Το καλοκαίρι πλησιάζει προς το τέλος του αλλά αυτό δε σημαίνει ότι οι περισσότεροι από εμάς θα σταματήσουμε να περνάμε την ώρα μας μπροστά από μία ψησταριά στην αυλή μας. Εδώ μερικές συμβουλές για τα εξαιρετικά ψησίματα που ακολουθούν. Ο Σεπτέβρης και ο Οκτώβρης στην Ελλάδα, άλλωστε, είναι ιδανικοί μήνες για ψήσιμο.

1: Ξεκινήστε με μια καθαρή σχάρα. Μην αφήσετε, για παράδειγμα, το δέρμα σολομού της χθεσινής νύχτας να δώσει μια γεύση ψαριού στο αποψινό στήθος κοτόπουλου. Χρησιμοποιήστε μια στιβαρή μεταλλική βούρτσα για να καθαρίσετε τις σχάρες μεταξύ των χρήσεων. Αυτό είναι πιο εύκολο όταν η σχάρα είναι ζεστή.

2: Μην μετακινείτε το φαγητό. Γενικά, όσο λιγότερες φορές αναποδογυρίζετε κάτι, τόσο το καλύτερο. Μία φορά είναι ιδανικό για τα περισσότερα κρέατα. Εάν το κρέας έχει κολλήσει στη σχάρα, αφήστε το να ψηθεί περισσότερο – θα ξεκολλήσει όταν είναι έτοιμο για αναστροφή.

3: Μην πιέζετε και μην ισιώνετε κρέατα. Ναι, ξέρουμε ότι η φλόγα που προέρχεται από το «σπάσιμο» στο μπιφτέκι με μας κάνουμε να το γυρίζουμε. Ξέρετε όμως τι δημιουργεί αυτή τη φλόγα; Το Λίπος. Και ξέρετε τι είναι το λίπος; Ζουμερή γεύση. Μην τσιγαρίζετε το κρέας, γιατί θα αποβάλλετε τη γεύση και την υγρασία.

4: Κρατήστε ένα μπουκάλι ψεκασμού στη διάθεσή σας για τις απότομες εξάρσεις της φωτιάς. Οι φλόγες δεν είναι φίλοι του φαγητού σας, θα το κάψουν και δεν το θέλουμε αυτό. Κρατήστε ένα μπουκάλι ψεκασμού γεμάτο με νερό. Αυτό θα σας επιτρέψει να αποσβέσετε τις εξάρσεις χωρίς να επηρεάσετε τη θερμότητα.

5: Αποφύγετε να βάζετε κρύα τρόφιμα κατευθείαν στη σχάρα. Αφήνοντας το κρέας να έρθει σε θερμοκρασία στον πάγκο για 30 λεπτά πριν το ψήσιμο στη σχάρα θα το βοηθήσει να ψηθεί πιο ομοιόμορφα. 

Βρείτε τον εξοπλισμό για το τέλειο μπάρμεκιου στη σελίδα της Weber