BBQ.Stories | Κάνε ένα διάλειμμα από τα συνηθισμένα και άσε το κρέας στην άκρη

Σολομό με καστανή ζάχαρη και μουστάρδα, δεν έχεις δοκιμάσει. Μήπως ήρθε η ώρα;

Για κάποιο λόγο, θεωρούμε ότι στα γιορτινά τραπέζια πρέπει να κυριαρχεί το κρέας. Δεν είναι έτσι. Δεν είναι λίγοι αυτοί που, σε μία προσπάθεια να κάνουν ένα διάλειμμα από τις συνηθισμένες γεύσεις των ημερών, προτιμούν τον σολομό. Όχι μόνο λόγο της διατροφικής τους αξίας, αλλά και της γεύσης του, ειδικά αν σε αυτή διακρίνεται μια νότα από καστανή ζάχαρη και μουστάρδα. Ναι, καλά καταλάβατε, στην ψησταριά σας θα ετοιμάσετε αυτό το ιδιαίτερο πιάτο.

Υλικά:

1 φιλέτο σολομού με το δέρμα ολόκληρο, περίπου 1,2 κιλά και πάχους 1,5–2,5 εκ., χωρίς τα κόκαλα
1 κουταλιά της σούπας καστανή ζάχαρη
10 γρ ανάλατο βούτυρο
1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα Dijon
1 κουταλιά της σούπας σάλτσα σόγιας
1 κουταλιά της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
2 κουταλάκια του γλυκού καθαρισμένο, τριμμένο φρέσκο τζίντζερ

Στην κουζίνα:

Σε ένα τηγάνι ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το βούτυρο και το μέλι και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσουν. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τη μουστάρδα, τη σάλτσα σόγιας, το λάδι και το τζίντζερ. Αφήστε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.

Στο μπάρμπεκιου:

Προετοιμάστε το μπάρμπεκιου για έμμεσο μαγείρεμα σε μέτρια φωτιά (180–230°C).

Τοποθετήστε τον σολομό, με την πέτσα προς τα κάτω, σε ένα μεγάλο φύλλο αλουμινόχαρτου. Κόψτε το αλουμινόχαρτο για να αφήσετε ένα μικρό περίγραμμα γύρω από την άκρη του σολομού. Αλείφουμε την κορυφή του σολομού με το μείγμα καστανής ζάχαρης.

Καθαρίστε τις σχάρες μαγειρέματος. Τοποθετήστε τον σολομό στο αλουμινόχαρτο σε έμμεση φωτιά για 25–30 λεπτά, κλείστε το καπάκι και μαγειρέψτε μέχρι οι άκρες να αρχίσουν να ροδίζουν και το εσωτερικό να είναι αδιαφανές. Μεταφέρετε τον σολομό με το αλουμινόχαρτο σε ένα ξύλο κοπής.

Κόψτε σταυρωτά σε έξι έως οκτώ κομμάτια αλλά μην κόψετε το δέρμα. Περάστε μια σπάτουλα ανάμεσα στο δέρμα και τη σάρκα, μεταφέρετε τα κομμάτια σε ατομικά πιάτα και σερβίρετε αμέσως.

Βρείτε τον εξοπλισμό για το τέλειο μπάρμπεκιου στη σελίδα της Weber