Λένε πως το καλοκαίρι η όρεξη για φαγητό μειώνεται και η δίψα μας, αντίθετα, μεγαλώνει. Εμείς υπστηρίζουμε ότι και οι δύο αυτές ανάγκες πάνε μαζί, χέρι-χέρι. Οπότε, ας κάνουμε τους αχρείαστους διαχωρισμούς στην άκρη και ας ετοιμάσουμε ένα πιάτο που απαιτεί λίγο extra χρόνο τώρα που οι περισσότεροι απολαμβάνουν την άδειά τους. Η σιγοψημένη σπάλα αρνιού με γιαούρτι, κόλιανδρο και ρόδι, θα κάνει τα άτομα της παρέας σου να γλύφουν και τα δάχτυλά τους.

Τι θα χρειαστούμε: 1 σπάλα αρνιού 500ml γιαούρτι, ξύσμα και χυμόο από 2 πορτοκάλια, 10γρ. αλεσμένο κόλιανδρο, 10γρ. αλάτι, 10γρ. μείγμα μπαχαρικών Ras el Hanout, 2 σκελίδες σκόρδο, 20γρ. φύλλα φρέσκο κόλιανδρο (χωρίς τα κοτσάνια), 1 ρόδι. 

1. Σε ένα μπλέντερ ή έναν επεξεργαστή τροφίμων, αναμείξτε τον χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα, τους βλαστούς κόλιανδρου, το σκόρδο και τα ξηρά υλικά. Αναμείξτε μέχρι το σκόρδο να αλεστεί πλήρως. 

2. Προσθέστε το γιαούρτι και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. 

3. Τοποθετήστε τη σπάλα αρνιού σε μια μεγάλη σακούλα με zipper και περιχύστε με τα τρία τέταρτα της μαρινάτας το αρνί, βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει αέρας στη σακούλα και σφραγίστε τη. Τοποθετήστε τη σακούλα στο ψυγείο και αφήστε το κρέας να μαριναριστεί για τουλάχιστον 2–3 ώρες ή όλη τη νύχτα εάν είναι εφικτό.

4. Προετοιμάστε την ψησταριά σε έμμεση θερμότητα, περίπου στους 150°C. Εάν χρησιμοποιείτε ψησταριά με κάρβουνα, θα χρειαστείτε μισό δοχείο εκκίνησης αναμμένες μπρικέτες. 

5. Τοποθετήστε το αρνί μαζί με τη μαρινάτα σε έναν δίσκο ψησίματος και καλύψτε το με αλουμινόχαρτο ή βάλτε το στη γάστρα με το καπάκι κλειστό. 

6. Προετοιμάστε την ψησταριά σε έμμεση θερμότητα και μαγειρέψτε με το καπάκι κλειστό για 2½ ώρες, έπειτα αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο ή το καπάκι της γάστρας και μαγειρέψτε για άλλη μία ώρα. 

7. Αφαιρέστε το φαγητό από την ψησταριά και αφήστε το να ξεκουραστεί για 15 λεπτά προτού το σερβίρετε. Βγάλτε το κρέας και περιχύστε το με την υπόλοιπη μαρινάτα, προσθέστε τα φύλλα κόλιανδρου και τους σπόρους ροδιού για να το σερβίρετε. Πρόταση σερβιρίσματος: Χούμους, Baba Ganoush, κους κους και πίτα.

Βρες τον εξοπλισμό για το τέλειο μπάρμπεκιου στη σελίδα της Weber