Για αρχή, να ξεκαθαρίσουμε ότι τα στρείδια και γενικότερα τα όστρακα δεν είναι και τόσο ακριβά όπως λανθασμένα θεωρούν κάποιοι. Το αντίθετο, οι τιμές τους είναι αρκετά λογικές. Από εκεί και πέρα, μιας και βρισκόμαστε σε γιορτινό mood, καλό θα ήταν να αφήσουμε έστω και για λίγο τις συνηθισμένες γεύσεις -δηλαδή το κρέας- και να δοκιμάσουμε πιάτα που θα κάνουν τους καλεσμένους μας να γλείφουν τα δάχτυλά τους. Τα στρείδια με παρμεζάνα είναι μια καλή επιλογή και για να σας το κάνουμε ακόμα καλύτερο, να σας πούμε ότι τα γευστικά αυτά όστρακα συνδυάζονται άψογα με ουίσκι.

Υλικά:

30 γραμμάρια βούτυρο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
2 κουταλάκια του γλυκού σάλτσα Worcestershire
1 ½ κουταλάκι του γλυκού ζεστή σάλτσα τσίλι
2 κουταλάκια του γλυκού χυμό λεμονιού
½ κουταλάκι του γλυκού καπνιστή πάπρικα
12 στρείδια
2 κουταλιές της σούπας τριμμένη παρμεζάνα
1 κουταλιά της σούπας σχοινόπρασο ψιλοκομμένο

Σε μια πλαϊνή εστία ή την ίδια εστία, ζεσταίνουμε το βούτυρο, το σκόρδο, τη σάλτσα Worcestershire, τη ζεστή σάλτσα τσίλι, το χυμό λεμονιού και την καπνιστή πάπρικα σε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Αφήνουμε το μείγμα να σιγοβράσει για 2 με 3 λεπτά.

Προετοιμάστε το μπάρμπεκιου για έμμεσο μαγείρεμα σε μέτρια φωτιά (180°C έως 230°C).

Τοποθετήστε ένα κουταλάκι του γλυκού από το μείγμα βουτύρου πάνω από κάθε στρείδι και πασπαλίστε από πάνω την τριμμένη παρμεζάνα.

Τοποθετήστε προσεκτικά τα στρείδια στο μπάρμπεκιου και μαγειρέψτε σε έμμεση μέτρια φωτιά, με κλειστό το καπάκι, μέχρι να αρχίσουν να βγάζουν φουσκάλες οι χυμοί, για 5 με 10 λεπτά.

Αφαιρούμε τα στρείδια από το μπάρμπεκιου και τα γαρνίρουμε με με το ψιλοκομμένο σχοινόπρασο.

Βρείτε τον εξοπλισμό για το τέλειο μπάρμπεκιου στη σελίδα της Weber