Ένα μπάρμπεκιου στην αυλή μας ή στο μπαλκόνι μας μαζί με τους φίλους μας είναι άκρως διασκεδαστικό και δίνουν στις καλοκαιρινές ή και τις χειμερινές στιγμές μας το κάτι παραπάνω. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια ορισμένα λάθη στο ψήσιμο που μπορούν να μας κάνουν να πιάσουμε το στομάχι μας και να φέρουν σε δύσκολη θέση τους καλεσμένους μας. Δεν το θέλουμε αυτό. Οπότε λάβετε υπόψη αυτές τις συμβουλές «ασφάλειας» για να αποφύγετε τυχόν αναποδιές που θα σας χαλάσουν τη διάθεση και μάλλον θα σας κόψουν την όρεξη.

Πλένετε συχνά τα χέρια σας

Το να πλένετε συχνά τα χέρια σας πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε προετοιμασία φαγητού, ειδικά αν αγγίζετε ωμό κρέας, είναι σημαντικό. Τα μικρόβια παραμένουν σε πολλά μέρη, οπότε κάτι φαινομενικά αβλαβές όπως το άγγιγμα ενός πόμολου της πόρτας και μετά το άγγιγμα της τροφής, όπως φρούτα, πατατάκια ή λαχανικά είναι κάπως επικίνδυνο. Οπότε, πλένουμε σωστά τα χέρια σας με σαπούνι και ζεστό νερό. Δεν θέλουμε οι φίλοι μας να θυμούνται το μπάρμπεκιου στο σπίτι μας για τους λάθος λόγους.

Ωμό κρέας και «έτοιμες» τροφές

Για να αποτρέψετε την εξάπλωση επιβλαβών βακτηρίων που υπάρχουν σε διάφορες τροφές, θα ήταν φρόνιμο να έχουμε πολλά καθαρά σκεύη στο κοντά στη ψησταριά μας και αυτό γιατί μπορεί να υπάρξει μόλυνση όταν, για παράδειγμα, χρησιμοποιείτε ξύλο κοπής ή ένα σκεύος για ωμό κρέας και στη συνέχεια χρησιμοποιείτε το ίδιο σκεύος για κάτι που τρώγεται χωρίς μαγείρεμα, όπως φρέσκα φρούτα. Μπορεί επίσης να συμβεί όταν τα υγρά από το κρέας έρθει σε επαφή με άλλα τρόφιμα.

Διατηρήστε τα τρόφιμα στην κατάλληλη θερμοκρασία πριν και κατά τη διάρκεια του μπάρμπεκιου

Η σωστή αποθήκευση τροφίμων ξεκινά μόλις κάνετε την αγορές σας. Είναι σημαντικό να χειρίζεστε με ασφάλεια τα ωμά τρόφιμα για να αποφύγετε τροφική δηλητηρίαση. Τα βακτήρια τροφίμων αναπτύσσονται ταχύτερα όταν η θερμοκρασία είναι κακή.
Όταν ετοιμάζεστε για το ψήσιμο, μην ξεπαγώνετε το κρέας στον πάγκο. Το κρέας πρέπει να αποψυχθεί στο ψυγείο ή να αφήνουμε περσότερο χρόνο να ψηθεί.

Καθαρίστε σωστά τη σχάρα σας στο BBQ με ασφάλεια

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι βρόμικες σχάρες περιέχουν πολλά βακτήρια. Τα υπολείμματα  που αφήνονται στη σχάρα αφήνουν πίσω τους βακτήρια που μπορεί να σας αρρωστήσουν. Αρχικά, καθαρίστε τα υπολείμματα τροφίμων με μια συρμάτινη βούρτσα σχάρας. Στη συνέχεια, αφαιρέστε τα ράφια και πλύνετε με ζεστό νερό και σαπούνι. Τέλος, ζεστάνετε τη σχάρα και βουρτσίστε με λίγο λάδι για να μην κολλήσει το φαγητό.

Βρείτε τον εξοπλισμό για το τέλειο μπάρμπεκιου στη σελίδα της Weber