Οι αληθινοί λάτρεις του μπάρμπεκιου γνωρίζουν ότι η καλή ψησταριά και το κάπνισμα του κρέατος είναι μία τέχνη αλλά και επιστήμη. Χρειάζεται όρεξη, δεξιοτεχνία και καλός εξοπλισμός για να δημιουργήσετε το τέλειο γεύμα στο μπάρμπεκιου και η Weber συνδυάζει και τα τρία. Ωστόσο, όπως συμβαίνει σε κάθε κουζίνα, πολλές παρεξηγήσεις περιβάλλουν και το μπάρμπεκιου ως στιλ μαγειρέματος. Ακολουθούν μερικοί συνηθισμένοι μύθοι σχετικά με αυτό που ίσως σας κάνουν να αναθεωρήσετε αρκετά.

•Το να ψήνουμε hot dog στην πίσω αυλή θεωρείται μπάρμπεκιου;

Οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν συνήθως τους όρους “ψήσιμο στη σχάρα” και “ψήσιμο στο μπάρμπεκιου” εναλλάξ, αλλά στην πραγματικότητα υπάρχουν αρκετές βασικές διαφορές μεταξύ αυτών των δύο μεθόδων μαγειρέματος. Το ψήσιμο στη σχάρα είναι μια τεχνική μαγειρέματος υψηλής θερμότητας που δημιουργεί σφρίγος στο εξωτερικό του κρέατος, των λαχανικών και των φρούτων. Το ψήσιμο στη σχάρα στοχεύει στη διατήρηση της τρυφερότητας, ενώ παράλληλα παράγει τρόφιμα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

Το μπάρμπεκιου, ωστόσο, στοχεύει να δημιουργήσει τρυφερή υφή μαγειρεύοντας στα κρέατα σε χαμηλή φωτιά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, από αρκετές ώρες έως μια ολόκληρη ημέρα ή περισσότερο. Για ένα πραγματικό μπάρμπεκιου, οι μάγειρες πρέπει να βρουν καπνιστήρια προς πώληση και να περάσουν ώρες διατηρώντας χαμηλή φωτιά που διασπά τον ιστό του κρέατος για την απόλυτη τρυφερότητα. Το hot dog, λοιπόν, είναι μια γευστική λύση και τίποτα παραπάνω και φυσικά δεν υπάρχει τίποτα κακό σε αυτό.

•Το μπάρμπεκιου δεν μπορεί να είναι γρήγορο φαγητό

Επειδή τα φαγητά μπάρμπεκιου χρειάζονται πολύ χρόνο για να μαγειρευτούν, η έννοια του γρήγορου φαγητού σήμερα σημαίνει ότι το ψαρονέφρι, για παράδειγμα, δεν θα είναι ποτέ σε ένα μενού που φημίζεται για την σβελτάδα του που αποσκοπεί, φυσικά, στην άμεση κατανάλωση. Ωστόσο, τα προηγούμενα χρόνια, το μπάρμπεκιου ήταν ένα αγαπημένο γρήγορο φαγητό. Μόλις μαγειρευτεί το ψητό κρέας, δεν χρειάζεται σχεδόν καμία προετοιμασία για να σερβιριστεί. Το μόνο που χρειαζόταν ένας επιχειρηματίας ήταν να βρει πολλά καπνιστήρια ώστε να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα αργού μαγειρέματος 24 ωρών και έτσι θα σέρβιρε το φαγητό την επόμενη μέρα. Αν αυτός ο τύπος μπάρμπεκιου ήταν τόσο φθηνός όσο είναι τα σημερινά μπιφτέκια που χρησιμοποιούνται από τις αλυσίδες γρήγορου φαγητού, ίσως αυτή η street food τεχνική να εξακολουθούσε να είναι η κυρίαρχη και φυσικά η πιο ποιοτική.

•Το μούσκεμα ξύλινων ράβδων παράγει καλύτερο καπνό

Τέλος, πάρα πολλοί μάγειρες μπάρμπεκιου αφήνουν ακόμα τα ξύλα τους στο νερό για μια ώρα πριν τα ρίξουν στον καπνιστήρι. Είναι ένας κοινός μύθος ότι το μούσκεμα βοηθά στην απελευθέρωση της γεύσης του ξύλου ή παράγει πιο πυκνό καπνό, αλλά στην πραγματικότητα, τα ξύλα δεν απορροφούν το νερό. Η ρίψη βρεγμένων ξύλινων ράβδων σε καυτό κάρβουνο μειώνει μόνο τη θερμοκρασία. Παραβλέψτε αυτό το περιττό βήμα για εξίσου νόστιμα καπνιστά κρέατα.

Βρείτε τον εξοπλισμό για το τέλειο μπάρμπεκιου στη σελίδα της Weber