Είναι από τις περιπτώσεις που εξαρτάται πώς βλέπεις το ποτήρι (κάθεσαι δεν κάθεσαι σε σκαμπό, μπροστά από μια ξύλινη μπάρα). Μισοάδειο ή μισογεμάτο. Η μία οπτική είναι πως δεν κατάφεραν να μπουν στα 50 καλύτερα μπαρ του κόσμου σε διαγωνισμό που αυτό ακριβώς προτάσσει. Η άλλη (οπτική), πως είναι στα τοπ 100 εκεί έξω. Λίγο είναι αυτό; Καθόλου, προφανώς.

Όλο αυτό στο πλαίσιο του The World’s 50 Best Bars 2024. Που θα διεξαχθεί στις 22 Οκτωβρίου στη Μαδρίτη. Τότε θα μάθουμε την ταυτότητα του καλύτερου μπαρ στον κόσμο. Ως τότε, οι διοργανωτές το πάνε φάση «αντίστροφη μέτρηση». Αποκαλύφθηκε συνεπώς η κατάταξη στις θέσεις 51-100. Οι «πολύ κοντά αλλά» θα έλεγε κανείς.

Εκεί βρίσκουμε 3 δικά μας: Το The Bar in Front of the Bar (Νο 51) έχασε για λίγο, λιγότερο δεν γίνεται, το top 50 κάνοντας τεράστιο άλμα (ήταν στη θέση «98» πέρυσι), The Clumsies (Νο 60) ήταν επί σειρά ετών στην 50άδα (στο «47» πέρυσι), ενώ το Barro Negro (Νο 68) συνεχίζει πάνω κάτω στο ίδιο επίπεδο (θέση «70» το 2023).

Τι έχουν όμως αυτά τα μπαρ που τα κάνει να ξεχωρίζουν σε παγκόσμιο επίπεδο; Θα σου δώσουμε ένα γενικό περίγραμμα αλλά και μία συμβουλή αν δεν έχεις πάει: Αυτά τα μαγαζιά, και τα 3, είναι εμπειρία ολιστική, που την ζεις, δεν τη διαβάζεις. Σπεύσε συνεπώς, καλύτερα τώρα παρά μετά!

Α, και μην ξεχάσουμε. Είναι πολύ πιθανό, σχεδόν βέβαια πρακτικά, να έχουμε ελληνική εκπροσώπηση στο top 50. Baba Au Rum και Line Athens ήταν πέρυσι στη 25η και 12η θέση αντίστοιχα. Να δούμε φέτος…

Τι κάνει τόσο ξεχωριστά τα 3 ελληνικά μπαρ που βρίσκονται στα 100 καλύτερα του κόσμου
Τρία ελληνικά μπαρ στα 100 καλύτερα παγκοσμίως

Τα 3 ελληνικά μπαρ που μπήκαν στα 100 καλύτερα του κόσμου

The Bar in Front of the Bar (Νο 51)

Από την πρώτη στιγμή που μπήκε στη ζωή μας αυτό το μπαρ, άλλαξαν οι όροι του παιχνιδιού. Ανανέωσε το street bar ως φάση. Πάνω από όλα βέβαια, έκανε τον κόσμο να δώσει ξανά έμφαση στην ουσία: Στο να περνάει καλά όταν βγαίνει να πιει το ποτό του.

Ως μπαρ, πραγματικά δεν μοιάζει με τίποτε και κανένα άλλο. To fine drinking μετατρέπεται σε μια εμπειρία για όλους. Το μενού, επίσης, αλλάζει καθημερινά σε μια συνεχή δημιουργικότητα που σπάει τα καθιερωμένα με τον πιο ωραίο τρόπο.

Να δοκιμάσεις οπωσδήποτε το Negroni τους σε διάφορες παραλλαγές, ομοίως το Spicy Mia, με βάση τη βότκα. Γενικώς να… δοκιμάσεις. Θα κάνεις ένα ωραίο δώρο στον εαυτό σου.

Πετράκη 1

The Clumsies (Νο 60)

Ένα μπαρ που ορίζει τάσεις και δημιουργεί πλαίσια προς μίμηση. Ένα μπαρ που το νιώθεις κάπως σαν οικογένεια σου, τόσο οικεία σε κάνει να το εισπράττεις. “There is no elevator to success. You have to take the stairs”. Το μότο του μαγαζιού τα λέει όλα, συνοψίζει την ουσία της φιλοσοφίας του.

Από ποτά, έπη. Και μόνο το διάφανο Daquiri φράουλα θα αρκούσε για να βάλει το The Clumsies στο… πάνθεον της ιστορίας.  Οι τύποι πραγματικά σκέφτονται έξω από το κουτί και εμείς απλώς απολαμβάνουμε, κατανοώντας τι εστί «τέχνη».

Πραξιτέλους 30

Barro Negro (Νο 68)

Εδώ είναι το «σπίτι της τεκίλας». Το περίφημο μεξικάνικο ποτό αποτελεί τη βάση για εκλεκτές δημιουργίες, για πολλά «τι λες τώρα!». Έχεις όρεξη για… διαστημικές Μαργαρίτες; Για μεξικάνικο vibe ενωμένο με τον δικό μας τρόπο στο «έξω»;

Τότε βρήκες το στέκι σου. Εσύ και πολλοί άλλοι βασικά, αφού κάθε μέρα γίνεται χαμός εκεί πέριξ της Πλατείας Συντάγματος. Για ένα project που αρχής γενομένης από το 2019 αποτελεί σταθερά σημείο αναφοράς.

Ιωάννου Παπαρρηγοπούλου 15