Ποια είναι η κύρια διαφορά μεταξύ ιαπωνικού μπάρμπεκιου και κορεατικού μπάρμπεκιου; Αν και τα δύο μοιάζουν πολύ, εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιες διαφορές, τις οποίες θα εξετάσουμε σε αυτό το άρθρο. Γιατί; Γιατί δεν θέλουμε να μπερδέψετε τις δύο κουζίνες όσο παρακολουθείτε το κορεάτικο Squid Game.

Στην ουσία μιλάμε για δύο διαφορετικούς τρόπους μαγειρέματος του κρέατος και των λαχανικών. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές ομοιότητες μεταξύ των δύο. Για παράδειγμα, χρησιμοποιούν παραδοσιακά διαφορετικούς τύπους «καυσίμων», όπως κάρβουνο, φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα. Πάμε τώρα στα βασικά:

Κατηγορίες

Υπάρχουν δύο μεγάλες κατηγορίες κορεατικών μπάρμπεκιου, το Galbi και το Bulgogi. Το Galbi είναι για τις κοντές νευρώσεις του βόειου κρέατος, ενώ το Bulgogi για φιλέτο βοδινού κρέατος.
Πριν από το ψήσιμο στη σχάρα, το βόειο κρέας κόβεται σε λεπτές φέτες και μαρινάρεται.

Υπάρχουν δύο κύριες υποκατηγορίες ιαπωνικών yakiniku, συγκεκριμένα το ιαπωνικό teppanyaki και το yakisaki. Πιστεύεται ότι η προέλευση του ιαπωνικού Yaksha μπορεί εντοπίζεται στη Νότια Κορέα.

Σερβίρισμα

Το κορεατικό μπάρμπεκιου μπορεί να περιλαμβάνει κρέας που ψήνεται στο τραπέζι, αλλά υπάρχουν ακόμα κάποια βήματα που πρέπει να γίνουν πριν το φαγητό. Παραδοσιακά, αυτό το κρέας τυλίγεται σε μαρούλι με μερικά συστατικά (όπως καυτερή σάλτσα και κίμτσι) και τρώγεται σαν σάντουιτς.

Από την άλλη πλευρά, το στυλ σερβιρίσματος των ιαπωνικών εστιατορίων είναι πολύ πιο απλό. Αφού ψηθεί το κρέας, υποβάλλεται σε επεξεργασία με ξυλάκια και στη συνέχεια βυθίζεται σε σάλτσα για γεύση.

 

Συνοδευτικά

Ένα πράγμα που αξίζει να σημειωθεί για το κορεατικό μπάρμπεκιου είναι ότι σε σύγκριση με το ιαπωνικό μπάρμπεκιου, το πρώτο συνήθως συνοδεύεται από πολλά μικρογεύματα.

Το κορεατικό μπάρμπεκιου έρχεται συνήθως μαζί με πολλά ενδιαφέροντα συνοδευτικά που ονομάζονται semi-zen πιάτα. Τα συνηθισμένα περιλαμβάνουν κίμτσι, αποξηραμένα καλαμάρια, τουρσί ραπανάκι και πατατοσαλάτα.

Από την άλλη πλευρά, το ιαπωνικό yakiniku σερβίρεται συνήθως μόνο με επιλεγμένα ωμά λαχανικά και yakiniku.

Καρυκεύματα

Μια άλλη σημαντική διαφορά μεταξύ ιαπωνικού και κορεατικού μπάρμπεκιου είναι η γεύση του κρέατος.

Το κορεατικό μπάρμπεκιου χρησιμοποιείται έντονα η μαρινάδα, ενώ το ιαπωνικό μπάρμπεκιου είναι η original γεύση αλλά με σάλτσα. Οι ιαπωνικές σάλτσες περιλαμβάνουν σκόρδο, σάλτσα σόγιας και άλλα ενδιαφέροντα συστατικά.

Ο τύπος του κρέατος

Το κορεατικό μπάρμπεκιου περιλαμβάνει κυρίως χοιρινό και κοτόπουλο, χωρίς αυτό να σημαίνει και το βόειο δεν έχει την τιμητική του. Ωστόσο, όταν πρόκειται για ιαπωνικό yakiniku, το βόειο κρέας είναι το πιο κοινό, αν και το κοτόπουλο χρησιμοποιείται σε ορισμένες περιπτώσεις. Στην Ιαπωνία, το ψητό κοτόπουλο ονομάζεται Yakitori και συνήθως το βλέπουμε σε σουβλάκια.

Βρείτε τον εξοπλισμό για το τέλειο μπάρμπεκιου στη σελίδα της Weber