Άρτι αφιχθέν σε μια ενδιαφέρουσα αλλά ακόμα under the radar γειτονιά της Αθήνας, το «Felicita» φέρνει αέρα Ιταλίας στο Ρουφ (Μεγάλου Βασιλείου 40). Άρωμα από τη Νάπολη, φρέσκα λουλούδια, μοναδική αισθητική, χειροποίητο απεριτίβο και βενετσιάνικες μπρουσκέτες. Aυτό το μαγαζί ήρθε σίγουρα για να μείνει και να γίνει στέκι.

Όλα ξεκίνησαν το 2017, όταν ο Κωνσταντίνος Μπόλας και ο Αλέξανδρος Καμπέρης, βρέθηκαν με την παρέα τους στην γειτονική Ιταλία για έναν γάμο και ένα roadtrip. Ένα τραγούδι τους είχε κολλήσει κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και αυτό δεν ήταν άλλο από τον ύμνο του Al Bano και της Romina Power, το «Felicita». Κάπου ανάμεσα στους στίχους του «Felicita», τα στενά της Φλωρεντίας και τα aperitivo bar, γεννήθηκε η ιδέα για τη δημιουργία ενός μαγαζιού στην Αθήνα, με αέρα Ιταλίας, χαλαρά vibes και απεριτίβο από τις επτά το απόγευμα.

Φτάνοντας στο σήμερα και έξι χρόνια μετά, εκείνο το όνειρο που γεννήθηκε στην Ιταλία, έμελλε να γίνει πραγματικότητα και οι δύο φίλοι, παρέα με τον Γιώργο Μαθιουδάκη, έφεραν στην γειτονιά του Ρουφ, το «Felicita».

«Felicita» στα Ιταλικά σημαίνει «ευτυχία» και μπαίνοντας στο μαγαζί θα καταλάβεις από το πρώτο λεπτό ότι το χαλαρό κλίμα, η indie μουσική που παίζει στο backround, η εξυπηρέτηση που σε κάνει να νιώθεις σαν το σπίτι σου, το καλό φαγητό και φυσικά το απεριτίβο είναι ευτυχία!

Μια φωτογραφία στον τοίχο «μιλά» για τη φιλοσοφία του μαγαζιού

Η ατμόσφαιρα είναι ανθρωποκεντρική, όλο το μαγαζί είναι στημένο γύρω από τη σημασία που έχει μια χαλαρή και εγκάρδια συζήτηση με την παρέα σου -αυτή η τέχνη του να απολαμβάνεις χωρίς loud εξάρσεις το χρόνο που περνά.

Ένα κάδρο με την φωτογραφία ενός ηλικιωμένου κυρίου που έχει χτυπήσει τατουάζ στο στήθος «tutto passa» («όλα περνάνε»), φορά καπέλο που γράφει «εδώ δεν είναι Παρίσι» και ποζάρει μπροστά από τη φωτογραφία του Μαραντόνα, αντικατοπτρίζει ακόμα καλύτερα τη φιλοσοφία του «Felicita»!

Η φωτογραφία ανήκει στον Ciro Pipoli, έναν φωτογράφο που απαθανατίζει την καθημερινή ζωή στη Νάπολη. Με ένα απεριτίβο, μουσική και καλή παρέα, μπορεί να συμβεί και το «tutto passa».

Από φούρνος του 1950 σε aperitivo bar του 2023

Πίσω στο 1950, στο σημείο που σήμερα βρίσκεται το «Felicita», λειτουργούσε παλιότερα ένας φούρνος, ο οποίος μάλιστα φημολογείται ότι ήταν και πολύ διάσημος. Χρειάστηκε δουλειά οχτώ μηνών για να γίνει το «Felicita» και την παρέμβαση της Έφης Μαλανδράκη και της Βαρβάρας Κουντζάκη, από το «A.Sylo design shelter».

Το μαγαζί χωρίζεται σε δύο επίπεδα, με διαφορετική «προσωπικότητα», τα οποία δένουν μεταξύ τους εντελώς ανεπιτήδευτα. Από τη μία πλευρά, ένα εντυπωσιακό αίθριο που με το φως του ήλιου έχει θέα τον ουρανό και τα δέντρα και το βράδυ μετατρέπεται σε καθρέπτη, ένας πετρόχτιστος τοίχος, ψηλά τραπέζια, με καρέκλες – σκαμπό, που στο σημείο που ακουμπάει η μέση σου έχει ένα βελούδινο μαξιλάρι, για να νιώθεις τη χαλαρότητα. Από την άλλη, μία πιο urban – industrial αισθητική με τους ασοβάτιστους τοίχους και τα τραπέζια με την μαρμάρινη υφή.

Τα δύο επίπεδα ενώνονται με μία μπάρα οκτώ μέτρων, στην άκρη της οποίας βρίσκεται ένας φίκος. Δεν είναι όμως, μοναχά ο φίκος που φέρνει πινελιές της φύσης μέσα στο μαγαζί, αλλά και τα λουλούδια στα βάζα, τα οποία ανανεώνονται μία φορά την εβδομάδα, με την υπογραφή του «Polyamorous».

Χειροποίητα απεριτίβο και η γεύση απογειώνεται

Ας περάσουμε όμως και στο απεριτίβο, το ποτό που έπιναν οι Ιταλοί στο τέλος της εργάσιμης μέρας, συνοδευόμενο με φαγητό, και πλέον έχει γίνει αγαπημένη συνήθεια.

Το «Felicita», εξειδικεύεται στο απεριτίβο. Μπορεί να έχεις δοκιμάσει στο παρελθόν, αλλά σαν αυτό του «Felicita» δεν έχεις ξαναδοκιμάσει. Αυτή τη στιγμή θα βρεις στον κατάλογο εννέα διαφορετικά απεριτίβι, τα οποία είναι χειροποίητα και όταν λέω χειροποίητα το εννοώ… φτιάχνουν μόνοι τους ακόμα και το αποξηραμένο φρούτο που μπορεί να στολίζει το ποτήρι σου. Πίσω από τις μοναδικές αυτές παρασκευές βρίσκεται ο bar manager Μάριος Ηλιόπουλος που είχαμε γνωρίσει από το Six Dogs, το Architects of Time και άλλα γνωστά μαγαζιά της Αθήνας. Προσωπική αγαπημένη μου επιλογή το «Satyricon», με cordial περγαμόντο/λεμονόχορτο, Thomas Hendry Mango σόδα, λεμονοθύμαρο και μάνγκο. Δοκίμασε το!

Εκτός από απεριτίβο και κρασιά

Εκτός από χειροποίητο απεριτίβο και cocktails, το «Felicita», ξέρει και από καλό κρασί.
Την λίστα με τα κρασιά έχει επιμεληθεί η wine expert Μαρούλα Μαυρογιανοπούλου (Οινοχόος, NotAnExpert), συμπεριλαμβάνοντας σε αυτή 45 διαφορετικές ετικέτες από ελληνικά οινοποιεία, κατά βάση αλλά και από το εξωτερικό.

Η προσεγμένη αυτή λίστα, θα ανανεώνεται τακτικά με νέες απολαυστικές προσθήκες.

Απεριτίβο χωρίς φαγητό δε γίνεται

Καλά τα λέμε για το απεριτίβο, τα negroni και τα κρασιά, αλλά η αλήθεια είναι ότι χωρίς τη συνοδεία του φαγητού δε γίνεται.

Η λογική του μαγαζιού είναι το «share the food», δηλαδή πιάτα στη μέση για να τα μοιραστείς με την παρέα σου. Και φυσικά, δεν υπάρχει καλύτερη επιλογή από τις βενετσιάνικες μπρουσκέτες, τα λεγόμενα «cicchetti». Φρέσκο χειροποίητο ψωμί, ποιοτικά υλικά και μοναδικοί συνδυασμοί γεύσεων.

Οι γεύσεις έχουν την υπογραφή του, Νίκου Ντιναπόγια (Materia Prima, The Clumsies, Black Duck κ.α,), ο οποίος εκτός από τα Cicchetti, ετοιμάζει και κροκέτες πανσέτας, χειροποίητα νιόκι γλυκοπατάτας, πολπέτες gazpacho και πολλά ενδιαφέροντα πιάτα, τα οποία αξίζει να ανακαλύψεις.

Στο μενού θα βρεις και πλατώ με επιλεγμένα τυριά και αλλαντικά, τα οποία μπορούν επίσης, να συνοδεύσουν άριστα το κρασί, το απεριτίβο ή το cocktail σου. Υπ’ όψιν, ότι τα πλατώ αλλάζουν διαρκώς.

«This Cooking Man» και άψογη εξυπηρέτηση

Και επειδή, καλώς ή κακώς, ένα μαγαζί εκτός από όλα τ’ άλλα είναι και οι άνθρωποι του, στο «Felicita», δίνουν μεγάλη σημασία στην εξυπηρέτηση. Χαμόγελο, ευγένεια και στυλ που σε κάνει να νιώθεις άνετα. Α! και πριν βγεις από το άρθρο σημείωσε ένα προφίλ στο instagram, το οποίο αξίζει να ακολουθήσεις! Ονομάζεται «This Cooking Man», είναι του Κωνσταντίνου και μέσα από αυτό μοιράζεται το προσωπικό του ταξίδι γεύσης!