1997, στο Λιμάνι, ο μεγάλος μου αδελφός με πήγε στην πρώτη μου συναυλία, νομίζω ήμουν στο γυμνάσιο. Είχε τόσο κόσμο που δεν έβλεπα τίποτα. Με έβαλε στους ώμους του. Ήξερα όλους τους στίχους των U2. Ακούγαμε τις κασέτες στο σπίτι. Κολλούσαμε αφίσες με τον Bono. Τότε ήταν ο ορισμός του κουλ αυτή η μπάντα. Στο παρθενικό μου λοιπόν live θυμάμαι τον Νίκο Πορτοκάλογλου να ανοίγει μέσα στη ντάλα την ιστορική πλέον συναυλία. Και την υγρασία της πόλης να κάνει τα tshirt μας να κολλάνε πάνω μας. Πολλά πράγματα άλλαξαν από το 1997. Πέρασαν και 26 χρόνια, κάπως λογικό να με βλέπω στις παλιές φωτογραφίες και να προσπαθώ να με θυμηθώ τότε. Ο Νίκος Πορτοκάλογλου σίγουρα γκρίζαρε. Αλλά, η φωνή που θυμάμαι, μια φωνή μεστή, αρρενωπή, ολόσωστη και κάπως ροκ, παραμένει ίδια.

Στις 19 Ιουνίου έφτασαν κάπως αργοπορημένη στο θέατρο Βράχων, είχε φουλάρει το πάρκινγκ και προσπαθούσαμε να βρούμε κάπου να αφήσουμε το αμάξι. Ακούσαμε τις γνώριμες νότες του και την ευγενική φωνή του να καλωσορίζει τον κόσμο πριν μπούμε στο χώρο της συναυλίας. Δεν ήμασταν έτοιμοι γι’ αυτό που μας περίμενε. Όχι απλά δεν υπήρχε μια κενή θέση, ο κόσμος καθόταν στα γρασίδια της εισόδου. Χαμός.

Ο Νίκος Πορτοκάλογλου δεν ξέρω αν χρειαζόταν το “Μουσικό Κουτί” για να μπει στα σπίτια μας, όσο εμείς είχαμε ανάγκη έναν γνήσιο μουσικό, που μεγάλωσε ακούγοντας “The Beatles” στο διαμερισματάκι του στη Νέα Σμύρνη, να μας πάρει από το χέρι και με την υπέροχη μπάντα του να μας επανασυστήσει τα ελληνικά τραγούδια με τις διασκευές τους. Και, ευτυχώς, πήρε το λαϊκό επιτελείο του από την εκπομπή που αγαπήσαμε περισσότερο στην ελληνική τηλεόραση και έφτιαξε το πιο ωραίο μουσικό πρόγραμμα. Δεν υπάρχουν λόγια για τον Λάμπη Κουντουρόγιαννη, που τον αγαπάμε από το Κ44 και τις Τετάρτες των “The Wedding Singers” στο 6 d.o.g.s και τις νύχτες με την Άννα Βίσση στο REX. Tο παίδι από τα Κύθηρα είναι μουσικάρα. Ο Νίκος Πορτοκάλογλου συνεργάζεται χρόνια με τον Βύρωνα Τσουράπη, λογικό, είναι πολυεργαλείο και μας κερδίζει κάθε φορά που τραγουδά ρέγγε. Ο Ηλίας Λαμπρόπουλος και ο Αλέξανδρος Ζουγανέλης έδωσαν ρέστα στα ηπειρώτικα. Ο Θανάσης Τσακιράκης με το μοναδικό ταλέντο του συμπληρώνει δυναμικά και απογειώνει με τον ήχο του όλα τα είδη μουσικής.

Αυτή η δεμένη ομάδα μαζί με την Ρένα Μόρφη και τον Πορτοκάλογλου δημιούργησαν ένα μουσικό κόσμο που άρεσε και στα γεροντάκια με τα μπαστουνάκια τους που κάθονταν σε πλαστικές καρέκλες και στις πιτσιρίκες που πιθανότατα πήγαν και στη Rosalía να κάνουν TikTok τη φασάρα του Motomami. Γιατί; Γιατί περνάνε καλά. Ο Νίκος συνδυάζει με μαεστρία τα πιο απροσδόκητα ελληνικά και ξένα τραγούδια και τα ερμηνεύουν μαζί με την Ρένα, όπως και κάποια αγαπημένα τους τραγούδια σε νέες διασκευές. Ο Νίκος, η Ρένα και οι μουσικοί τους παραμένουν πεισματικά ευαίσθητοι και ονειροπόλοι σαν παιδιά.

Αυτή τη χημεία τους και την ανάγκη να γιορτάσουν το κλείσιμο των τριών χρόνων και την τεράστια επιτυχία της τηλεοπτικής εκπομπής της ΕΡΤ1 «Μουσικό Κουτί», θα την ταξιδέψουν στην καλοκαιρινή τους περιοδεία. Για να τραγουδήσουμε παρέα τα medley τους, τα παντρέματα δυο διαφορετικών κομματιών, πχ του “Ρίσκο” και του “Should I Stay or Should I Go”, τα παλιά των Φατμέ (που για κάποιο περίεργο λόγο πάντα έπαιζαν ως μουσική υπόκρουση στα πούλμαν των μαθητικών μας εκδρομών) και για να λικινιστούμε με την Ρένα Μόρφη και τα κομμάτια της από την εποχή των Ιmam Baildi .

Αν δεν ανατριχιάζετε ακούγοντας τον Νίκο Πορτοκάλογλου να λέει “έλα κοντά” και δεν νιώθετε την ανάγκη να αγκαλιάσετε κάποιον δίπλα σας με το “Να με προσέχεις”, ψαχτείτε. Φεύγοντας, κατάλαβα ότι ο Πορτοκάλογλου έχει γράψει το soundtrack της ζωής μας, εδώ και 40 χρόνια, ήταν πάντα εκεί. Με την τεράστια συλλογή από κιθάρες του (είναι συλλέκτης). Γράφει όλα όσα ζούμε.

Info: Νίκος Πορτοκάλογλου – Ρένα Μόρφη. Καλοκαιρινή περιοδεία 2023: επόμενος σταθμός την Δευτέρα 3 Ιουλίου – Μαρούσι, Αίθριο Θέατρο (Αμαλίειο).

Line up
Βύρων Τσουράπης: μπάσο, μαντολίνο, φυσαρμόνικα, φωνή
Λάμπης Κουντουρόγιαννης: ηλεκτρική-ακουστική κιθάρα, φωνή
Θανάσης Τσακιράκης: τύμπανα, φωνή
Ηλίας Λαμπρόπουλος: βιολί, μπουζούκι, τρομπέτα, γκάϊντα, φωνή
Αλέξανδρος Ζουγανέλης: σαξόφωνο, φλάουτο
Κατερίνα Λιάκη: πλήκτρα, φωνή
Carlos Menendez: κρουστά
Άκης Πασχαλάκης: ηχοληψία p.a
Αγαπητός Καταξάκης: ηχοληψία stage
Νίκος Λιβανός: φωτισμοί