμορφωθεί σε μια γυναίκα που η ψυχή της ψάχνει πατρίδα. Στο κορμί της, καθρεφτίζεται όλος ο πόνος και η ματαίωση μιας ζωής, που μοιάζει αιώνια.

Η εξιστόρηση των μαρτυρίων, ντύνεται με τη φωνή της Φωτεινής Βελεσιώτου που σε “αναγκάζει” να κρατάς την ανάσα σου, όταν στη σάλα αντηχεί το “Καίγομαι καίγομαι, ρίξε και άλλο λάδι στη φωτιά”.  Το κοινό, ξεσπά σε χειροκροτήματα κάθε φορά που αφήνει τις νότες να βγουν από το στόμα της. Αμήχανα την παρακολουθούμε να στέκεται χωρίς το παραμικρό φτιασίδι, καθηλώνοντας τα μάτια όλων πάνω της. Γρατζουνάει την ψυχή σου η Φωτεινή, τη ματώνει και τη γιατρεύει. Τα μάτια της χαμογελούν και το στόμα της μαρτυρά, το μονόλογο της Μυρτώς Αλικάκη.

Ένας μονόλογος απλός και βίαιος. Είναι φοβερό, πως τα πιο φρικαλέα γεγονότα, μπορούν να χωρέσουν στις πιο απλές λέξεις, να γίνουν κραυγή πνίγοντας τα πάντα, εκτός από τον φόβο. Η ηρωίδα αυτής της μάλλον όχι και τόσο σπάνιας ιστορίας για την ελληνική κοινωνία, ταλανίζεται στον χρόνο. Η γυναίκα αυτή είναι το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, κάθε ανθρώπου που έμαθε να ζει κάτω από ένα ζωνάρι. Κάθε παιδιού, που τα βράδια κρυφά ζωντάνευαν οι εφιάλτες του, από διαταραγμένα μυαλά.

Στην Αναστασία Μουτσάτου με γοητεύει πάντα η φωνή, η άρθρωση και η ακλόνητη παρουσία της στη σκηνή. Χωρίς υπερβολές, σε συνδέει με γεγονότα και ήχους, που η ηθοποιός της παρέας, εξιστορεί. Σαν αερικό η Αλικάκη βουτάει το συναίσθημα μας από το λαιμό, το βγάζει στο μπαλκόνι και μας φωνάζει “Κοιτα στα μάτια το τέρας, που φοβάσαι”. Πολλά τέρατα! Όσοι οι άνθρωποι, τόσοι και οι φόβοι. Μια πίκρα στο ροδόνερο, γιατί μας αρνήθηκαν το όνειρο. Μας πονούν αυτό το βράδυ οι μέλισσες, μας τυραννούν οι ομορφιές οι φόνισσες και αυτοί που μας λησμόνησαν.

Αγρίμια μας κάνει ο φόβος! Μας στιβάζει σε μια σπηλιά της ψυχής μας μαζί με αποθημένα και τσακισμένα όνειρα και βρέχει από έξω μέχρι να μας τρελάνει. Νταβατζίδες της ψυχής και του κορμιού μας, μας έπεισαν ότι αυτή η ζωή δεν μπορεί να μοιάζει με άλλη.

Τραγουδούν και οι τρείς! Εντελώς διαφορετικές σχεδόν ίδιες. Οι γυναίκες μέσα μας. Όλες τους μια! Κύμινο και μοσχοκάρυδο μυρίζει ο αέρας και σχεδόν σας το ορκίζομαι ότι είδα τους Χαΐνηδες. Την ώρα που μια λευκή σκόνη, κάλυπτε τις συνταγές της παράδοσης, όλων των ρόλων που παίζουν οι γυναίκες στην κοινωνία. Κάπως έτσι αθόρυβα διαβήκαμε από της ζωής την άκρη, χωρίς να αφήσει δάκρυ σε μάγουλο γραμμή.

Αν αυτή η ηρωίδα τελικά λυτρώθηκε, πρέπει να πάτε να το δείτε μόνοι σας. Αν δεν τα κατάφερε, μην είστε αυστηροί μαζί της. Οι άνθρωποι πάνε ως εκεί που αντέχουν και αυτό είναι αρκετό. Αν βρήκε όμως τη λύτρωση, σκεφτείτε πως η διαδρομή της είχε στροφές που τη ζάλισαν, καραμπόλες που την τσαλάκωσαν. Όπως η δική σας και η δική μου. Το θέμα είναι ο πιο σύντομος δρόμος, αυτός που θα μας φτάσει στο τέλος, χωρίς να είμαστε ακρωτηριασμένοι. 

Γυάλινο Μουσικό Θέατρο
Λεωφόρος Συγγρού 143, Ν. Σμύρνη,
Τηλ. 210 9315600 – 210 9316101-4

Τιμές Εισιτηρίων 
12 ευρώ εισιτήριο εισόδου σάλας
10 ευρώ εισιτήριο εξώστη
Υποχρεωτική κατανάλωση:
8 ευρώ με μπύρα |ή κρασί (2η μπύρα | ή κρασί 6 ευρώ)
10 ευρώ ποτό (2ο ποτό 8 ευρώ)
Φιάλη κρασί ανά 2 άτομα 35 ευρώ
Φιάλη ποτού ανά 4 άτομα 70 ευρώ

Ώρες παραστάσεων
Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00