Μπρίσκετ. Στα άτομα που ασχολούνται έντονα με το μπάρμπεκιου και δεν περιμένουν μόνο την Κυριακή για να ψήσουν, η λέξη αυτή ηχεί σαν μια μελωδία του Ραχμάνινοφ. Τι θα χρειαστούμε για να τα καταφέρουμε και εμείς; Ένα καπνιστήρι νερού, ψεκαστήρα με νερό, 6–8 μεγάλες χούφτες από κομμάτια ξύλου μεσκίτ, δρυό ή μηλιά, θερμόμετρο άμεσης ένδειξης, αλουμινόχαρτο βαριάς χρήσης, στεγνό και μονωμένο δοχείο ψύξης. Ο χρόνος προετοιμασίας του είναι 30 λεπτά, ο χρόνος ψησίματος 6-8 ώρες κια η θερμοκρασία του πυρήνα πρέπει να βρίσκεται στο 90-95C. Ποιες αγορές θα κάνουμε πριν ανάψουμε την ψησταριά μας; 

1 ολόκληρο μοσχαρίσιο μπρίσκετ, με το λίπος του, το άπαχο μέρος και το μέρος με τις νευρώσεις 4,5–5, 5κιλά, 70γρ. μαγειρικό αλάτι, 25 γρ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, 475ml μπάρμπεκιου σως, 10 ψωμάκια για μπέργκερ, κομμένα στη μέση. 

Για το μαγείρεμα ενός μπρίσκετ βάρους περίπου 6,5 κιλών, θα χρειαστείτε περίπου 16 ώρες από την αρχή μέχρι το τέλος. Γνωρίζοντας ότι μπορεί να μην έχετε πάντα τόσο χρόνο στη διάθεσή σας, θα σας δώσω μια σχετικά εύκολη συνταγή την οποία μπορείτε να αρχίσετε το πρωί και να την απολαύσετε το βράδυ. Ιδού, λοιπόν. Απαιτεί ένα σχετικά μικρό μπρίσκετ (4,5–5,5κιλά) που μπαίνει στο καπνιστήρι για 6 με 8 ώρες και μετά σε ένα μονωμένο δοχείο ψύξης για 2 με 4 ώρες. Αν μερικές φέτες από την άπαχη πλευρά είναι λίγο στεγνές, μην ανησυχείτε, είναι συνηθισμένο. Κόψτε τυχόν στεγνές φέτες μαζί με το πιο υγρό κρέας από την πλευρά με τις νευρώσεις και σερβίρετέ το πάνω σε ψωμάκια, ίσως μαζί με λίγη μπάρμπεκιου σως για επιπλέον γεύση και υγρασία.

1. Με ένα κοφτερό μαχαίρι, αφαιρέστε λίγο από το λίπος που υπάρχει στην πλευρά του λίπους, έτσι ώστε αυτό που απομένει να έχει πάχος περίπου 5 χλστ. αλλά όχι λιγότερο. Από την πλευρά του κρέατος, αφαιρέστε την σαν ιστό μεμβράνη, έτσι ώστε να εμφανιστεί το κρέας που βρίσκεται από κάτω. Βεβαιωθείτε ότι αφαιρείτε τυχόν σκληρά κομμάτια λίπους και από τις δύο πλευρές του μπρίσκετ.

2. Ανακατέψτε το αλάτι και το πιπέρι, και μετά τρίψτε τα ομοιόμορφα στο μπρίσκετ και στις δύο πλευρές. Βάλτε το μπρίσκετ στο ψυγείο μέχρι να είστε έτοιμοι για το μαγείρεμα. 

3. Προετοιμάστε το καπνιστήρι για έμμεσο μαγείρεμα σε πολύ χαμηλή θερμότητα (110°C). 

4. Ψεκάστε το μπρίσκετ και στις δύο πλευρές με νερό για να υγράνετε την επιφάνεια. Προσθέστε τη μισή ποσότητα των κομματιών ξύλου στα κάρβουνα. Όταν εμφανιστεί καπνός, βάλτε το μπρίσκετ, με την πλευρά του λίπους προς τα κάτω, πάνω στη σχάρα μαγειρέματος, κλείστε το καπάκι, και μαγειρέψτε σε έμμεση, πολύ χαμηλή θερμότητα μέχρι να αποκτήσει μια όμορφη σκούρα κρούστα στην επιφάνεια, δηλ. για περίπου 4 ώρες. Μετά την πρώτη ώρα, προσθέστε τα υπόλοιπα κομμάτια ξύλου στα κάρβουνα. Το χρώμα της επιφάνειας του κρέατος υποδηλώνει τη δημιουργία ενός καλού ‘φλοιού’, και ότι το μπρίσκετ δεν απορροφά πλέον πολύ καπνό, οπότε είναι ώρα να το βγάλετε. Παρότι το χρώμα είναι η βασική ένδειξη, σε αυτό το σημείο θα πρέπει επίσης να ελέγξετε την εσωτερική θερμοκρασία του κρέατος. Θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 65 και 70°C στο παχύτερο μέρος του κρέατος. 

5. Βγάλτε το μπρίσκετ από το καπνιστήρι και ψεκάστε το και στις δύο πλευρές με νερό. Τυλίξτε το μπρίσκετ σε βρεγμένο χαρτί μαγειρέματος και μετά τυλίξτε το σφιχτά σε αλουμινόχαρτο. 

6. Βάλτε το τυλιγμένο μπρίσκετ, με την πλευρά του λίπους προς τα κάτω, πάνω στην πάνω σχάρα του καπνιστηριού και συνεχίστε το μαγείρεμα σε έμμεση πολύ χαμηλή θερμότητα, με το καπάκι κλειστό, μέχρι το κρέας να γίνει τόσο μαλακό ώστε όταν το πιέζετε με τα δάχτυλά σας πάνω από το αλουμινόχαρτο, να έχει την αίσθηση ενός τεράστιου μαρσμέλοου και η εσωτερική θερμοκρασία να είναι 90–95°C, δηλ. για 2 με 4 ώρες ή περισσότερο (η αίσθηση του μαλακού κρέατος είναι πιο σημαντικός δείκτης από τη θερμοκρασία). Ο απαιτούμενος χρόνος εξαρτάται από τη συγκεκριμένη ράτσα βοοειδών και άλλα χαρακτηριστικά του κρέατος. 

7. Μεταφέρετε το μπρίσκετ, τυλιγμένο στο αλουμινόχαρτο, μέσα σε ένα στεγνό, μονωμένο δοχείο ψύξης. Κλείστε το δοχείο ψύξης και αφήστε το κρέας να ξεκουραστεί για 2 με 4 ώρες. 

8. Ξετυλίξτε το μπρίσκετ και βάλτε το πάνω σε μια σανίδα κοπής, προσέχοντας να κρατήσετε τους πολύτιμους ζωμούς του κρέατος μέσα στο αλουμινόχαρτο.

 9. Ζεστάνετε τη μπάρμπεκιου σως σε μέτρια φωτιά στην κουζίνα για περίπου 5 λεπτά. Κόψτε το μπρίσκετ σε λεπτές φέτες κατά μήκος των νευρώσεων και σερβίρετε με την ποσότητα σως που προτιμάτε. Αν θέλετε, προσθέστε τους ζωμούς του κρέατος στη σως. Αν το κρέας από το άπαχο μέρος είναι λίγο στεγνό, κόψτε το σε χοντρές φέτες και προσθέστε όση σως επιθυμείτε. Σερβίρετε ζεστό πάνω σε ψωμάκια.

Βρείτε τον εξοπλισμό για το τέλειο μπάρμπεκιου στη σελίδα της Weber