Ο Anthony Bourdain είχε μια ιδιαίτερη σχέση με τις λέξεις. Λίγες περιγραφές από συνεργάτες του στον κλάδο μπορούσαν να μας κάνουν να χαμογελάσουμε ακόμη και όταν κριτικάρουν βάναυσα ένα πιάτο ή μια νέα τάση. Ο Bourdain, ενώ συχνά υποστήριζε άλλους σεφ, ορισμένα τρόφιμα και πιάτα δεν είχαν παρόμοια αντιμετώπιση. Για να το θέσουμε διαφορετικά, ήταν κάπως σκληρός απέναντί τους. Τα μπριος, δυστυχώς για αυτά, δέχτηκαν την κριτική του όταν στο Crimes Against Food, όταν και επέμεινε πως το ψωμί του μπέργκερ πρέπει να απορροφά τα λίπη και να διατηρεί το σχήμα του μέχρι και την τελευταία μπουκιά. Σύμφωνα με τον αγαπημένος μας σεφ, κάτι τέτοιο δεν ισχύει με το μπριος καθώς θρυμματίζεται. 

 

Μετά από ένα τέτοιο σχόλιο, δεν θέλουμε καν να μάθουμε τι γνώμη είχε για τα μη παραδοσιακά μπιφτέκια τυλιγμένα σε μαρούλι, τις τορτίγιες ή ακόμα και ένα φρυγανισμένο ψωμί! Σκεφτείτε την αντίδρασή του μόλις έβλεπε κάποιον να τρώει αγγλικό μάφιν. Ο Bourdain είχε κάνει ξεκάθαρο πως τα παραδοσιακά μπιφτέκια ανήκουν στα παραδοσιακά ψωμάκια. This is it.

 

Αλλά, τι ακριβώς είναι ένα παραδοσιακό ψωμάκι; Γρήγορο μάθημα ιστορίας: Τα παραδοσιακά ψωμάκια τα βρήκαμε πρώτα στο Αμβούργο της Γερμανίας τον 18ο αιώνα, σύμφωνα με το Baking History. Ύστερα, το μπέργκερ όπως το ξέρουμε σήμερα  έγινε δημοφιλές στις Ηνωμένες Πολιτείες από το White Castle και τα McDonald’s. Το ψωμάκι αποτελείται από αλεύρι, ζάχαρη, νερό, αλάτι, μαγιά, γάλα, βούτυρο και φυσικά, σουσάμι. Οι σύγχρονες μορφές του γνωστού ψωμιού μπορεί να διαφέρουν από αυτές τις συνταγές.

Το μπριός, από την άλλη πλευρά, θεωρείται γαλλικό και όχι γερμανικό στην καταγωγή, σύμφωνα με τον Taste Atlas και είναι γνωστό για την απαλή υφή του. Χρησιμοποιώντας πολλά από τα ίδια συστατικά με ένα παραδοσιακό ψωμάκι μπέργκερ, το μπριός χρησιμοποιεί σημαντικά περισσότερα αυγά και βούτυρο από ένα παραδοσιακό ψωμί κάτι που τελικά το καθιστά διαφορετικό. 

Αυτή η ζύμη πρέπει επίσης να αποδειχθεί δύο φορές.  έχοντας μια ιστορία που χρονολογείται πολύ νωρίτερα από το κουλούρι του Αμβούργου, υπάρχουν αναφορές για “μπριός” ήδη από το 1404 με πιθανές ρίζες στη Ρουμανία, τη Γαλλία και ένα κλασικό βιεννέζικο αρτοποιείο, πριν φτάσουμε στη συνταγή που γνωρίζουμε σήμερα.

Και τα δύο ψωμιά είναι εξαιρετικά απολαυστικά, ειδικά όταν μαγειρεύονται από έναν ταλαντούχο αρτοποιό αλλά, ας συμφωνήσουμε σε κάτι,  όταν μιλάμε για μπέργκερ, ας ακολουθούμε καλύτερα τις συμβουλές του Άντονι Μπορντέν.