Το πιο παρεΐστικο πικ νικ, ο καθιερωμένος θεσμός της Θεσσαλονίκης, επιστρέφει ανανεωμένο σε νέα τοποθεσία. «Με τη Ρωμαϊκή Αγορά να παραμένει κλειστή λόγω έργων, αποφασίσαμε να κατέβουμε στην παραλία και έστω για μια μέρα, να επαναφέρουμε ένα από πιο αγαπημένα γεγονότα της πόλης» αναφέρουν οι διοργανωτές του Πικ Νικ Urban Festival ξεκίνησε το 2012. Από το ξεκίνημά του μέχρι και σήμερα είχε ως στόχο και κατάφερε να επαναπροσδιορίσει τη σχέση της σύγχρονης πόλης και των κατοίκων της, με τους αρχαιολογικούς χώρους.
Από νωρίς το απόγευμα, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, οι θεατές θα στρώσουν τα καρό τραπεζομάντηλά τους και θα λάβουν μέρος στο μεγάλο αστικό πικ νικ, που θα συνοδεύεται απο μουσικές performances. Όταν πέσει το φως της μέρας, θα ακολουθήσουν προβολές ταινιών μικρού μήκους.
Φέτος, το Πικ Νικ, σε συνεργασία με την ALL – Accessible Limitless Living θα παρουσιάσει μια καθολικά προσβάσιμη συναυλία που θα συνοδεύεται από ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και Ενδογλωσσικούς Υπέρτιτλους για Κωφούς και βαρήκοους.
Παράλληλα, θα υλοποιηθεί workshop για την αναπηρία και τον κινηματογράφο, με τη συμμετοχή του Αντώνη Ρέλλα, ανάπηρου σκηνοθέτη και ακτιβιστή. Στόχος των δράσεων είναι η ανάδειξη του δικαιώματος των ατόμων με κινητικά προβλήματα στην ισότιμη συμμετοχή στον πολιτισμό. Απώτερος σκοπός του φεστιβάλ είναι να γίνει καθολικά προσβάσιμο.
Το μουσικό πρόγραμμα του φεστιβάλ ανοίγει ο Anastasis Kats (aka Αναστάσης Κατσάρας), που με την ατμοσφαιρική του μουσική δημιουργεί κόσμους για όνειρα, φαντασία, χορό και συναισθήματα. Τη σκυτάλη θα πάρει το σχήμα Λιγνό Καλοκαιράκι. Ένα σχήμα που δημιουργήθηκε από την ανάγκη της Αλεξάνδρας και Κατερίνας Γκουντούλια παρέα με τον Άκη Γελαδάρα, να τραγουδούν τα αγαπημένα τους κομμάτια, παρέα με αγαπημένα πρόσωπα. Ο TSOP SKG, μετά από έξι χρόνια μακροβούτι βγαίνει ξανά στην επιφάνεια και αναζητά τη χαμμένη του ταυτότητα. Δεν θα μπορούσε κάποιος καλύτερα να προετοιμάσει το κοινό για τα Μαγνητικά Πεδία από τον Γιώργο Κωστογιώργη. Λίγο πριν την κυκλοφορία της δεύτερης δισκογραφικής δουλειάς του Κωστογιώργη, παρέα με τον Αργύρη Μπακιρτζή ανεβαίνουν στη σκηνή του Πικ Νικ Urban Festival.
Σε ότι αφοορά τις ταινίες, το Φεστιβάλ θέτει φέτος στο επίκεντρο τον Ελληνικό Κινηματογράφο. Το ΑΠΘ σε συνεργασία με την Σχολή Κινηματόγραφου παρουσίαζουν τις ταινίες μικρού μήκους. Πρόκειται για τρία εξαιρετικά φιλμ που αποτέλεσαν τις πτυχιακές εργασίες των τριών σκηνοθετών, που ήδη βρίσκονται στα επόμενα βήματά τους στον κόσμο του κινηματογράφου. Τα Τσουλάκια της Δέσποινας Μαυρίδου είναι μια (ποπ) ιστορία ενηλικίωσης που περιλαμβάνει σαπουνισμένους έρωτες (σε καραόκε), μια δεκαεξάχρονη (με κλεμμένες περούκες) και τη μεγαλύτερη της αδελφή που απλώς προσπαθεί να ξεχρεώσει. Την Φωτοευαισθησία” της Μελίνας Λουκανίδου, όπως διαβάζουμε στις λέξεις που συνοδεύουν το φιλμ “Υπήρχε φως και ήταν βίαιο. Οι σκιές δεν γιατρέψαν. Το αγόρι είχε κοιμηθεί. Το κορίτσι ανακαλούσε και η άμμος ήταν παντου” αποτελούν τις λέξεις που ακολουθούν το φιλμ, και την “Αστόρια” του Gabriel Athanasiou, στην οποία μια νεαρή φοιτήτρια αρχιτεκτονικής λέει ψέματα στην αστυνομία ότι πριν από τρία χρόνια έκλεψε ένα αυτοκίνητο και πάτησε έναν ψαρά. Αποδεικνύεται ότι προσπαθούσε να προστατεύσει τους φίλους της που ήταν όλοι μαζί στο ατύχημα. Η ενοχή, όμως, τους κάνει όλους να παραδεχτούν την αλήθεια.
Στο τέλος της βραδιάς, θα προβληθεί το φιλμ «Μαγνητικά Πεδία» του Γιώργου Γούση. Η μαγεία του “δρόμου” της ταινίας που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, κέρδισε έξι βραβεία, μια ταινία που “μιλάει” για έναν άντρα και μια γυναίκα που σφυρηλατούν έναν απίθανο δεσμό μετά τη συνάντησή τους σε ένα πορθμείο – συνέχισε να σαρώνει τα βραβεία της χώρας, ανάμεσά τους και το βραβείο καλύτερης Ελληνικής Ταινίας, ενώ εξασφαλίστε υποψηφιότητα για τα Όσκαρ.
Το Πικ Νικ Urban Festival θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1 Οκτωβρίου, η είσοδος στο Φεστιβάλ είναι δωρεάν. Υπό την αιγίδα του Δήμο Θεσσαλονίκης και του υπουργείο Πολιτισμού.