Το υπέροχο με τις καντίνες είναι ότι έξω από αυτές συναντάς όλα τα στυλ των ανθρώπων, από μία παρέα που ξενύχτησε σε κάποιο club, μέχρι δυο φίλους που φοράνε τα αθλητικά τους γιατί άραζαν σε μία πλατεία. Έξω από την καντίνα όμως, δεν υπάρχουν διαφορές, όλοι έχουν έρθει για ένα σκοπό. Να απολαύσουν ένα τεράστιο hot dog ή ένα burger και να ευχαριστήσουνε το είναι τους!

Σε κεντρικά σημεία της πόλης έχουν εδραιωθεί πολλές καντίνες, όπως η διάσημη της «Μιχαλακοπούλου», ενώ κάποιες άλλες άνοιξαν πρόσφατα, όπως η «Γαλιάντρα» που έστησε τα λαμπιόνια της στο ολοένα και πιο ανερχόμενο Μεταξουργείο.

Γαλιάντρα

Σε ένα οικόπεδο της Πλατείας Αυδή, εκεί που τη δεκαετία του 20 έστεκε ένα σπίτι με εσωτερική αυλή, το οποίο έπειτα δούλευε και ως οίκος ανοχής, βρίσκεται σήμερα μία από τις πιο ατμοσφαιρικές καντίνες της πόλης.

Το κτήριο έχει γκρεμιστεί, ωστόσο παραμένει η πρόσοψη και κάποια πέτρινα στοιχεία, τα οποία πλέον περιβάλλουν την «Γαλιάντρα», με την κίτρινη τέντα, τα πολύχρωμα φωτάκια και τις σημαιούλες που κρέμονται πάνω από τα βαρέλια (που χρησιμεύουν ως καρέκλες).

Η Νέλλη Μποφίλιου, γνωστή ήδη από τον «Μπλε Παπαγάλο», που χρόνια τώρα γράφει τη δικιά του ιστορία στο Μεταξουργείο, η σεφ Γωγώ Δελογιάννη και ο Μιχάλης Δημάκος, ένωσαν τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν ένα νέο spot στην Αθήνα, που έχει ήδη αρχίσει να συζητιέται και εκτός από την υπέροχη ατμόσφαιρα που δημιούργησαν, έδωσαν μεγάλη βάση και στο φαγητό.

Ναι, μπορεί να μιλάμε για καντίνα, ωστόσο οι γεύσεις συναγωνίζονται επάξια αυτές των καλών εστιατορίων. Από τα θρυλικά κεφτεδάκια στη σχάρα της Γωγώς, μέχρι το κοκκινιστό μοσχαράκι που λιώνει στο στόμα και την ανάρπαστη σαλάτα με ντοματίνια, καρπούζι και φέτα που μυρίζει Ελλάδα και ξυπνά τις ομορφότερες αναμνήσεις σου.

Διεύθυνση: Γιατράκου 4, Αθήνα

Τηλέφωνο: 210 523 1008

Johnie Hot Dog

Η πρώτη καντίνα «Johnie Hot Dog» άνοιξε το 2009 στην Συγγρού, δίπλα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και από τότε αποτελεί στέκι για τους ξενύχτηδες των γύρω νυχτερινών μαγαζιών και τους πεινασμένους φοιτητές μετά από 5ωρα και 6ωρα μαθήματα.

Το έντονο κόκκινο χρώμα και η μυρωδιά που «σπάει τη μύτη», κάνουν τους περαστικούς να σταματούν απ’ έξω ακόμα και αν δεν επρόκειτο να αγοράσουν ένα από τα φημισμένα τους hot dog, που είναι τόσο νόστιμα που πολύ πιθανόν να ζητήσεις και δεύτερο.

Η καντίνα είναι διάσημη για τα new age hot dog της και γράφω new age, γιατί προσέγγισε το αγαπημένο μας βρώμικο με νέες συνταγές και πρόσθεσε υλικά που για πρώτη φορά είδαμε σε ένα τέτοιου είδους σάντουιτς, όπως το αγγουράκι Δανίας ή την relish σος (αγγούρι τουρσί και λάχανο βυθισμένο σε ξύδι).

Στον κατάλογο θα βρεις 20 διαφορετικούς συνδυασμούς σε hot dog, ανάμεσα τους και αυτά με το λουκάνικο κοτόπουλο, ενώ μπορείς να διαλέξεις και μόνος σου τα υλικά που θέλεις μέσα στο δικό σου ψωμάκι (σημείωσε ότι πλέον υπάρχουν και vegan επιλογές).

Στα best seller τους το «American dog» με βραστό λουκάνικο Φρανκφούρτης, παναρισμένο κρεμμύδι, relish Αμερικάνικη hot dog sauce, μαγιονέζα και μουστάρδα με μέλι και το Chili «cheese dog» με βραστό λουκάνικο Φρανκφούρτης, λιωμένο cheddar, πατάτες τηγανητές crispy, καραμελωμένα κρεμμύδια και chili sauce. Εμένα πάντως μου άνοιξε η όρεξη!

Διεύθυνση: Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 136, Αθήνα | Τηλέφωνο: 210 924 6707

Διεύθυνση: Ιερά Οδός 36, Αθήνα | Τηλέφωνο: 210 347 8354

Διεύθυνση: Λεωφ. Ποσειδώνος 4, Ελληνικό | Τηλέφωνο: 213 034 7069

Busty’s Burger

Ένα κόκκινο βαν με γκράφιτι και δυο τρία βαρέλια γύρω του, σε καλωσορίζουν στο «Busty’s Burger», μία καντίνα που φτιάχνει αποκλειστικά burger και βρίσκεται στο Μαρούσι.

Ο ιδιοκτήτης και σεφ, Νίκος Γεντίνης, έχει ταξιδέψει σε σχεδόν ολόκληρο τον κόσμο και γυρνώντας στην Ελλάδα, έφερε μαζί του τις εμπειρίες του και τις ιδέες του και έτσι δημιούργησε μερικά από τα πιο νόστιμα burger της πόλης. Ζουμερά και γευστικά!

Στον κατάλογο θα βρεις 11 διαφορετικές επιλογές, κάθε μία από τις οποίες έχει ένα γυναικείο όνομα, καθώς ο Νίκος ήθελε να αποτίσει φόρο τιμής στις γυναίκες που γνώρισε και τον ενέπνευσαν (σίγουρα, πολύ ιδιαίτερο και διαφορετικό concept).

Στο «Busty’s Burger», λοιπόν, 200 γραμμάρια καθαρού μοσχαρίσιου κιμά βρίσκονται ανάμεσα σε ένα πεντανόστιμο βουτυρένιο ψωμί brioche και δημιουργούν ένα άριστα γευστικό αποτέλεσμα.

Στα must try (μιας και οι περισσότεροι που έχουν περάσει από τη συγκεκριμένη καντίνα μιλάνε γι’ αυτό) το «Mary Burger», με φρέσκο μοσχαρίσιο κιμά, άισμπεργκ, ντομάτα, τυρί τσένταρ, μπέικον, καραμελωμένα κρεμμύδια, τηγανιτό αυγό και busty’s mayo sos.

Διεύθυνση: Οδός Πεντέλης, Μαρούσι

Τηλέφωνο: 698 563 0823

Καντίνα Χαμοστέρνας

Η κιτρινόμαυρη «Καντίνα στη Χαμοστέρνας» (ναι, ναι ο ιδιοκτήτης είναι ΑΕΚ, καλά κατάλαβες), με το χαρακτηριστικό παγκάκι στο πλάι, που έχουν καθίσει πάνω του χιλιάδες άνθρωποι για να απολαύσουν τα λουκάνικα και τα σάντουιτς του Βασίλη, από το 1993 μέχρι και σήμερα έχει χτίσει τη φήμη του και το σταθερό κοινό του.

Ο γιος του, ο Δημήτρης είναι πλέον στο τιμόνι και συνεχίζει την παράδοση της καντίνας, προσφέροντας τα πιο θεσπέσια σάντουιτς με λουκάνικο βραστό (είναι και το πιο ανάρπαστο) ή άλλα κρέατα όπως το αρμένικο σουτζούκι (προσοχή είναι καυτερό) ή ο μοσχαρίσιος γύρος ντονέρ.

Το υλικό όμως που απογειώνει κάθε σάντουιτς , δεν είναι άλλο από τη φημισμένη τους μαγιονέζα. Είναι χειροποίητη και μαμαδίσια (την φτιάχνει η μητέρα του) και ελαφριά, που θα σε κάνει να αναρωτιέσαι πώς γίνεται να είναι τόσο νόστιμη!

Στα best seller του το σάντουιτς με το βραστό λουκάνικο, το καραμελωμένο κρεμμύδι, το λάχανο, το καρότο, την κέτσαπ, την μουστάρδα και φυσικά την χειροποίητη μαγιονέζα.

Διεύθυνση: Χαμοστέρνας 55, Ταύρος Αττικής

Τηλέφωνο: 697 327 6297

Η Καντίνα της Μιχαλακοπούλου

Δεν υπάρχει Αθηναίος που να μην γνωρίζει το βρώμικο στην «Καντίνα της Μιχαλακοπούλου», που από το 1987, αποτελεί σημείο συνάντησης για τους ξενύχτηδες της πόλης ή ικανοποίει την πείνα κάποιου που αποφάσισε στις δέκα το βράδυ ότι θέλει να βουτήξει τις επικές κοτομπουκιές στην πιο λαχταριστή σος.

Πρόκειται για ένα από τα πιο νόστιμα της πόλης, διότι διαφορετικά δύσκολα μια τέτοια επιχείρηση θα άντεχε για περισσότερες από 3 δεκαετίες, ενώ πλέον τόσο οι τουρίστες όσο και οι πιο εξοικειωμένοι με το διαρκές rating την έχουν ανταμείψει στο Google με 4,5 αστέρια και 4.000 κριτικές (όχι ότι περιμέναμε αυτό για να ξαναπάμε).

Φημίζεται για τις κοτομπουκιές με τις πατάτες και την πεντανόστιμη σος, ωστόσο και τα hot dog με το ζεστό ψωμάκι το ψητό χωριάτικο λουκάνικο ή βραστό Φρανκφούρτης, το λάχανο, το καρότο, το μαγειρεμένο κρεμμύδι, την ketchup, την μουστάρδα και τη μαγιονέζα βρίσκονται εξίσου ψηλά στη λίστα με τις επιλογές.

Διεύθυνση: Μιχαλακοπούλου 38, Αθήνα

Τηλέφωνο: 210 722 9129