Ποτέ δεν ήταν μόνο ο χορός, οι ήχοι, οι παλμοί, τα συναισθήματα, ο ιδρώτας. Ήταν και είναι μια μικρή χώρα, ένας κόσμος μέσα στον οποίο εξαϋλώνεσαι, αιωρείσαι και συμπυκνώνεσαι, όπως μας είπε και ένας φανατικός reworker. Το reworks, στη φετινή 19η διοργάνωσή του, συνεχίζει να αναδεικνύει αφενός τον τρόπο με τον οποίο η μουσική συνιστά πάνω απ’ όλα έκφραση πολιτισμού και αφετέρου τη σχέση της με το χώρο και το αστικό περιβάλλον. Μια σχέση που βρίσκεται στον πυρήνα του reworks από την απαρχή του και γι΄ αυτό τον λόγο το καθιστά το μοναδικό φεστιβάλ τέτοιου τύπου στην ελληνική πραγματικότητα.
Κυβερνείο, Block33, Μύλος και The MET Hotel, το reworks σπάει τα στερεότυπα και σε κάθε του έκδοση δημιουργεί γέφυρες κουλτούρας, συνδέοντας γειτονιές, ανθρώπους και μουσικά είδη από άκρη σε άκρη της Θεσσαλονίκης. Από την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου έως τις 24 Σεπτεμβρίου, η πόλη της Θεσσαλονίκης στρέφει το βλέμμα στο μέλλον και, μέσω του reworks γίνεται το σημείο συνάντησης για όλες και όλους τους λάτρεις του σύγχρονου ηλεκτρονικού ήχου.
Στο φετινό line up συναντάμε ονόματα που επικρατούν στο παγκόσμιο στερέωμα (Paul Kalkbrenner), αλλά και εκείνα που θα μεσουρανήσουν στο μέλλον, ενώ αναμφίβολα ξεχωρίζει η επανένωση των ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ, στο πρώτο live που δίνουν στην πόλη μετά από 27 χρόνια. Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τα εισιτήρια θα βρεις εδώ και εδώ αντίστοιχα.
Εμείς μιλήσαμε με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του reworks, Αναστάσιο Διολατζή, τον Hior (21/9 στο Κυβερνείο) κα τον Γιώργο Β., σεσημασμένο reworker.
Αναστάσιος Διολατζής: «Χρέος του reworks είναι να προτείνει πράγματα που το κοινό ίσως δεν γνωρίζει»
Αν τo reworks αποτελούσε ένα ξεχωριστό μουσικό κρατίδιο, με τι θα έμοιαζε αυτό;
Ένα φιλόξενο μέρος όπου κάποιος μπορεί να ακούσει μουσική του σήμερα και του αύριο από καλλιτέχνες όλου του κόσμου και της Ελληνικής σκηνής. Ένα μέρος όπου η σύγχρονη ηλεκτρονική μουσική συνδυάζεται με αλλά μουσικά είδη και δημιουργείται ένας ενδιαφέρον τόπος με επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό να συναντούν τους Θεσσαλονικείς ανακαλύπτοντας παράλληλα την ίδια τη Θεσσαλονίκη μιας και το φεστιβάλ τρέχει σε διαφορετικά σημεία της.
Ποια είναι τα συναισθήματα που θέλουν το reworks να δημιουργήσει στο κοινό;
Νέοι ορίζοντες, περιέργεια και διάθεση για ανακάλυψη νέων τάσεων, επικοινωνία, εξωστρέφεια, συναισθήματα χαράς, πολύ χορός και χέρια στον αέρα (και λιγότερα κινητά αν γίνεται :)).
Τι αλλάζει χρόνο με το χρόνο στο φεστιβάλ;
Προβάλλοντας τις νέες τάσεις το φεστιβάλ εξελίσσεται χρόνο με χρόνο και το ίδιο. Νέοι χώροι διοργάνωσης προστίθενται, νέα πρότζεκτ επίσης ακόμη και στο εξωτερικό. Το reworks για παράδειγμα θα συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρότζεκτ TIMES μαζί με το Sonar, Unsound, Terraforma, Nuits Sonores κ.α παρουσιάζοντας το περιεχόμενο του σε χιλιάδες θεατές . Η δημιουργία του reworks agora του συνεδρίου ιδεών και απόψεων και πολλά ακόμη πράγματα που προσθέτει το reworks.
Πόσο σε γεμίζει η διοργάνωση των reworks και ποιες είναι οι προσδοκίες για φέτος;
11 μήνες εργαζόμαστε για το reworks και είναι μέρος της ζωής μας. Το αγαπούμε πολύ, έχουμε δώσει πολλά προσωπικά ο καθένας μας για αυτό. Δεν είναι βλέπεις το πιο εύκολο μέρος η Θεσσαλονίκη για διοργάνωση, δεν υπάρχει πρακτικά κάτι ανάλογο εξάλλου ακόμη και στην Ελλάδα ίσως, και πρέπει να προσπαθείς πολύ. Αλλά την αγαπάμε την πόλη αυτή και μας αγαπά και εκείνη.
Με ποιο τρόπο συνθέτεις το line-up και «σκηνοθετείς» κάθε φεστιβάλ;
Κάθε χρονιά είναι διαφορετική και δεν υπάρχει «συνταγή» στα αλήθεια. Το line up είναι πολύ σύνθετο πράγμα και η κάθε χρονιά είναι διαφορετική. Μια αρχή είναι σταθερή ότι πρέπει ένα φεστιβάλ να προτείνει πράγματα που το κοινό ενδεχομένως να μην γνωρίζει αλλά να ανακαλύπτει. Είναι χρέος του αυτό, για ένα σκεπτόμενο φεστιβάλ και το υπηρετούμε σταθερά.
Hior: «Στα live κάθε φορά συµβαίνει και κάτι διαφορετικό»
Ποια είναι η αλληλεπίδραση του µουσικού παραγωγού µε το κοινό;
Ένα live γίνεται για το κοινό και είναι φυσική συνέπεια η αλληλεπίδραση µμεταξύ τους. Κάθε φορά συμβαίνει και κάτι διαφορετικό, εξαρτάται τον τόπο, τον χρόνο αλλά και την κουλτούρα της κάθε χώρας ξεχωριστά. Από την µεριά του µουσικού παραγωγού αυτό που προσωπικά ακολουθώ ως πλεύση, είναι να παρουσιάζω την µουσική µου ως είναι και υπάρχει ελάχιστος χώρος για ανακατανοµές προσαρµογής. Αυτό συµβαίνει µονάχα στον αυτοσχεδιασµό.
Τι σηµαίνει για σένα να είσαι κοµµάτι των reworks;
Το reworks είναι ένα από τα πιο σηµαντικά φεστιβάλ στην Ευρώπη εδώ και πολλά χρόνια. Αντιπροσωπεύει ένα µεγάλο µέρος της σύγχρονης ηλεκτρονικής σκηνής κ όχι µόνο. Το να είµαι µέρος του µε χαροποιεί ιδιαίτερα και οι συντελεστές του είναι παιδιά µε όρεξη που ευτυχώς δείχνουν να µην χορταίνουν ποτέ. Φέτος το reworks είναι µια δυνατή επανεκκίνηση για µένα µετά από απουσία 2 περίπου χρόνων στη «ζωντανή σκηνή», γι’ αυτό τον λόγο θα κατέβω µε ιδιαίτερη όρεξη και νέες µουσικές που ανυποµονώ να παρουσιάσω.
Ποιες είναι οι σηµαντικότερες επιρροές σου και που «µεταφέρεσαι» κατά τη δηµιουργία νέας µουσικής στο στούντιο;
Σχεδόν πάντα οι επιρροές µου έχουν σαν βάση τον τρόπο ζωής µου και ακολουθεί τον ρυθµό της πόλης που ζω τα τελευταία χρόνια, το Βερολίνο. Φαντάζοµαι υποσυνείδητα κουβαλάω πολλούς ήχους διάφορων καλλιτεχνών µέσα µου αλλά ουσιαστικά δεν εστιάζω σε τίποτα συγκεκριµένο. Κάνοντας µουσική δεν «µεταφέροµαι» πουθενά αλλά προσπαθώ να συντονιστώ µε το συναίσθηµα της στιγµής.
Θα έδινες κάποιο ορισµό στη µουσική και ποια είναι η σχέση σου µε αυτή;
Η δισκογραφία µου στο σύνολο της είναι διαφορετική και κινείται σε διάφορα είδη και στυλ µουσικής. Από την ambient και την techno µέχρι τις πιο ορχηστρικές και πιανιστικές φόρµες. Δεν θα µπορούσα ποτέ να σταθώ σ’ ένα µόνο είδος, έτσι έµαθα ν’ ακούω µουσική και εκείνη µ’ έµαθε να την ακολουθώ σε όλες τις εκφάνσεις της. Η µουσική γενικά αποτελεί ένα µεγάλο µέρος της ζωής µου και µου επιτρέπει να φιλτράρω την πραγµατικότητα για να την αντέχω.
Γιώργος Β,. reworker: «Μπαίνω στα stage. Eξαϋλώνομαι, αιωρούμαι και μετά συμπυκνώνομαι»
Τι συμβαίνει μέσα σου τη στιγμή που είσαι στο stage;
Μια νύχτα χωρίς χορό είναι μια νύχτα χαμένη, για να παραφράσω έναν αγαπημένο μου υπαρξιστή φιλόσοφο, και οι νύχτες που έχω ζήσει στα stage του reworks, όπως και αυτές που ανυπομονώ να ζήσω φέτος, είναι βουτηγμένες σε μαγικούς ήχους, απογειωτικές μουσικές και ξέφρενους χορούς. Καθόλου χαμένες δηλαδή. Μπαίνω στα stage. Εικόνες, σκέψεις και αισθήματα. Ανεβάζω παλμούς, ανεβάζω θερμοκρασία, ιδρώνω και εξαϋλώνομαι, αιωρούμαι και μετά συμπυκνώνομαι, τα φώτα με συνεπαίρνουν, η μουσική με ταξιδεύει, χάνομαι και ξαναβρίσκομαι ανάμεσα σε ήχους, φώτα και φίλους να χορεύω ασταμάτητα σ’ έναν κόσμο ηλεκτρικό, σ’ έναν κόσμο μοναδικό.
Ποιους καλλιτέχνες ανυπομονείς να ακούσεις;
Στο φετινό reworks υπερκαραξετρελαίνομαι που θα ακούσω τους νοσταλγικούς ΣΤΕΡΕΟ ΝΟΒΑ στο Παλατάκι, σ’ ένα από τα πιο μοναδικά όμορφα stage της πόλης. Βασικά το υπερκαραξετρελαινόμαι μοιάζει πολύ λίγο για να περιγράψει την ανυπομονησία μου για αυτή την αναπάντεχη και συγκλονιστική επιλογή στο φετινό line up. Speechless. Μετά λέω να ξεφρενιάσω με την uplifting ψυχεδέλεια των Red Axes και την techno ομορφιά της Ellen Allien. Σε κάθε reworks όμως αυτό που λατρεύω είναι να εκπλήσσομαι με ανερχόμενους εγχώριους ή μη καλλιτέχνες, να ανακαλύπτω νέα ακούσματα, πρωτόγνωρα vibes και πρωτοποριακά playing styles που θα απογειώσουν.
Μοιράζεσαι την εμπειρία των reworks με φίλους ή είναι ένα προσωπικό μουσικό ταξίδι;
Μια εμπειρία στο reworks ανάμεσα και μαζί με φίλους και φίλες είναι μια πολλαπλασιασμένη εμπειρία διασκέδασης. Λατρεύω να μοιράζομαι τη μουσική και τους χορούς με φίλους και φίλες και μπορώ να πω ότι οι Σεπτέμβρηδες στη Θεσσαλονίκη είναι φτιαγμένοι πια για μουσικές περιπέτειες γύρω απ’ τα reworks. Είναι για μας πλέον ένα σημείο συνάντησης και reunion ανθρώπων που μοιραζόμαστε την electro club culture είτε μένουμε σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας είτε στο εξωτερικό και φυσικά στα stage του κάθε φορά γνωρίζουμε κι άλλους κι άλλους μέχρι να γίνουμε ακόμα πιο πολλοί.
Ποιοι είναι οι λόγοι που σε φέρνουν κάθε χρόνο στα reworks;
Κάθε χρόνο έρχομαι στο reworks γιατί με καλεί η μουσική κι όταν σε καλεί η μουσική δεν μπορείς παρά να αφεθείς στο μαγικό και ανεξίτηλο άκουσμά της.
Τι συναισθήματα σου γεννά η ηλεκτρονική μουσική;
Η ηλεκτρονική μουσική μιλά στα «μέσα» μου με έναν παγανιστικό και πρωτόγονο τρόπο. Κάνει την «τρέλα» μου να μοιάζει λογική και με μετατρέπει σε μια αστείρευτη πηγή χαράς και διασκέδασης, «ένα σύρμα από ρεύμα κομμένο», ένα κύτταρο ενός μεγαλύτερου και υπέροχου οργανισμού που δονείται και πάλλεται εκκωφαντικά ενάντια στις καφρίλες και τις «αναποδιές» αυτού του κόσμου.