Το δάγκωμα ενός καυτού λουκάνικου που μόλις έχει βγει από το μπάρμπεκιου είναι μια παγκόσμια απόλαυση. Από τις γλυκές και καπνιστές νότες ενός ιταλικού salsiccia μέχρι τα βρετανικά κλασικά λουκάνικα με πουρέ, η έντονη θερμότητα του μπάρμπεκιου αναδεικνύει τις καλύτερες γεύσεις σε κάθε κρέας. 

“Η αυθεντικότητα είναι απίθανη: πρόκειται για την επιστροφή στις ρίζες του ψησίματος,” λέει ο Martin Baudrexel. Ως ένας από τους κορυφαίους τηλεοπτικούς σεφ της Γερμανίας, με συμμετοχές στα σημαντικότερα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας, ο Baudrexel γνωρίζει καλά τα λουκάνικα. Πρόκειται τόσο για τέχνη όσο και για επιστήμη. Πολλοί πολιτισμοί σε όλη την Ευρώπη έχουν παμπάλαιες παραδόσεις και τοπικές σπεσιαλιτέ όσον αφορά την παρασκευή, το ψήσιμο και το σερβίρισμα λουκάνικων. 

Ο Baudrexel προσφέρει τις κορυφαίες συμβουλές του για να απολαύσετε τα καλύτερα από την ψησταριά σας. “Με τα λουκάνικα, πρέπει να ξεκινάτε με χαμηλή θερμότητα, και μετά ολοκληρώνετε με υψηλότερη θερμοκρασία που θα προσδώσει έντονο χρώμα και γεύση,” μας συμβουλεύει. “Ανάψτε λίγες μπρικέτες και αφήστε τες να ανάψουν σταδιακά τις περιβάλλουσες μπρικέτες, σαν ντόμινο. Ελαχιστοποιήστε την ποσότητα του αέρα που εισέρχεται στο μπάρμπεκιου, καθώς ο πολύς αέρας θα ενισχύσει τη θερμοκρασία.” Το μυστικό για τέλεια λουκάνικα αρχίζει με τη ρύθμιση ψησταριάς. Πολλοί λαχταρούν τη νοσταλγία των κάρβουνων της παλιάς σχολής, και οι μπρικέτες υψηλής ποιότητας προσφέρουν μακροχρόνια καύση που κατανέμει τη θερμότητα ομοιόμορφα, χωρίς να επηρεάσουν τη φρέσκια, καπνιστή γεύση ενός πικάντικου merguez ή ενός πλούσιου kielbasa. 

Από την Αγγλία μέχρι την Ιταλία και από την Πολωνία μέχρι την Ισπανία, η γοητεία μιας ψησταριάς κάρβουνου είναι καθολική. Ο Baudrexel επιβεβαιώνει, “Σήμερα, έχετε απίθανες ψησταριές αερίου που επιτυγχάνουν εκπληκτικά αποτελέσματα, αλλά εγώ λατρεύω την καπνιστή γεύση που χαρίζει στα λουκάνικα το ψήσιμο με μπρικέτες.” “Μου αρέσει να χρησιμοποιώ ένα δοχείο εκκίνησης όταν ανάβω τις μπρικέτες μου, επειδή είναι πολύ γρήγορο και αποτελεσματικό,” λέει. 

Οι αεριζόμενοι θάλαμοι του δοχείου εκκίνησης Rapidfi re Chimney Starter διατηρούν τη φωτιά κάτω από τις μπρικέτες και η στιβαρή λαβή προστατεύει τα χέρια σας ενώ μεταφέρετε τα κάρβουνα από τον κύλινδρο μέσα στο μπάρμπεκιου. “Αν θέλετε μεγαλύτερους χρόνους ψησίματος όπως για το κάπνισμα αυτών των λουκάνικων, χρειάζεστε καλής ποιότητας καύσιμα που καίγονται σταθερά για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους,” λέει ο Baudrexel. Και τώρα, ας ψήσουμε!

via GIPHY

Διάσημα ευρωπαϊκά λουκάνικα:

1. NÜRNBERGER (Γερμανία) Κρέας: Χοιρινό Μπαχαρικά: Μαντζουράνα Σερβίρεται με: ελαφρά τηγανισμένο λάχανο τουρσί

2. CHIPOLATA (Γαλλία) Κρέας: Χοιρινό Μπαχαρικά: Αλάτι, πιπέρι και αρωματικά βότανα Σερβίρεται με: πατάτες, σαλάτα, ταμπουλέ, λαχανικά

3. SALSICCIA (Ιταλία) Κρέας: Χοιρινό Μπαχαρικά: Μάραθος και περιστασιακά μπούκοβο Σερβίρεται με: φέτες λεμονιού

4. RØD PØLSE (Δανία) Κρέας: Κυρίως μοσχάρι, παρότι μερικά μπορεί να περιλαμβάνουν αρνί για έξτρα γεύση Μπαχαρικά: Πιπέρι, μοσχοκάρυδο και μπαχάρι Σερβίρεται με: ψωμάκι για χοτ-ντογκ με αγγούρι τουρσί σε φέτες, μουστάρδα και σως ρεμουλάντ

5. CUMBERLAND (Ην. Βασ.) Κρέας: Χοιρινό Μπαχαρικά: Δεντρολίβανο, θυμάρι και πιπέρι καγιέν Σερβίρεται με: κρεμώδη πουρέ πατάτας με σάλτσα ψητού γκρέιβι και κάρδαμο για γαρνίρισμα

6. KIELBASA (Πολωνία) Κρέας: Ποικίλλει ανά περιοχή, αλλά παραδοσιακά χοιρινό Μπαχαρικά: Καπνιστό με σκόρδο, πιπέρι και μπαχάρι Σερβίρεται με: πατάτες ψημένες στο ταψί και τηγανητά κρεμμύδια

7. BOTIFARRA (Ισπανία) Κρέας: Χοιρινό Μπαχαρικά: Ελαφρά πιπερωμένο, μερικές φορές με μια δόση τρούφας Σερβίρεται με: Λευκά φασόλια με λάδι και σωταρισμένο σκόρδο

Βρείτε τον εξοπλισμό για το τέλειο μπάρμπεκιου στη σελίδα της Weber