Αυτή είναι ίσως η αγαπημένη σας συνταγή από τις τρεις που ετοιμάσαμε για σας για την Ημέρα των Νεκρών και η προτίμησή σας θα είναι δικαιολογημένη αφού θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε το αγαπημένο σας κοτόπουλο μέσα σε τάκος, πάντα υπό τη συνοδεία του παρεξηγημένου γουακαμόλε. Στις 2 Νοεμβρίου οι ψησταριές θα «πάρουν φωτιά» και ξέρουμε τι θα ετοιμάσετε σε αυτές. Ένα σφηνάκι τεκίλας ή μεσκάλ, πάντως, θα ήταν ιδανικό για ξεκίνημα.

via GIPHY

Μερίδες: 4-6

Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά

Χρόνος BBQ: 10 λεπτά

Υλικά: 250ml σκούρα Μεξικάνικη μπύρα, 1 κ.σ. ψημένο σησαμέλαιο, 1 κ.σ. σκόρδο ψιλοκομμένο, 1 κ.γ. ξερή ρίγανη, 1¼ κ.γ. χοντρό θαλασσινό αλάτι, ½ κ.γ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, ¼ κ.γ. πιπέρι καγιέν, 6 μπούτια κοτόπουλου, περίπου 120 γρ. το καθένα, να έχει αφαιρεθεί το δέρμα, 2 αβοκάντο, 1 κ.σ. φρεσκοστιμμένο χυμό λάιμ, 6 τορτίγιες από σιτάρι ή καλαμπόκι, 4 κ.σ. τριμμένο queso fresco (ή φέτα), 4 κ.σ. φύλλα κόλιανδρου, φέτες λάιμ.

1. Αναμίξτε τα υλικά της μαρινάδας σχολαστικά σε ένα μικρό μπολ: μπύρα, σουσαμέλαιο, σκόρδο, ρίγανη, 1 κ.γ. αλάτι, πιπέρι και πιπέρι καγιέν. Τοποθετήστε το κοτόπουλο σε ένα σακουλάκι που κλείνει με φερμουάρ, και ρίξτε τη μαρινάδα. Αφαιρέστε τον αέρα από τη σακούλα και κλείστε το φερμουάρ. Αφήστε το για 2-4 ώρες μέσα στο ψυγείο, γυρίζοντάς το μερικές φορές για να απλωθεί η μαρινάδα πλήρως στο κρέας. 

2. Αφαιρέστε το αβοκάντο μέσα σε ένα μπολ, και προσθέστε χυμό λάιμ και ¼ κ.γ αλάτι. Λιώστε το με ένα πιρούνι μέχρι να έχετε την υφή της γουακαμόλε. Καλύψτε το μπολ με αλουμινόχαρτο για να μην αλλάξει χρώμα. Αφήστε το να κρυώσει για μία ώρα πριν να το σερβίρετε. Ετοιμάστε την ψησταριά για άμεση υψηλή φωτιά (230–290 °C). 

3. Καθαρίστε τη σχάρα με μια βούρτσα. Αφαιρέστε το κοτόπουλο από τη μαρινάδα και αφήστε το να στραγγίσει. Πετάξτε τη μαρινάδα. Μαγειρέψτε το κρέας σε άμεση, υψηλή φωτιά με κλειστό καπάκι για 10 λεπτά, γυρίζοντας μία ή δύο φορές, μέχρι να είναι ψημένο. Στο τελευταίο λεπτό του ψησίματος, ζεστάνετε τις τορτίγιες σε άμεση φωτιά, γυρίζοντας μία φορά. Αφαιρέστε το κρέας και την τορτίγια από την ψησταριά. Αφήστε τα μπούτια κοτόπουλου να ξεκουραστούν για 3-5 λεπτά και διατηρήστε τις τορτίγιες ζεστές. 

4. Κόψτε το κοτόπουλο σε λωρίδες, κόβοντας κάθετα τις ίνες. Μοιράστε το κοτόπουλο στις τορτίγιες, και προσθέστε γουακαμόλε, τυρί και κόλιανδρο σε κάθε μία. Κλείστε τις τορτίγιες και σερβίρετε αμέσως με τις φέτες λάιμ

Βρείτε τον εξοπλισμό για το τέλειο μπάρμπεκιου στη σελίδα της Weber