Αφράτα από μέσα, τραγανά απ’ έξω, τίποτα δεν μπορεί να σε κάνει να αντισταθείς στα αυθεντικά, χειροποίητα κρουασάν που η μυρωδιά τους σε κατακλύζει και σε κάνει να σκέφτεσαι πώς ήδη το κρατάς στο χέρι σου και το τρως!

Πολλές φορές αναρωτιέμαι ποιος ανακάλυψε αυτή την τόσο γευστική ζύμη, την οποία μπορείς να γεμίσεις με σοκολάτα, μαρμελάδα ή τυρί. Πάντως, κάποια μαγαζιά – φούρνοι της Αθήνας δεν τα φαντάστηκαν απλά, αλλά τα έφτιαξαν και μάλιστα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Τόσο γευστικά που η φήμη τους προηγείται! Μην σου φανεί περίεργο αν περάσεις απέξω και υπάρχει ουρά (ναι, δεν είσαι μόνο εσύ που θέλεις να τα δοκιμάσεις)!

Queen Bee

Το «Queen Bee» ή αλλιώς η «Βασίλισσα Μέλισσα» στεγάζεται σε ένα art deco κτήριο στη συμβολή των οδών Πατριάρχου Ιωακείμ και Πλουτάρχου και φέρνει στη γειτονιά μία νεοϋορκέζικη αύρα και μυρωδιές που σε ταξιδεύουν.

Αποτελεί στέκι για όσους θέλουν να απολαύσουν ένα καλό brunch ενώ η φήμη του για το ψωμί που φτιάχνει έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρη την πόλη. Πρόκειται για ψωμιά που έχουν την υπογραφή του διάσημου Γάλλου αρτοποιού Kamel Saci.

Σε αυτό το όμορφο σημείο της Αθήνας, μπορείς όμως, να βρεις και κάποια από τα καλύτερα κρουασάν που έχεις δοκιμάσει. Φτιάχνονται με γαλλικό αλεύρι και βούτυρο Νορμανδίας, είναι φουσκωτά και μοσχομυρωδάτα και κάθε μπουκιά είναι απόλαυση.

Η εκδοχή με το διπλοφουρνιστό βουτύρου με κρέμα αμυγδάλου και σιρόπι ρούμι γίνεται ανάρπαστη (και όχι άδικα αν ρωτάς τη γνώμη μου). Στα best seller είναι και το κλασικό κρουασάν βουτύρου, καθώς και αυτό με τα βατόμουρα και την κρέμα μασκαρπόνε.

Διεύθυνση: Πατριάρχου Ιωακείμ 45, Αθήνα

Τηλέφωνο: 210 720 9933

Fika coffee & croissant

Η ιδέα για το «Fika» γεννήθηκε από ένα ταξίδι στην Κοπεγχάγη, το οποίο ενέπνευσε την Ιφιγένεια Ζάχου να ανοίξει στην Αθήνα, τον δικό της μαγαζάκι με Σκανδιναβικό αέρα και minimal αισθητική.

Η σουηδική λέξη «fika» σημαίνει «μια στιγμή μέσα στην μέρα για να αδειάσει κάποιος το μυαλό του, πίνοντας κάποιο ζεστό ρόφημα» και αυτό ακριβώς θέλει να προσφέρει στην πόλη μας η ιδιοκτήτρια, που έμαθε να φτιάνει τα πιο λαχταριστά κρουασάν, έχοντας πρώτα δουλέψει στον ιστορικό φούρνο του Ρίζου.

Κάθε πρωί, πριν καλά καλά βγει ο ήλιος, ξεκινούν να ετοιμάζονται λαχταριστά κρουασάν, τα οποία χρειάζονται τρεις μέρες για να τελειοποιηθούν και να περάσουν στο ψήσιμο, στο ανοιχτό εργαστήριο του μαγαζιού και μέχρι να πάει 8 το πρωί έχουν ήδη ξεκινήσει να ξεφουρνίζονται.

Στις σπεσιαλιτέ τους εκτός από τις κλασικές εκδοχές με βούτυρο ή σοκολάτα, θα βρεις και αυτό με γεύση cinnamon roll ή αυτό με τα κόκκινα φρούτα και την κρέμα με φιστίκι Αιγίνης. Υπάρχουν και αλμυρές επιλογές, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζει αυτό με το ζαμπόν, το τυρί και τη μπεσαμέλ. Είναι όλα τόσο νόστιμα! Αφράτα εσωτερικά και τόσο μοσχομυρωδάτα που δύσκολα θα κρατηθείς να μην πάρεις και δεύτερο!

Διεύθυνση: Βούρβαχη 6, Αθήνα

Τηλέφωνο: 210 922 6010

Overoll Croissanterie

Το «Overoll» είναι ίσως το πιο διάσημο μέρος της Αθήνας για κρουασάν, αφού πρόκειται για μία αυθεντική «croissanterie», που φτιάχνει καθημερινά φρέσκο φύλλο μέσα στο οποίο τυλίγονται οι πιο νόστιμες γεύσεις.

Με το που πλησιάζεις στον αριθμό 27 της Πραξιτέλους (πλέον και στην Kατσουλιέρη 10 στο Χαλάνδρι) η μυρωδιά σε οδηγεί ακριβώς απέξω και χωρίς να το έχεις καταλάβει βρίσκεσαι να κρατάς στα χέρια σου ένα αφράτο κρουασάν φτιαγμένο με την παραδοσιακή, γαλλική συνταγή.
Οι επιλογές που έχεις είναι πολλές! Από γλυκές, όπως με γέμιση φιστίκι ή πραλίνα μέχρι αλμύρες, όπως με γέμιση σπανάκι ή ζαμπόν τυρί.

Στα best seller τους και το Lemon Pie Cruffin, ένας μοναδικό συνδυασμός muffin και κρουασάν, αφράτο από μέσα και crispy απέξω και με άκρως εντυπωσιακή εμφάνιση. Ναι, είναι από αυτά τα γλυκά που όσο και αν σου έχουν σπάσει τη μύτη, μάλλον πρώτα τα φωτογραφίζεις και μετά τα τρως.

Ενώ στα must try είναι τα pain aux raisins, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζει αυτό με τις σταφίδες, τα αρώματα από κανέλα, τη βανίλια και το μαύρο ρούμι.

Διεύθυνση: Πραξιτέλους 27, Αθήνα | Τηλέφωνο: 211 419 8151

Διεύθυνση: Κατσουλιέρη 10, Χαλάνδρι | Τηλέφωνο: 211 001 0588

KORA

Ένας φούρνος που ξέρει τι θα πει υψηλή αισθητική, καλό ψωμί και νόστιμο κρουασάν βρίσκεται στην οδό Αναγνωστοπούλου, στο Κολωνάκι και είναι πολύ πιθανό όταν βρεθείς απέξω να δεις την ουρά όσων περιμένουν να δοκιμάσουν τα μοσχομυρωδάτα προϊόντα του.

Στο KORA θα σε οδηγήσει η μυρωδιά, κάποιο δελεαστικό ινσταγκραμικό post ή τα λόγια κάποιου γνωστού σου που μίλαγε με πάθος για τα αφράτα κρουασάν ή το προζυμένιο ψωμί.

Ας μείνουμε όμως στο θέμα μας! Τα κρουασάν! Φτιάχνονται με φρέσκια ζύμη, υψηλής ποιότητας πρώτες ύλες, γαλλικό βούτυρο και μεγάλη εμμονή στην τελειότητα. Οι ζύμες αφήνονται πολλές ώρες για να ζυμωθούν και να ωριμάσουν και η όλη διαδικασία παραγωγής διαρκεί έως και 72 ώρες. Στο τέλος όμως το αποτέλεσμα αποζημιώνει. Ολόφρεσκα, αφράτα με τέλεια κρούστα και μυρωδιά που σου σπάει τη μύτη.

Ξεχωρίζουν το Pain chocolat γεμισμένο με σοκολάτα Valrhona μαύρη και γάλακτος και ένα αλμυρό με απάκι από τη Μάνη, κασέρι, μέλι και μουστάρδα.

Διεύθυνση: Παναγιώτου Αναγνωστοπούλου 44, Αθήνα

Τηλέφωνο: 210 362 7855

Τρομερό Παιδί

Το «Τρομερό Παιδί» του Στέφανου Λιβάνιου, που είχε την τύχη να δουλέψει στον φούρνο του μισελενάτου Thierry Marx, στο Παρίσι και του Χρήστου Παππά, με σπουδές στη διάσημη γαλλική σχολή Cordon Bleu, εκτός από το να φτιάχνει πεντανόστιμες τυρόπιτες και άριστης ποιότητας προζυμένια ψωμιά, φημίζεται και το κρουασάν του.

Σε αυτόν τον όμορφο φούρνο λοιπόν, θα βρεις χειροποίητα κρουασάν αργής ωρίμανσης, φτιαγμένα με την αυθεντική γαλλική συνταγή, σούπερ αφράτα από μέσα και τραγάνα απέξω.

Για την παρασκευή τους χρησιμοποιούν κορυφαία γαλλικά βούτυρα (από τα καλύτερα που κυκλοφορούν), προζύμη και άριστες πρώτες ύλες.

Κάθε πρωί τα έμπειρα χέρια πίσω από τους πάγκους του εργαστηρίου φτιάχνουν ολόφρεσκα κρουασάν, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζει αυτό με τη γέμιση σύκο, το κλασικό με το βούτυρο και το τύπου danish με σμέουρα και κρέμα ζαχαροπλαστικής.

Διεύθυνση: Παπαδιαμαντοπούλου 30, Αθήνα

Τηλέφωνο: 210 777 7537

Holy Llama

Έχεις δοκιμάσει γαλλικό κρουασάν, γεμισμένο με παγωτό βανίλια Μαδαγασκάρης χωρίς ζάχαρη ή με λαχταριστή πάστα από φιστίκι Αιγίνης και κρέμα πατισερί; Στο «Holy Llama», θα τα δοκιμάσεις και μάλιστα στην vegan εκδοχή τους. Όχι, όχι καθόλου μην σε ανησυχεί αυτό, γιατί ακόμα και αν δεν είσαι της συγκεκριμένης φιλοσοφίας όσο αφορά την επιλογή του φαγητού σου, αυτά θα σε συναρπάσουν.

Στο «Holy Llama» τα κρουασάν έχουν την τιμητική τους, παρόλο που δυσκολεύτηκαν πολύ να τα φτιάξουν, μιας και η δημιουργία του αγαπημένου αυτού προϊόντος είναι πολύ δύσκολη χωρίς την προσθήκη βουτύρου. Ωστόσο, μετά από πολύ μελέτη και πολλές δοκιμές, κατάφεραν να φτιάξουν μερικά από τα καλύτερα που έχεις δοκιμάσει.

Σε αυτόν τον διαφορετικό, δημιουργικό φούρνο που δίνει βάση στην plant based λογική και όλα είναι φτιαγμένα στο χέρι, ξεχωρίζει το κρουασάν με γεύση φιστίκι, το διπλοφουρνιστό με σιρόπι και κρέμα σιμιγδάλι, το κράφιν με σοκολάτα, ενώ κάθε μήνα θα βρεις και μία ξεχωριστή, μοναδική γεύση.

Διεύθυνση: Νίκης 13, Σύνταγμα | Τηλέφωνο: 210 331 8913

Διεύθυνση: Γρ. Κυδωνιών 8, Υμηττός | Τηλέφωνο: 210 762 6078