Σήμερα είναι η Μέρα του Cinnamon Roll. Και όχι, δεν πρόκειται για άλλη μία τυχαία γιορτή που υπάρχει για να μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα επειδή υποκύπτουμε σε γλυκούς πειρασμούς. Γιατί, ας το παραδεχτούμε, όταν μιλάμε για cinnamon rolls, δεν μιλάμε απλώς για ένα γλυκό. Μιλάμε για την απόλυτη αμαρτία, τυλιγμένη σε μια ζύμη τόσο απαλή που σε κάνει να ξεχνάς όλα τα υπόλοιπα γλυκά που έχεις αγαπήσει μέχρι τώρα.

Μήπως όμως αυτή η ημέρα δεν είναι παρά μια αφορμή για να παραδοθούμε στον πειρασμό; Όλοι ξέρουμε τι σημαίνει η στιγμή που το ζεστό cinnamon roll ακουμπά τα χείλη σου. Τα αρώματα της κανέλας και της ζάχαρης σε χτυπάνε κατευθείαν στο κέντρο της απόλαυσης. Και κάπου εκεί, κάπου ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη μπουκιά, αναρωτιέσαι: αξίζει να το παλέψεις ή είναι καλύτερα να παραδοθείς μια και καλή;

Σήμερα είναι η μέρα που δικαιολογείται να φας 3 cinnamon rolls

Κάτι παραπάνω από ένα γλυκό

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το cinnamon roll δεν είναι απλώς ένα γλυκό. Είναι μια εμπειρία. Κάθε μπουκιά, κάθε στρώμα της μαλακής ζύμης που αγκαλιάζει τη γέμιση της κανέλας, σου θυμίζει ότι η ζωή είναι φτιαγμένη για να την απολαμβάνουμε. Μήπως όμως η πραγματική απόλαυση βρίσκεται ακριβώς στην ενοχή;

Έλα, ας είμαστε ειλικρινείς. Η απόλαυση που νιώθουμε όταν δαγκώνουμε το πρώτο κομμάτι είναι μειωμένη μόνο από τη σκέψη του πώς θα καταφέρουμε να κάνουμε γυμναστήριο για να κάψουμε τις θερμίδες που μόλις καταναλώσαμε. Γιατί, κάπου εκεί, ανάμεσα στο πρώτο γευστικό χτύπημα της κανέλας και την απαλότητα του ζαχαρούχου γλάσου, έρχεται η ενοχή. «Τι έκανα;», «Θα το πληρώσω αυτό στο πιλάτες», «Και αν φάω άλλο ένα;» είναι οι σκέψεις που μας χτυπάνε στο μυαλό πιο γρήγορα από όσο φανταζόμαστε.

Σήμερα είναι η μέρα που δικαιολογείται να φας 3 cinnamon rolls

Επιστήμη και κανέλα

Όμως δεν είναι μόνο η γεύση που σε κάνει να λυγίζεις. Η κανέλα έχει επιστημονική εξήγηση για την επιτυχία της ως εθιστική ουσία. Κάποιοι λένε πως ενεργοποιεί τα ίδια κέντρα του εγκεφάλου που ξυπνούν όταν είμαστε ερωτευμένοι (ναι, τόσο ισχυρή). Η ζάχαρη ανεβάζει τα επίπεδα ντοπαμίνης, δίνοντάς μας αυτή την αίσθηση ευφορίας που είναι ικανή να κάνει ακόμα και τους πιο αυστηρούς «υγιεινιστές» να παραδοθούν.

Μην γελιέσαι, όμως. Δεν είναι μόνο τα επιστημονικά δεδομένα που εξηγούν γιατί τα cinnamon rolls είναι ακαταμάχητα. Είναι και η ψυχολογία του ίδιου του φαγητού. Comfort food το λένε στο εξωτερικό, και το cinnamon roll είναι ο βασιλιάς του comfort. Σε κάνει να νιώθεις ασφάλεια, ζεστασιά και νοσταλγία. Σαν να σε τυλίγει μια ζεστή κουβέρτα από γλυκές αναμνήσεις και ανεμελιά.

Σήμερα είναι η μέρα που δικαιολογείται να φας 3 cinnamon rolls

Υπάρχει αντίσταση στο cinnamon roll;

Ας μην κοροϊδευόμαστε. Όταν το cinnamon roll σού κλείνει το μάτι, είναι σχεδόν αδύνατο να του αντισταθείς. Υπάρχει πάντα το δίλημμα. Να υποκύψεις ή να δείξεις χαρακτήρα; Η απάντηση συνήθως είναι απλή: Υποκύπτεις. Αλλά το ερώτημα δεν είναι αν υποκύπτεις, είναι πώς το κάνεις.

Μήπως το μυστικό είναι να το κάνεις με στυλ; Να βγάλεις την ενοχή από την εξίσωση και να πεις: «Ξέρεις κάτι; Σήμερα είναι η Μέρα του Cinnamon Roll και αυτό είναι ό,τι πρέπει για την ψυχή μου». Μπορείς να χαρείς κάθε μπουκιά σαν να είναι η τελευταία, χωρίς να σκέφτεσαι τις θερμίδες, χωρίς να ανησυχείς για τη γραμμή σου.

Το τίμημα της απόλαυσης

Τελικά, η Μέρα του Cinnamon Roll είναι ακριβώς αυτό: μια γιορτή της απόλαυσης. Μπορεί να σου προκαλεί τύψεις, μπορεί να σε κάνει να σκεφτείς πως αύριο πρέπει να τρέξεις ένα χιλιόμετρο παραπάνω, αλλά αξίζει κάθε στιγμή. Γιατί αν δεν παραδίνεσαι στον πειρασμό, τότε τι νόημα έχει η ζωή; Και αν δεν απολαμβάνεις κάθε γλυκιά στιγμή, τότε γιατί ζεις;

Οπότε, ναι, σήμερα είναι η Μέρα του Cinnamon Roll. Και ναι, αξίζει να παραδοθείς. Και αν κάποιος σου πει το αντίθετο, τότε μάλλον δεν έχει δοκιμάσει ποτέ cinnamon roll.

Και δώρο μια τέλεια, πανεύκολη, απίθανη συνταγή για τα τελειότερα rolls

Και κάπου εδώ έρχεται η στιγμή που αναρωτιέσαι, γιατί να αγοράσεις έτοιμα cinnamon rolls όταν μπορείς να τα φτιάξεις μόνος σου; Η απάντηση είναι απλή: Δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία! Αυτή η συνταγή είναι φτιαγμένη για σένα που φοβάσαι τη μαγιά και νομίζεις ότι τα cinnamon rolls είναι μόνο για έμπειρους ζαχαροπλάστες. Σου υπόσχομαι, όμως, ότι μπορείς να τα καταφέρεις, γιατί αυτή η συνταγή απαιτεί μόνο μία φορά φούσκωμα. Και το καλύτερο; Τα rolls αυτά είναι τόσο αφράτα και νόστιμα που θα τα φτιάχνεις ξανά και ξανά.

Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν.

Τα υλικά

Για τη ζύμη:

  • 2 και 3/4 φλιτζάνια (344g) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/4 φλιτζάνι (50g) ζάχαρη
  • 1/2 κουταλάκι αλάτι
  • 3/4 φλιτζάνι (180ml) πλήρες γάλα
  • 3 κουταλιές (43g) βούτυρο
  • 2 και 1/4 κουταλάκια ξηρή μαγιά (instant yeast)
  • 1 αυγό σε θερμοκρασία δωματίου

Για τη γέμιση:

  • 3 κουταλιές (43g) βούτυρο, μαλακωμένο
  • 1/3 φλιτζάνι (67g) καστανή ζάχαρη (ανοιχτή ή σκούρα)
  • 1 κουταλιά κανέλα

Για το γλάσο κρέμας τυριού:

  • 4 ουγκιές (113g) τυρί κρέμα, μαλακωμένο
  • 2 κουταλιές (28g) βούτυρο, μαλακωμένο
  • 2/3 φλιτζάνι (80g) ζάχαρη άχνη
  • 1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας

Τα βήματα

  1. Φτιάξε τη ζύμη: Ανακάτεψε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ. Άφησέ τα στην άκρη. Ζέστανε το γάλα και το βούτυρο σε ένα μπολ (μπορείς να το κάνεις είτε στον φούρνο μικροκυμάτων είτε σε κατσαρολάκι), μέχρι να λιώσει το βούτυρο και το μείγμα να γίνει χλιαρό (γύρω στους 43°C). Πρόσθεσε τη μαγιά και ανακάτεψε μέχρι να διαλυθεί. Ρίξε αυτό το μείγμα στο μπολ με τα στεγνά υλικά, πρόσθεσε το αυγό και ανακάτεψε μέχρι να σχηματιστεί ζύμη.
  2. Ζύμωμα: Μετέφερε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζύμωσε τη για 3-5 λεπτά, μέχρι να γίνει απαλή και ελαστική. Αν κολλάει πολύ, μπορείς να προσθέσεις λίγο αλεύρι, αλλά πρόσεξε να μην βάλεις πολύ γιατί θα γίνει σκληρή. Βάλε τη ζύμη σε ένα ελαφρώς λαδωμένο μπολ, κάλυψέ την και άφησέ την να ξεκουραστεί για 10 λεπτά.
  3. Ετοίμασε τη γέμιση: Καθώς η ζύμη ξεκουράζεται, ανακάτεψε το μαλακωμένο βούτυρο με τη ζάχαρη και την κανέλα σε ένα μπολ. Αυτό είναι το μαγικό μείγμα που θα μετατρέψει τα rolls σου σε έναν πειρασμό.
  4. Άνοιγμα και γέμιση: Μόλις η ζύμη ξεκουραστεί, άνοιξέ την σε ορθογώνιο 36×20 εκ. (περίπου). Άλειψε το βούτυρο σε όλη την επιφάνεια της ζύμης και πασπάλισε το μείγμα ζάχαρης και κανέλας ομοιόμορφα από πάνω.
  5. Ρολάρισμα και κόψιμο: Τύλιξε τη ζύμη σε ρολό και κόψε την σε 10-12 ίσα κομμάτια. Βάλε τα rolls σε ένα ελαφρώς λαδωμένο ταψί 9 ή 10 ιντσών.
  6. Άφησε τα να φουσκώσουν: Κάλυψε το ταψί και άφησε τα rolls να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος για 60-90 λεπτά, μέχρι να διπλασιαστούν σε μέγεθος.
  7. Ψήσιμο: Προθέρμανε τον φούρνο στους 190°C και ψήσε τα cinnamon rolls για 24-27 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς. Αν δεις ότι αρπάζουν από πάνω, κάλυψέ τα με αλουμινόχαρτο και συνέχισε το ψήσιμο.
  8. Φτιάξε το γλάσο: Καθώς τα rolls ψήνονται, ετοίμασε το γλάσο. Χτύπα το τυρί κρέμα και το βούτυρο μέχρι να γίνουν απαλά. Πρόσθεσε τη ζάχαρη άχνη και τη βανίλια και συνέχισε το χτύπημα μέχρι να έχεις ένα λείο και κρεμώδες γλάσο.
  9. Το τελικό άγγιγμα: Μόλις τα cinnamon rolls βγουν από τον φούρνο και είναι ακόμα ζεστά, άλειψε τα με το γλάσο. Το γλάσο θα λιώσει και θα απλωθεί στις στρώσεις τους, κάνοντας τα rolls ακόμα πιο απολαυστικά.

Tips για το τέλειο αποτέλεσμα:

  • Μην προσθέσεις πολύ αλεύρι στη ζύμη. Κράτα τη απαλή και λίγο κολλώδη για να έχεις αφράτο αποτέλεσμα.
  • Πρόσεχε τη θερμοκρασία του μείγματος γάλακτος-βουτύρου. Αν είναι πολύ καυτό, θα καταστρέψεις τη μαγιά. Ιδανικά, θα πρέπει να είναι ζεστό στην αφή, όχι καυτό.
  • Αν τα cinnamon rolls σου δεν φουσκώνουν ομοιόμορφα, πιθανόν τα τύλιξες πολύ σφιχτά. Άφησέ τα λίγο πιο χαλαρά για καλύτερο φούσκωμα.

Και έτσι, με λίγη προσπάθεια και πολύ αγάπη, τα δικά σου χειροποίητα cinnamon rolls είναι έτοιμα να κατακτήσουν το πρωινό (ή το βραδινό) τραπέζι. Απόλαυσε τα με υπερηφάνεια και μια μεγάλη δόση γλάσου!