Γνωρίζατε ότι όλα τα μπάρμπεκιου Weber έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να μαγειρεύουν με το καπάκι κάτω; Εάν είστε ιδιοκτήτης Weber και μαγειρεύετε με το καπάκι ανοιχτό, διαβάστε παρακάτω για να μάθετε γιατί πρέπει να κλείσετε αυτό το καπάκι.

Η μαγεία του καπακιού μπάρμπεκιου ξεκίνησε το 1952, όταν ο George Stephen εφηύρε το πρώτο μπάρμπεκιου Weber, το Weber Kettle. Ο George λάτρευε το μπάρμπεκιου, αλλά ήταν δυσαρεστημένος με τα μπάρμπεκιου με την επίπεδη κορυφή, το μοναδικό μπάρμπεκιου δηλαδή που υπήρχε εκείνη την εποχή. Μια μέρα σκέφτηκε να δημιουργήσει ένα μπάρμπεκιου με καπάκι. Όταν μαγείρεψε με αυτόν τον τρόπο, ανακάλυψε και τα απίστευτα οφέλη που προσφέρει το μαγείρεμα με καπάκι.

Γιατί να μαγειρέψω στο μπάρμπεκιου με το καπάκι κάτω;

Το φαγητό μαγειρεύεται πιο γρήγορα, θα καταναλώνετε λιγότερα αέρια, το φαγητό σας θα είναι πιο ζουμερό, θα έχετε λιγότερες «εκρήξεις» και θα μπορείτε να χρησιμοποιείτε το μπάρμπεκιου σαν φούρνο. Αλλά το πιο σημαντικό πλεονέκτημα, είναι ότι το φαγητό σας θα έχει την πιο εκπληκτική γεύση μπάρμπεκιου.

Πώς δημιουργεί γεύση το μαγείρεμα με το καπάκι;

Φανταστείτε μια μπριζόλα να μαγειρεύεται στο μπάρμπεκιου σας. Καθώς η μπριζόλα ψήνεται, οι χυμοί και τα λίπη θα στάζουν μέσα από τη σχάρα μαγειρέματος και μετά θα πέφτουν πάνω στα κάρβουνα. Τα λίπη και οι χυμοί τσιτσιρίζουν, σιγοκαίουν και μετά μετατρέπονται σε καπνό. Αυτός ο καπνός είναι γεύση. Μαγειρεύοντας με το καπάκι σας παγιδεύετε τον καπνό μέσα στο μπάρμπεκιου σας και μαγειρεύετε το φαγητό σας σε ένα σύννεφο γεύσης, με αποτέλεσμα να δοκιμάσετε ένα φαγητό με όμορφη καπνιστή γεύση μπάρμπεκιου που απλά δεν μπορείτε να πάρετε με το καπάκι ανοιχτό.

Πώς «κλειδώνει» το μπάρμπεκιου με το καπάκι στους χυμούς του κρέατος;

Για να το εξηγήσουμε αυτό, πρέπει να μιλήσουμε για διαφορετικούς τύπους θερμότητας. Και πάλι, θα φανταστούμε μια μπριζόλα να μαγειρεύεται στο μπάρμπεκιου σας. Η μπριζόλα σας ψήνεται σε άμεση φωτιά. Η έντονη θερμότητα που ακτινοβολεί από τη φωτιά σοτάρει τη μπριζόλα σας καθώς κάθεται πάνω από την άμεση φωτιά. Η αγώγιμη θερμότητα από τις ψησταριές μαρκάρει τη μπριζόλα σας με σημάδια γκριλ. Με το μαγείρεμα με το καπάκι προς τα κάτω δημιουργείται ένας άλλος τύπος θερμότητας. Η θερμότητα από τη φωτιά αναπηδά από το καπάκι και το σώμα του μπάρμπεκιου που κυκλοφορεί γύρω από το φαγητό (όπως ένας φούρνος μεταφοράς). Καθώς το πάνω μέρος της μπριζόλας ψήνεται, όλες οι πλευρές σφραγίζονται κλειδώνοντας τους χυμούς, με αποτέλεσμα μια ζουμερή μπριζόλα.

Βρείτε τον εξοπλισμό για το τέλειο μπάρμπεκιου στη σελίδα της Weber