Φτάσαμε κιόλας στα Προημιτελικά του Euro 2020 και νιώθουμε ακόμα σαν να βρισκόμαστε στο εναρκτήριο παιχνίδι της διοργάνωσης με μια μπίρα στο χέρι και με τους φίλους μας στο κινητό ώστε να καταλήξουμε στην παραγγελία. Το φαγητό είναι τρομερά σημαντικό σε τέτοιες περιστάσεις. Μετά από αρκετά παιχνίδια, τρελές ανατροπές και φαβορί που έμειναν με ένα χάρτινο κύπελλο στο χέρι, άλλαξαν και οι προτιμήσεις μας όσον αφορά το φαγητό.

Γιατί να παραγγείλουμε αφού στη βεράντα μας ή στην αυλή μας μπορούμε να ετοιμάσουμε τα πιο ιδιαίτερα και γευστικά σουβλάκια που έχουμε δοκιμάσει ποτέ; Λίγο πριν το Ελβετία-Ισπανία και το Βέλγιο-Ιταλία -ιδίως το δεύτερο- ας δούμε μία συνταγή που θα λατρέψεις. Αν κάτι είναι σίγουρο, είναι πως για την παρέα σου, θα είσαι εσύ ο νικητής του Euro.

Σουβλάκια με κρέας, ντομάτες και σως αβοκάντο:

Σως: 1 αβοκάντο, 1 μερίδα αγγούρι (μήκους 5 εκ.) 4κ.σ. ξινή κρέμα (sour cream), 1 κρεμμυδάκι φρέσκο, 4 κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένο χυμό από 1 lime, περίπου 1/8 κ.γ. σάλτσα καυτερής πιπεριάς, θαλασσινό αλλάτι.

Μπαχαρικά:

1κ.γ. σκόρδο περασμένο στην πρέσα 1κ.γ. (το καθένα), μουστάρδα και τσίλι σε σκόνη ½ κ.γ. (το καθένα), σκόνη πάπρικα, αλεσμένο κόλιανδρο, αλεσμένο κύμινο και χοντρό θαλασσινό αλάτι, 1 κιλό sirloin στέικ (pin-bone στέικ, πάχους 3εκ.), χωρίς το πολύ λίπος, κομμένο σε κύβους των 3 εκ. 24 ντομάτες ποικιλίας κοκτέιλ, λάδι.

Προετοιμασία:

1. Βγάλτε τη σάρκα από το αβοκάντο. Καθαρίστε και κόψτε σε μεγάλα κυβάκια το αγγούρι. Βάλτε το αβοκάντο, το αγγούρι, την ξινή κρέμα, το φρέσκο κρεμμυδάκι, τον άνηθο και το χυμό του λάιμ μέσα σ’ ένα μπλέντερ και ανακατέψτε τα μέχρι να δημιουργηθεί ένας λείος πουρές. Προσθέστε την τσίλι σως και όσο αλάτι θέλετε και ανακατέψτε. Ρίξτε τη σως σε ένα μπολ και βάλτε την καλυμμένη στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα. Αφήστε την να επιστρέψει σε θερμοκρασία δωματίου πριν το σερβίρισμα.

2. Πάρτε τα μεταλλικά, ξύλινα ή από μπαμπού σουβλάκια. Τα ξύλινα σουβλάκια και τα σουβλάκια από μπαμπού πρέπει να μουλιάσουν σε νερό για τουλάχιστον 30 λεπτά.

3. Προετοιμάστε το μπάρμπεκιου για μέτρια άμεση θερμότητα (175–230°C).

4. Ανακατέψτε τα υλικά του μείγματος μπαχαρικών σε ένα μπολ. Προσθέστε τους κύβους κρέατος, και ανακατέψτε μέχρι να καλυφθούν ομοιόμορφα από τα μπαχαρικά. Περάστε το κρέας στα σουβλάκια, εναλλάξ με τις ντομάτες. Καλύψτε ελαφρά και ομοιόμορφα το κρέας και τις ντομάτες με λάδι.

5. Βουρτσίστε τη σχάρα μαγειρέματος για να την καθαρίσετε. Ψήστε τα σουβλάκια σε μέτρια άμεση θερμότητα με το καπάκι κλειστό μέχρι τον επιθυμητό βαθμό ψησίματος, περίπου 8 λεπτά για ροζ/κόκκινο κρέας (μέτρια-λίγο ψημένο). Γυρίζετε περιστασιακά τα σουβλάκια. Βγάλτε τα από το μπάρμπεκιου.

6. Σερβίρετε τα σουβλάκια ζεστά μαζί με τη σως και απολαύστε το δικό σας street food!

Βρες τον εξοπλισμό για το τέλειο μπάρμπεκιου στη σελίδα της Weber