Όσοι είναι εξοικειωμένοι με το asado γνωρίζουν ότι δεν είναι απλώς μια τεχνική ψησίματος – είναι μια ολόκληρη εμπειρία. Για να μάθετε περισσότερα, ζητήσαμε από τρεις σεφ του Weber Grill Academy της Αυστρίας να μας αναλύσουν αυτό το στιλ μαγειρικής για να μάθουμε τι το κάνει τόσο ξεχωριστό. 

Ο Leo Gradl, πρωταθλητής στην ψησταριά που διδάσκει στην Άνω Αυστρία, εξήγησε την παράδοση: “Το Asado είναι σίγουρα η παλαιότερη μέθοδος μαγειρέματος του κρέατος. Όλα έχουν να κάνουν με την ακτινοβολούμενη θερμότητα που προέρχεται από τη χόβολη”.

Αρχικά, προέρχεται από τη Νότια Αμερική, την Αργεντινή και την Ουρουγουάη, και εντοπίστηκαν στους γκουτσούς (περιπλανώμενοι αγελαδάρηδες σε άλογα), το γεύμα χαρακτηρίζεται από μια χαμηλή και αργή προσέγγιση. Οι κοπές κρέατος όπως τα παϊδάκια, οι μπριζόλες λάπας και το κόντρα φιλέτο ψήνονται σε καυτά κάρβουνα, συχνά για αρκετές ώρες. 

Θα θελήσετε να παραλείψετε την ψησταριά αερίου για αυτή τη μέθοδο, καθώς ο καπνός από τα κάρβουνα είναι ζωτικής σημασίας για μέγιστη γεύση. Επειδή τα asados τείνουν να είναι μεγάλες σε διάρκεια διαδικασίες, είναι ιδανικές για μεγάλες συγκεντρώσεις στις οποίες η οικογένεια και οι φίλοι μπορούν να δεθούν με κρασί, κρέας και καλή παρέα.

Για τον πρωταθλητή στο asador Adi Bittermann, ο οποίος διευθύνει τη Weber Grill Academy στο Göttlesbrunn, η νοτιοαμερικάνικη παράδοση είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να απολαύσετε την παρέα των καλεσμένων σας, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζετε ότι το φαγητό σας δεν καίγεται μόνο και μόνο επειδή είχατε παρασυρθεί από την κουβέντα με ένα ποτήρι ροζέ κρασί. 

“Καθισμένοι δίπλα στη φωτιά, κουβεντιάζοντας, αυτό το είδος της απόσπασης της προσοχής έχει κάνει συχνά πολλά λουκάνικα να καούν. Αυτό μου δημιούργησε την απορία: Πώς το κάνουν αυτό οι νότιοαμερικανοί; Πως γίνεται να μαγειρέψεις κρέας σε ανοιχτή φωτιά χωρίς να το κάψεις;”.

Ο Bittermann ανακάλυψε ότι βασισμένος στην έμμεση θερμότητα που ακτινοβολήθηκε από τις καυτές χόβολεις εξασφάλισε ένα ζουμερό, τρυφερό αποτέλεσμα που μπορεί να επιτύχει οποιοσδήποτε επίδοξος asador. Γιατί να μη δοκιμάσετε το Gradl’s Μπριζόλα Λάπας σε στιλ Caveman, που στο οποίο το κομμάτι κρέατος απλώς καρυκεύεται με αλάτι, τοποθετείται απευθείας πάνω από τις καυτές χόβολεις και μετά ολοκληρώνεται σε μια σανίδα καπνίσματος με αρωματικά βότανα όπως θυμάρι, δεντρολίβανο και φασκόμηλο; 

Εάν θέλετε πραγματικά να ακολουθήσετε την παλιά οδό, ο παραδοσιακός τρόπος μαγειρέματος περιλαμβάνει το σούβλισμα μεγάλων κρεάτων σε μεταλλικό σταυροειδές πλαίσιο και το ψήσιμο δίπλα σε ένα λάκκο φωτιάς. Δεδομένου ότι δεν έχουν όλοι λάκκο με φωτιά στον κήπο τους, μπορείτε να πάρετε την αίσθηση της κλασικής έκδοσης επενδύοντας στο BBQ Sear Grate της Weber και σε μια σούβλα για να δοκιμάσετε τις σύγχρονες ερμηνείες του asado όπως το Ψητό Χοιρινό Ρολό με βότανα και πατάτες σχάρας.

Για τον εκπαιδευτή του Asador, Jürgen Kernegger, “η χρήση κρέατος υψηλής ποιότητας είναι απαραίτητη προϋπόθεση”, αλλά πάνω από όλα, “το asado είναι μια στάση ζωής. Σχετίζεται με το να αφιερώσετε χρόνο και να αποδράσετε προς τα πίσω σε μια στοιχειώδη κατάσταση.

Βρείτε τον εξοπλισμό για το τέλειο μπάρμπεκιου στη σελίδα της Weber