Πριν αρχίσουμε τα τσουγκρίσματα και τα στην υγειά μας (ρε παιδιά) ή «Prost» στα γερμανικά. Πριν αρχίσει η κοιλιά να φουσκώνει γλυκά και η ανάγκη για μια επίσκεψη στην τουαλέτα γίνει επιτακτική (για άδειασμα, πριν συνεχίσουμε). Πριν το κέφι ανάψει για τα καλά, πρέπει να συστηθούμε. Γεια σου Οκτόμπερφεστ (Oktoberfest), θα μας πεις περισσότερα για σένα;
Ας γνωριστούμε λοιπόν, η Wikipedia να ‘ναι καλά, τα έχει συνοψίσει ωραία: Είναι το μεγαλύτερο λαϊκό φεστιβάλ του κόσμου που λαμβάνει χώρα στο Μόναχο κάθε χρόνο. Διαρκεί δύο εβδομάδες και λήγει το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου. Η φετινή διοργάνωσηείναι προγραμματισμένη να διαρκέσει από τις 16 Σεπτεμβρίου έως τις 3 Οκτωβρίου.
ADVERTISING
Καθιερώθηκε το 1810 και όλες οι ζυθοποιίες του Μονάχου προσφέρουν μπύρα στους επισκέπτες σε χαρακτηριστικές σκηνές χωρητικότητας 2-3.000 ατόμων. Τα τελευταία χρόνια σερβιτόροι και αρκετοί επισκέπτες φορούν τις παραδοσιακές βαυαρικές ενδυμασίες.
Στο Oktoberfest υπάρχουν κανόνες. Κυρίως, έχουν να κάνουν με την μπίρα. Βασικά, όλοι (οι κανόνες) έχουν να κάνουν με την μπύρα. Και όταν λέμε «όλοι» εννοούμε τους εξής 2:
-Κάθε μπίρα πρέπει να έχει σχεδόν 6% αλκοόλ και να είναι «αγνή» – να περιέχει δηλαδή μόνο νερό, κριθάρι, λυκίσκο, μαγιά, βύνη ή/και ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο.
-Κάθε μπίρα που σερβίρεται στο φεστιβάλ πρέπει να παρασκευάζεται εντός των ορίων της πόλης, από ζυθοποιεία δηλαδή του Μονάχου και μόνο. Oι σκηνές ανήκουν σε 6 ζυθοποιίες: Augustiner, Hacker-Pschorr, Hofbräu, Löwenbräu, Paulaner, Spaten. Το λες και BIG-6…
Κι αφού μάθαμε και τους όρους, πάμε να δούμε τις ψαγμένες γερμανικές μπίρες του Oktoberfest. Καταναλώστε υπεύθυνα και “O’zapft is!” (κάτι σαν «Συνδέθηκε, ξεκινάμε) που φωνάζει παραδοσιακά ο Δήμαρχος του Μονάχου για να δώσει το σήμα έναρξης του Φεστιβάλ, ενώ ανοίγει το πρώτο βαρέλι μπύρας.
Οι 6 ψαγμένες ζυθοποιίες του Oktoberfest
Augustiner
H ιστορία ξεκινάει από το 1328, όταν τα αδέλφια Augustiner άρχισαν να φτιάχνουν τη δικιά τους μπύρα. Από το 1829, την παράδοση συνεχίσει η οικογένεια Wagner. Θεωρείται ως η τοπ μπύρα του Μονάχου. Κάποιοι λένε πως υπάρχει… θεϊκή παρέμβαση. Οι περισσότεροι πάντως στέκονται στην ποιότητα του νερού από το ιδιωτικό πηγάδι που αντλεί νερό η ζυθοποιία.
Διάβασε τη συνέχεια στο intronews.