Είτε παρακολουθώντας την αγαπημένη σας σειρά είτε κουβεντιάζοντας με τους φίλους σας για την χθεσινή σας έξοδο, ένα σνακ, μαζί με το κρασί της προτίμησή σας, είναι απαραίτητο. Τι καλύτερο λοιπόν από καπνιστά νάτσος με κοτόπουλο με κρέμα τσιπότλε και αβοκάντο; Όχι, δεν χρειάζεται να τα αγοράσετε από κάποιο σούπερ μάρκετ, μπορείτε να τα ετοιμάσετε και στην ψησταριά σας.

Υλικά: 240 γρ. ξινή κρέμα, 1 τσιποτλέ τσίλι πιπεριά από κονσέρβα σε σάλτσα adobo, κομμένη, 1 κ.σ φρέσκο χυμό λάιμ, 2¼ κ.γ. αλάτι kosher, 1 κ.γ. αλεσμένο μαύρο πιπέρι, 1 κ.γ. τριμμένο κύμινο, 1 κ.γ. πάπρικα, ½ κ.γ. πιπέρι καγιέν, 4 μισά στήθη κοτόπουλου (με κόκαλα και δέρμα), το καθένα περίπου 230γρ., 340 γρ. τσιπς τορτίγιας καλαμποκιού, 400γρ τυρί Monterey Jack, χοντρά τριμμένο 4 κρεμμύδια σε λεπτές φέτες, 2 κ.σ. jalapeños ψιλοκομμένα, 1 μεγάλο αβοκάντο Hass κομμένο σε κύβους 1ε., κόλιανδρος ψιλοκομμένος, σάλτσα (προαιρετικά).

1. Βυθίστε τα κομμάτια ξύλου σε νερό για τουλάχιστον 30 λεπτά. 

2. Χτυπήστε ελαφρά την ξινή κρέμα, το τσιπότλε, το χυμό λάιμ και ¼ κ.γ. αλάτι. Βάλτε την κρέμα στο ψυγείο. 

3. Προετοιμάστε την ψησταριά για έμμεση φωτιά, περίπου 175-230°C. 

4. Ανακατέψτε μαζί 2 κ.γ. αλάτι, μαύρο πιπέρι αλεσμένο, κύμινο, πάπρικα και πιπέρι καγιέν. Τρίψτε το στήθος κοτόπουλου παντού, ανάμεσα στο δέρμα και το κρέας με το καρύκευμα. 

5. Στραγγίστε και προσθέστε τα κομμάτια ξύλου στη σχάρα για τα κάρβουνα ή στο δοχείο για κάπνισμα εάν έχετε ψησταριά αερίου και κλείστε το καπάκι. 

6. Μόλις εμφανιστεί ο καπνός, ψήστε το κοτόπουλο με το δέρμα του στήθους προς τα κάτω σε έμμεση, μέτρια φωτιά, με το καπάκι κλειστό για 25-30 λεπτά, μέχρι οι χυμοί να τρέχουν όταν τρυπήσετε το κρέας και το κρέας στο κόκαλο να μην είναι πλέον ροζ. Γυρίστε μία φορά όταν το δέρμα φεύγει εύκολα από τις σχάρες μαγειρέματος. Αφαιρέστε το στήθος κοτόπουλου από τη σχάρα. Όταν κρυώσει αρκετά για να το χειριστείτε, κόψτε σε κομμάτια, πετώντας το δέρμα και τα κόκαλα. 

7. Αυξήστε τη θερμοκρασία της ψησταριάς σε έμμεση φωτιά, στους 230-290°C περίπου. 

8. Απλώστε τα μισά από τα τσιπς τορτίγιας στο μεγάλο ταψί ή στο αλουμινένιο ταψάκι μίας χρήσης. Απλώστε το μισό τυρί, τα κρεμμύδια, τα jalapeños και το κοτόπουλο πάνω από τα τσιπς. Επαναλάβετε με άλλη μία στρώση. 

9. Τοποθετήστε το ταψάκι που περιέχει τα νάτσος σε έμμεση υψηλή φωτιά με το καπάκι κλειστό για 7-9 λεπτά, μέχρι να λιώσει το τυρί και τα τσιπς να έχουν ανοιχτό χρυσό καφετί χρώμα. Με προστατευτικά γάντια ψησίματος, αφαιρέστε προσεκτικά το ταψί από τη ψησταριά και μεταφέρετέ το σε μια ανθεκτική στη θερμότητα επιφάνεια. 

10. Μοιράστε τα νάτσος στα πιάτα των καλεσμένων. Τοποθετήστε ένα κομμάτι αβοκάντο πάνω από κάθε νάτσος μαζί με μια κουταλιά κρέμα τσίλι, σε στυλ καναπεδάκι. Σερβίρετε με κόλιανδρο, μια φέτα λάιμ και λίγη σάλτσα, εάν θέλετε.

Βρείτε τον εξοπλισμό για το τέλειο μπάρμπεκιου στη σελίδα της Weber