Φθινόπωρο και μέχρι και πριν από λίγο καιρό, η ιδέα ενός 100% χορτοφαγικού υποκατάστατου βοδινού κρέατος ήταν αντικείμενο επιστημονικής φαντασίας. Όμως, χάρη στην αύξηση των αγοραστών με βιώσιμη σκέψη, δεν ήταν ποτέ πιο εύκολο να βρείτε νόστιμες εναλλακτικές λύσεις χωρίς κρέας. Τώρα, η προσπάθεια έγκειται στη δημιουργία μιας πιο πειστικής, νόστιμης και οικονομικά προσιτής απομίμησης κρέατος. 

Στις μέρες μας, γνωρίζουμε περισσότερο από ποτέ τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της κατανάλωσης κρέατος. Πολλοί από εμάς επιλέγουμε να το μειώσουμε και τα τελευταία πέντε χρόνια, ένα σημαντικό ποσοστό του 40% από εμάς τρώμε περισσότερες φυτικές πηγές πρωτεϊνών. 

Αλλά, αν νομίζετε ότι αυτό σημαίνει να βασίζεστε αποκλειστικά σε τόφου και ρεβίθια, μαντέψτε ξανά. Υψηλής ποιότητας, βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις κρέατος υπάρχουν παντού, καθιστώντας εύκολο να δοκιμάσετε βιώσιμες εναλλακτικές για να μειώσετε την ποσότητα του κρέατος που τρώτε. 

Είτε δοκιμάζετε τον flexitarianism είτε απλά θέλετε να κάνετε το μπάρμπεκιου σας πιο φιλικό προς το περιβάλλον, μπορείτε τώρα να απολαύσετε ένα ζουμερό μπιφτέκι (χωρίς το αποτύπωμα του άνθρακα). Αυτά τα εναλλακτικά προϊόντα κρέατος δεν είναι μόνο καλύτερα για το περιβάλλον, είναι, επίσης, απίστευτα νόστιμα, καθώς και πλούσια σε πρωτεΐνες και νοστιμιά. 

Οπότε, πώς καταφέρνουν οι εταιρίες να δημιουργήσουν αυτές τις εναλλακτικές λύσεις κρέατος; Λοιπόν, ενώ κάθε μάρκα έχει τις δικές της δοκιμασμένες και ελεγμένες μεθόδους για την αντιγραφή των γεύσεων και των υφών του πραγματικού κρέατος, οι περισσότερες χρησιμοποιούν την ταπεινή σόγια. 

Μετά την εξαγωγή των πρωτεϊνών της σόγιας, οι επιστήμονες την εκθέτουν σε μια σειρά διαδικασιών για να την βοηθήσουν να αναπτύξει μια υφή σαν το κρέας, διατηρώντας παράλληλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά πρωτεΐνης. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει χρήση ζέστης, κρύου και πίεσης για να τη βοηθήσει να αναπτύξει μια ινώδη υφή, δημιουργώντας ένα τελικό προϊόν που είναι ζουμερό και δελεαστικό. Και δε σταματούν εκεί: μερικές εταιρίες έχουν βρει ακόμη και μυκοπρωτεΐνες με βάση τους μύκητες, το μυστικό για ένα ικανοποιητικό ψεύτικο χοτ ντογκ. 

Αυτά τα νέα προϊόντα είναι μόνο ένα μέρος του τρόπου με τον οποίο βλέπουμε τα ράφια των σουπερμάρκετ να αντιδρούν στις ορέξεις των ολοένα και πιο οικολογικών αγοραστών. Ο αριθμός των αγροκτημάτων που εργάζονται για τη μείωση των περιβαλλοντικών τους επιπτώσεων έχει σημειώσει σημαντική αύξηση – είτε αυτό δημιουργεί δεσμεύσεις βιωσιμότητας, με το να δώσουν προτεραιότητα στην καλή διαβίωση των ζώων, με την αλλαγή στις ζωοτροφές για τη μείωση στο μεθάνιο, είτε τη διασφάλιση ότι υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια πληροφοριών στα αγροκτήματά τους. 

Όσον αφορά το μέλλον του εναλλακτικού κρέατος, αυτή τη στιγμή οι πιο συναρπαστικές εξελίξεις συμβαίνουν σε εργαστήρια, όπου η πρωτεΐνη συντίθεται από ζωικά κύτταρα. Αυτό χρησιμοποιείται για την κυριολεκτική “ανάπτυξη” καλλιεργημένου κρέατος, το οποίο είναι πανομοιότυπο με το πραγματικό κρέας από κάθε άποψη. Όμως, η διαδικασία είναι τόσο απαγορευτικά δαπανηρή – κοστίζει περίπου 40€ για να δημιουργηθεί μία μόνο κοτομπουκιά – πιθανότατα θα χρειαστεί λίγος καιρός πριν δούμε αυτό το προϊόν στην αγορά. Ίσως μια μέρα, ένα κιλό καλλιεργημένου βοδινού κρέατος θα κοστίζει το ίδιο με το βοδινό κρέας από την τοπική βιολογική φάρμα σας. 

Αλλά μέχρι τότε, υπάρχουν πολλές εναλλακτικές επιλογές για μπέργκερ, λουκάνικα, κοτόπουλο και άλλα που έχουν υψηλή γεύση, χαμηλή περιεκτικότητα σε άνθρακα και διαθέτουν την πολύ σημαντική υφή του κρέατος. Θέλετε να δείτε αν μπορείτε να μπείτε στον πειρασμό από ένα μπέργκερ απομίμησης ή ένα χοτντογκ; Δοκιμάστε αυτήν την υπέροχη συνταγή, χρησιμοποιώντας τα αγαπημένα μας εναλλακτικά κρέατα από το Garden Gourmet, στο επόμενο μπάρμπεκιου σας.

Βρείτε τον εξοπλισμό για το τέλειο μπάρμπεκιου στη σελίδα της Weber