Να ξεκαθαρίσουμε κάτι: μπορεί να διανύουμε γιορτινές μέρες, αλλά δεν χρειάζεται να φτάσουμε στην περίοδο των Χριστουγέννων για να σερβίρουμε στους φίλους μας ή την οικογένειά μας γαλοπούλα. Επίσης, μπορούμε να το πάμε μερικά βήματα παρακάτω και να τους ετοιμάσουμε ρολό γαλοπούλας η οποία συνδυάζεται άψογα με μια απίστευτα νόστιμη σάλτσα από cranberry. Τώρα, αν έχουμε Χριστούγεννα ή Πάσχα, χειμώνα ή καλοκαίρι, δεν έχει σημασία. Σημασία έχει το καλό φαγητό.

Υλικά:

2 κιλά στήθος γαλοπούλας
4 χοιρινά λουκάνικα χωρίς το εξωτερικό τους κομμάτι
½ φλιτζάνι φιστίκια Αιγίνης, χοντροκομμένα
½ φλιτζάνι αποξηραμένα cranberry
8 φύλλα φασκόμηλου, ψιλοκομμένα
6 φέτες προσούτο
5 φύλλα φασκόμηλου, για γαρνίρισμα

Για τη σάλτσα cranberry, θα χρειαστείτε:

1 φλιτζάνι αποξηραμένα cranberry
½ φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλου
2 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο
½ κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι
½ κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι

Ανοίγουμε το στήθος της γαλοπούλας ώστε να μοιάζει σαν πεταλούδα με τα φτερά της ανοιχτά. Σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα χοιρινά λουκάνικα, τα φιστίκια Αιγίνης, τα αποξηραμένα cranberries και τα ψιλοκομμένα φύλλα φασκόμηλου.

Τοποθετήστε τα φύλλα πλαστικής μεμβράνης σε έναν πάγκο, σε μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από το στήθος της γαλοπούλας. Τοποθετήστε το προσούτο πάνω στην πλαστική μεμβράνη, σε κάθετη γραμμή προς την επάνω άκρη της πλαστικής μεμβράνης. Τοποθετήστε το στήθος γαλοπούλας πάνω στο προσούτο. Απλώστε το μείγμα του λουκάνικου πάνω από το στήθος γαλοπούλας και τυλίξτε σφιχτά το στήθος προς τα πάνω, ξεκινώντας από την κάτω άκρη, σε ομοιόμορφο κυλινδρικό σχήμα, χρησιμοποιώντας το πλαστικό περιτύλιγμα για να κρατήσει το ρολό σφιχτό. Τυλίγουμε σφιχτά χρησιμοποιώντας την πλαστική μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.

Προετοιμάστε το μπάρμπεκιου σας για έμμεσο μαγείρεμα σε μέτρια φωτιά (190°C έως 230°C).

Βγάζουμε το ρολό γαλοπούλας από το ψυγείο και πετάμε την πλαστική μεμβράνη. Δέστε το ρολό γαλοπούλας με σπάγκο.

Ψήνετε το ρολό σε έμμεση μέτρια φωτιά, με κλειστό καπάκι, για 50 λεπτά και στη συνέχεια τοποθετείτε τα 5 φύλλα φασκόμηλου πάνω από τη γαλοπούλα. Συνεχίστε να μαγειρεύετε τη γαλοπούλα για επιπλέον 10 έως 20 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί καλά.

Όσο η γαλοπούλα ψήνεται, καθαρίστε τα cranberry. Σε μια πλαϊνή εστία ή στο μάτι της κουζίνας, σιγοβράστε τα cranberry, τη γάστρα και τον ζωμό κοτόπουλου για 10 λεπτά ή μέχρι να μειωθούν, ανακατεύοντας όπως απαιτείται. Προσθέστε το βούτυρο και συνεχίστε το μαγείρεμα για άλλα 2 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αλατοπιπερώνουμε.

Μόλις ψηθεί η γαλοπούλα, αφαιρούμε από το μπάρμπεκιου και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά πριν τη χαράξουμε. Μόλις ξεκουραστεί, κόψτε τη γαλοπούλα σε φέτες και σερβίρετε με τη σάλτσα cranberry.

Βρείτε τον εξοπλισμό για το τέλειο μπάρμπεκιου στη σελίδα της Weber