Η Μαρία Κάλλας, η θρυλική Ελληνίδα σοπράνο που καθόρισε την όπερα του 20ου αιώνα, αποκτά ένα μουσείο αφιερωμένο αποκλειστικά σε εκείνη και το μεγαλείο της. Το μουσείο στην καρδία της Αθήνας, είναι το πρώτο μουσείο στον κόσμο για την κορυφαία υψίφωνο και μόλις άνοιξε στο διατηρητέο, νεοκλασικό κτίριο της Μητροπόλεως 44.
Φέτος λοιπόν, συμπληρώνονται τα 100 χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας, επέτειος που έχει ενταχθεί στον κατάλογο της UNESCO για το 2023 και η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων παρέδωσε το μουσείο. Εμείς βρεθήκαμε στα εγκαίνια του, περιηγήθηκαμε, βιώσαμε την πολύαισθητηριακη εμπειρία που φωτίζει την καριέρα και την προσωπικότητα της Μαρίας Κάλλας, πέρα από τους μύθους που καλλιεργήθηκαν γι’ αυτήν, με στόχο να εμπνεύσει και να αναδείξει τα στοιχεία που την έκαναν μοναδική. Είτε είστε λάτρεις της όπερας είτε όχι, σας προτείνουμε να πάτε και εσείς για να ανακαλύψετε αυτό το πλάσμα. Την La Divina που άφησε εποχή.
Για να ζήσετε μια βιωματική εμπειρία και διαδραστική ανακάλυψη
Δεν είναι το κλασσικό μουσείο που απλά θα πάτε για να δείτε κάποια εκθέματα. Η περιηγήση ξεκινά με μια βιωματική προσέγγιση στον δεύτερο όροφο, που είναι αφιερωμένος στην «εμπειρία Κάλλας». Εκεί, θα κινηθείτε διαδοχικά σε τρία δωμάτια που προσομοιάζουν σκηνικά από παραστάσεις εμβληματικών ρόλων που ερμήνευσε η Κάλλας (Norma, Tosca, La traviata) και θα έχετε τη δυνατότητα να βυθιστείτε στη φωνή και την ερμηνεία της, ενώ σε ένα τέταρτο δωμάτιο να παρακολουθήσετε την Κάλλας να διδάσκει στα masterclasses που έδωσε στη Juilliard School της Νέας Υόρκης το 1971-72.
Για να ανακαλύψετε όλες τις πτυχές της Κάλλας- η γυναίκα, η καλλιτέχνης, η ντίβα, ο μύθος
Και αφού θα έχετε περιηγηθεί στα δώματια του δεύτερου ορόφου, θα κατέβειτε στον πρώτο, εκεί που η αφήγηση της ζωής της συνεχίζεται και αναπτύσσεται, μέσα από ενότητες οι οποίες ξετυλίγουν τη ζωή και την καριέρα της Κάλλας τόσο χρόνολογικά όσο και θεματικά.
Μπορείτε από το να ακούσετε την πριμαντόνα να ερμηνεύει διάσημες άριες, να την δείτε να δίνει συνεντεύξεις και να ανακαλύψετε την προσωπικότητά της μέσα από δικά της λόγια αλλά και μαρτυρίες για εκείνη. Προσωπικά, μου έκανε μεγάλη εντύπωση ο τρόπος που μιλούσαν για το πόσο εργατική ήταν η Κάλλας. Πρώτη πήγαινε στις πρόβες, τελευταία έφευγε. Για το πόσο μελετηρή και επαγγελματίας ήταν. Μαζί με το ταλέντο της, αυτό απογείωνε το μεγαλείο της.
Ο διευθυντής του Teatro alla Scala στο Μιλάνο Antonio Ghiringhelli, είχε πει: «Η Μαρία μας έλεγε πάντα: Ένας καλλιτέχνης δεν πρέπει ποτέ… να κατεβάσει το κεφάλι. Είναι δείγμα φόβου. νΤο κεφάλι -επένε- ψηλά, ψηλά. Την τεελευταία φορά που τραγούδησε σε εμάς, έπαιξε τη Μήδεια. Στο τέλος της παράστασης, στην τελευταία υπόκλιση, κατέβασε το κεφάλι δακρυσμένη. Από τότε, δεν δέχτηκε να τραγουδήσει εδώ. Μου είπε ότι δεν ήταν πια φωνητικά στο καλλιτεχνικό ύψος της Σκάλας».
Για να δείτε τα προσωπικά αντικείμενα της Μαρίας Κάλλας
Τα φορέματα είναι εντυπωσιακά. Τα κοσμήματα επίσης. Η βεντάλια και τα γάντια της. Ο ασημένιος καθρέφτης από τις παραστάσεις της La traviata (Verdi) που δώρισε η La Scala στην Κάλλας και το είχε στο σαλονάκι της στο σπίτι της στο Παρίσι. Μέχρι και… τρίχες από τα μαλλιά της Κάλλας, που τις είχε φυλλάξει ο κομμωτής της και πωλήθηκαν σε δημοπρασία.
Η δημιουργία της συλλογής του Δήμου Αθηναίων με τα αντικείμενα της Κάλλας ξεκίνησε το 2000, όταν ο Δήμος Αθηναίων απέκτησε τα πρώτα αντικείμενα συμμετέχοντας σε διεθνή πλειστηριασμό στο Παρίσι. Έκτοτε η συλλογή έχει εμπλουτιστεί με δωρεές αντικειμένων από αρκετούς φορείς και ιδιώτες, με κειμήλια που ανήκαν ή αναφέρονται στη Μαρία Κάλλας, αλλά και με αντικείμενα που προέκυψαν από χρησιδανεισμό, με αποτέλεσμα να αριθμεί σήμερα περί τα 1000 τεκμήρια.
Για το πωλητήριο και το καφέ/εστιατόριο La divina
Θα σας είμαι ειλικρινής. Λατρεύω τα καφέ των μουσειών και τα πωλητήρια. Οπότε δεν μπορούσα να παραλείψω από αυτη την λίστα το καφέ/εστιατόριο La divina στο ισόγειο του κτιρίου. Έχει όμορφα και πρωτότυπα αναμνηστικά και δώρα που μπορείτε να χαζέψετε και να αγοράσετε κάτι όμορφο με την Μαρία Κάλλας.
Κεντρική φωτογραφία: Από το προσωπικό άλμπουμ της Μ. Κάλλας , από τη Συλλογή του ΜΜΚ. Photo from Maria Callas personal album. 1947-1959