Ήταν πέναλτι; Μάλλον όχι. Σίγουρα όχι. Αυτό που μας «καίει» από την Τετάρτη το βράδυ, είναι το αν θα έπρεπε να είναι η Δανία αυτή που θα αντιμετωπίσει την Ιταλία στον τελικό του Euro 2020 και όχι η Αγγλία. Μπορούμε να γυρίσουμε το χρόνο πίσω και να προσπαθήσουμε να λογικέψουμε τα άτομα στο VAR; Όχι.
Παρ’ όλα αυτά, οφείλουμε να πούμε ολόκληρη την αλήθεια. Η Αγγλία είναι σοβαρή σε όλο το τουρνουά και αν κάνουμε zoom out παραβλέποντας τους συναισθηματισμούς και τα ποδοσφαιρικά Δαβίδ και Γολιάθ που τόσο μας αρέσουν, το σύνολο του Σάουθγκεϊτ αξίζει να ονειρεύεται την κούπα.
Όσο για την Ιταλία; Το ίδιο ισχύει και για το σύνολο του Μαντσίνι καθώς και αυτή, όπως η αντίπαλός της στον τελικό, έχουν παίξει πολύ καλό ποδόσφαιρο κατά διαστήματα. Το Euro 2020 όπως και κάθε Euro, δεν έχει να κάνει μόνο με το ποδοσφαιρικό κομμάτι. Οι ομάδες, εκτός από τις αθλητικές τους ικανότητες, κουβαλούν μαζί τους και λίγη από την κουλτούρα τους.
Πριν κάτσουμε στο μπαλκόνι μας ή στην αυλή μας παρέα με το ψυγειάκι που θα μας τροφοδοτεί με μπίρες, ας δούμε με ποιες γεύσεις θα συνοδεύσουμε τον πολυαναμενόμενο τελικό μεταξύ της Ιταλίας και της Αγγλίας. Φυσικά, οι δύο συνταγές που ακολουθούν είναι από τις δύο αυτές χώρες.
Χμμμ… συνταγές για BBQ. Και γιατί να μην τις δοκιμάσεις σε μια ολοκαίνουργια ψησταριά WEBER; Ακόμα καλύτερα, γιατί να μην τις δοκιμάσεις οπουδήποτε και όχι μόνο στο μπαλκόνι σου; Λίγο πριν τον μεγάλο τελικό του EURO 2020 έχεις την ευκαιρία να διεκδικήσεις μια WEBER GO ANYWHERE.
Πώς;
Πάρε μέρος το διαγωνισμό που τρέχει στο Instagram του Provocateur. Πηγαίνεις στο παρακάτω post, ακολυθείς τις οδηγίες και αφήνεις στα σχόλια την πρόβλεψή σου για τον νικητή της διοργάνωσης (και κουβά να πας, μην ανησυχείς, η συμμετοχή θα είναι έγκυρη).
Αγγλία: Τηγανητά αυγά με ντομάτες και μανιτάρια
Υλικά: 12 ντομάτες, 14 μανιτάρια, αλάτι, πιπέρι, βούτυρο, 8 αυγά
Στην κουζίνα: Πλένουμε καλά τις ντομάτες και τα μανιτάρια. Κόβουμε τα μανιτάρια σε τέσσερα κομμάτια.
Στο μπάρμπεκιου:
1 Προετοιμάζετε τη ψησταριά σας για άμεσο ψήσιμο στους 160-180 βαθμούς. Τοποθετείτε το τηγάνι Weber και το ζεσταίνετε.
2 Ψήνετε ελαφρώς τις ντομάτες και τα μανιτάρια. Στη συνέχεια αφαιρείτε το τηγάνι από τη φωτιά και τα μαρινάρετε αλάτι και πιπέρι.
3 Αφήνετε ένα κύβο βουτύρου να λιώσει στο τηγάνι, “σπάτε” τα 12 αβγά και τηγανίζετε.
4 Σε ένα πιάτο σερβίρετε τα τηγανητά αυγά μαζί με τις ψημένες ντομάτες και τα ψημένα μανιτάρια. Τόσο απλό, τόσο εύκολο και τόσο γευστικό.
Ιταλία: Πίτσα (τι άλλο;)
Υλικά: Ζύμη: 7 γρ. ξηρή μαγιά (περίπου 21 γρ. νωπή μαγιά), 370 ml χλιαρό νερό, 10 γρ.
ζάχαρη (κρυσταλλική), 50 ml ελαιόλαδο, 10 γρ. αλάτι, 600 γρ. αλεύρι για πίτσα Πίτσα: 300
γρ. σάλτσα ντομάτας, 400 γρ. μοτσαρέλα, 1 ματσάκι βασιλικό, αλάτι, πιπέρι.
Στην κουζίνα:
1Σε ένα μπολ μεσαίου μεγέθους, προσθέστε το χλιαρό νερό στη μαγιά και ανακατέψτε απαλά μέχρι να αποκτήσει κρεμώδη υφή.
2 Προσθέστε τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο και το αλάτι και ανακατέψτε.
3 Προσθέστε το αλεύρι λίγο-λίγο ανακατεύοντας.
4 Ζυμώστε το μείγμα καλά για περίπου 10 λεπτά.
5 Σκεπάστε το ζυμάρι με μια μεμβράνη και αφήστε το να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα σε ζεστό μέρος.
6 Μόλις το ζυμάρι φουσκώσει, χωρίστε το στα τέσσερα και φτιάξτε τέσσερις μπαλίτσες.
7 Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίξτε κάθε μπαλίτσα σε κυκλικό σχήμα, δημιουργώντας τη βάση για κάθε πίτσα.
8 Απλώστε τη σάλτσα ντομάτας ομοιόμορφα πάνω στις βάσεις πίτσας.
9 Κόψτε τη μοτσαρέλα σε μικρά κομμάτια ίσου μεγέθους και βάλτε τα πάνω από τη σάλτσα ντομάτας. Αλατοπιπερώστε κατά προτίμηση. Ρίξτε λίγο αλεύρι στη σπάτουλα της πίτσας και τοποθετήστε μία από τις βάσεις πίτσας πάνω της
Στο μπάρμπεκιου:
1 Προετοιμάστε το μπάρμπεκιου για έμμεση θερμότητα, στους 260 °C περίπου.
2 Προθερμάνετε την πέτρα πίτσας στο κέντρο της σχάρας μαγειρέματος για περίπου 10
λεπτά.
3 Βάλτε την πρώτη πίτσα πάνω στην πέτρα.
4 Ψήστε την πίτσα, με το καπάκι κλειστό, για περίπου 4-5 λεπτά ή μέχρι η ζύμη να γίνει τραγανή.
5 Βγάλτε την πίτσα με τη σπάτουλα πίτσας, προσθέστε από πάνω φρέσκο βασιλικό και σερβίρετε.
Eξοπλισμός: Πέτρα Πίτσας/Ψησίματος
Βρες τον εξοπλισμό για το τέλειο μπάρμπεκιου στη σελίδα της Weber