Η Ιαπωνία είναι ίσως περισσότερο γνωστή για τα κρύα της πιάτα – άπαχο σασίμι τόνου, τραγανό σούσι αγγουριού και γλυκές σαλάτες με φύκια – όμως τα ζεστά πιάτα της χώρας είναι εξίσου ποικίλα αλλά και νόστιμα. Λάβετε υπόψη τα αχνιστά μπολ με ουντόν, τα τηγανισμένα σε βούτυρο λαχανικά και την απλή σούπα μίσο, τα οποία μοιράζονται μια κοινή πολιτιστική κουλτούρα.

Καθώς όλα τα μάτια είναι στραμμένα στη Γη του Ανατέλλοντος Ηλίου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 (που πραγματοποιούνται το 2021) στο Τόκιο, τώρα είναι η τέλεια στιγμή να ξαναβρείτε μια μαγειρική παράδοση που συχνά παραβλέπεται: Yakiniku – το ιαπωνικό BBQ. Ο όρος «Yakiniku» έγινε δημοφιλής στα τέλη του 19ου αιώνα από τον συγγραφέα Kanagaki Robun, ο οποίος τον χρησιμοποίησε για να περιγράψει τα φαγητά που μαγειρεύονται στην ψησταριά. 

Στις μέρες μας, τείνει να περιγράφει μια συγκεκριμένη τεχνική ψησίματος, κατά την οποία μπουκίτσες από μοσχαρίσιο, χοιρινό και άλλα κρέατα ψήνονται σε σχάρα πάνω από μια φλόγα από κάρβουνα και έπειτα βυθίζονται σε σάλτσα tare, μια σάλτσα πολλών χρήσεων από σάκε, μιρίν, σάλτσα σόγιας και διάφορα καρυκεύματα. Είναι μια γαστρονομική παράδοση με διαδραστικό χαρακτήρα: εστιατόρια σε όλη την Ιαπωνία συχνά τοποθετούν τα ωμά υλικά σε πιατέλες τις οποίες φέρνουν σε μια ψησταριά που βρίσκεται πάνω σε τραπέζια έτσι ώστε οι επισκέπτες να ψήσουν μόνοι τους τα κρέατα. 

Τώρα, το Yakiniku γίνεται επίσης πιο δημοφιλές σε όλους όσοι ψήνουν στο σπίτι τους, χάρη στα εξαρτήματα όπως τη μαγειρική πλάκα της Weber. Το μυστικό για τις πλούσιες, χυμώδεις γεύσεις, οι οποίες είναι το κλειδί για ένα εξαιρετικό Yakiniku είναι οι πολύ λεπτές φέτες κρέατος. Σπανίως είναι μαριναρισμένες και συνήθως γαρνίρονται απλά με αλάτι και πιπέρι, όμως κάθε μερίδα είναι απαλά κομμένη σε ημιδιαφανή φύλλα. 

Μόλις τοποθετηθούν στην ψησταριά, ψήνονται γρήγορα – συχνά σε ένα λεπτό – πράγμα που σημαίνει ότι η ζουμερή υγρασία παραμένει σε κάθε μπουκιά και όχι στη σχάρα. Η σάλτσα παίζει επίσης σημαντικό ρόλο. Η ιαπωνική κουζίνα είναι γνωστή για την πλούσια σε ουμάμι παλέτα της και το Yakiniku δεν διαφέρει. Πειραματιστείτε με σάλτσες από πάστα μίσο, καβουρντισμένο σουσάμι ή αποξηραμένες νιφάδες παλαμίδας για ένα έντονο και πικάντικο γλασάρισμα. Βεβαιωθείτε ότι η μαγειρική σας πλάκα έχει υψηλή θερμοκρασία για να ψηθεί γρήγορα ένα λεπτά κομμένο κομμάτι από βοδινό Kobe: για ψήσιμο ολυμπιακού επιπέδου. 

Σάλτσα Yakiniku 

120ml σάλτσα σόγιας, 2 κ.γ. μίριν, 1 σκελίδα σκόρδο, νιφάδες πιπεριάς τσίλι (για τη γεύση, ανάλογα με την τοπική διαθεσιμότητα – συνήθως αποξηραμένες πιπεριές Ταϋλάνδης, επίσης γνωστές ως Νιφάδες Κόκκινης Πιπεριάς), 2½ κ.γ. λευκή κρυσταλλική ζάχαρη, ½ ρίζα τριμμένο τζίντζερ ή 236ml χυμό τζίντζερ, 2 κ.γ. σουσαμέλαιο, ½ κ.γ. καβουρντισμένο λευκό σουσάμι (προεραιτικά).

1. Ξεφλουδίστε και ψιλοκόψτε τη σκελίδα σκόρδο. 

2. Σε μια μικρή κατσαρόλα ανακατέψτε τη σάλτσα σόγιας, το μίριν, τη ζάχαρη, την πιπεριά τσίλι, το τζίντζερ και το λάδι σουσαμιού. Μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά για περίπου 3 λεπτά, μέχρι να διαλυθεί η ζά – χαρη, ανακατεύοντας περιστασιακά για να μην καεί. 

3. Αφαιρέστε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήστε τη σάλτσα να κρυώσει για 5–10 λεπτά. Βάλτε τη σάλτσα σε ένα μπολ, χρησιμοποιώντας ένα σουρωτήρι για να διαχωρίσετε το σκόρδο και το τζίντζερ. Εάν θέλετε, προσθέστε σπόρους σουσαμιού. 

4. Η σάλτσα είναι πλέον έτοιμη, χρησιμοποιήστε τη για να βυθίσετε ή να περιχύσετε τα κρέατα και τα λαχανικά. Προτείνουμε να φτιάξετε τη σάλτσα την προηγούμενη ημέρα και να την αφήσετε όλο το βράδυ στο ψυγείο για να κρυώσει. Αυτό δίνει 1. Ξεφλουδίστε και ψιλοκόψτε τη σκελίδα σκόρδο. χρόνο στα υλικά να αναμειχθούν.

Βρείτε τον εξοπλισμό για το τέλειο μπάρμπεκιου στη σελίδα της Weber