Τα Χριστούγεννα είναι γνωστά για τις στιγμές μας με την οικογένειά μας, τους φίλους μας, τα φωτάκια στο χαριτωμένο δέντρο στο σαλόνι μας, τους κουραμπιέδες, τα μελομακάρονα (αλήθεια, πόσα έχετε δοκιμάσει μέχρι στιγμής;) και φυσικά τα γιορτινά φαγητά. Για να γίνουμε πιο συγκεριμένοι, για τη γαλοπούλα. Αν θέλετε να κάνετε τους καλεσμένους σας να αναφωνήσουν «τι γευστική που είναι», ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες.

ΜΕΡΙΔΕΣ: 10
ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ: 40 λεπτά 
ΧΡΟΝΟΣ BBQ: 4 ώρες 

ΥΛΙΚΑ: 5 κιλά γαλοπούλα, 200 γρ. ξινή κρέμα, 50ml λευκό κρασί, 3 αβγά, 10 φέτες ρολό φρούτων, 1 κ.γ αποξηραμένο φασκόμηλο, 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο, 2 κ.σ. λιωμένο βούτυρο, 100γρ. κάστανα, καθαρισμένα και κομμένα, αλάτι και πιπέρι, σπάγκος κουζίνας,, 1 κ.γ. αλεσμένο μαύρο πιπέρι, 35 γρ. θαλασσινό αλάτι, 25 γρ. καστανή ζάχαρη, 15 γρ. γλυκιά πιπεριά, 15 γρ. μίγμα βοτάνων. 

1. Προετοιμάστε τη γέμιση κόβοντας το ρολό φρούτων σε κύβους πάχους περίπου 1εκ. Χτυπήστε τα αβγά και μετά προσθέστε αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και φασκόμηλο. Προσθέστε την ξινή κρέμα και ανακατέψτε. Ανακατέψτε το ρολό και τα κάστανα και αφήστε το μείγμα να ξεκου- ραστεί για 30 λεπτά. 

2. Ανακατέψτε το αλάτι, τις πιπεριές, τη ζάχαρη και τα βότανα για να κάνετε το άλειμμα. Στερεώστε τα φτερά στο σώμα με το κορδόνι και καρυκεύστε το εσωτερικό και το εξωτερικό με το άλειμμα. 

3. Γεμίστε τη γαλοπούλα με την έτοιμη γέμιση και μετά δέστε την προσεκτικά με τον σπάγκο. 

4. Προετοιμάστε την ψησταριά για έμμεση φωτιά, περίπου 140°C έως 160°C. 

5. Ψήστε τη γαλοπούλα σε έμμεση φωτιά με το καπάκι κλειστό για περίπου 4 ώρες έως ότου επι- τευχθεί θερμοκρασία 75°C στον πυρήνα. Όταν τελειώσει η γαλοπούλα, αφήστε την να ξεκουραστεί για 10 λεπτά 

Βρείτε τον εξοπλισμό για το τέλειο μπάρμπεκιου στη σελίδα της Weber