Ας υποθέσουμε ότι μια παρέα τεσσάρων ατόμων κάθεται στο μπαλκόνι και συζητά για τις διακοπές που πλησιάζουν. Ξαφνικά, ο ένας από τους τέσσερις κάνει γνωστό στους υπόλοιπους ότι το στομάχι του τού κάνει μερικά παράπονα και πως καλό θα ήταν να το γεμίσει. Τότε, το άτομο που φημίζεται για τις μαγειρικές του ικανότητες, προτείνει να ετοιμάσει cowboy steak με σως τσιμιτσούρι γιατί όπως λέει «ναι, είχαμε και στο χωριό μου». Πρόκειται για φανταστικό και μακρινό σενάριο; Δεν ξέρεις ποτέ… 

ΥΛΙΚΑ: 1,5 κιλό μπριζόλες γαλλικής κοπής (Tomahawk) Τσιμιτσούρι: 5 σκελίδες σκόρδο ½ κρεμμύδι 50 γρ. πλατύφυλλο μαϊντανό 25 γρ. σχοινόπρασο 25 γρ. κόλιανδρο 2 πιπεριές τσίλι 50 ml ξύδι σέρι 250 ml κραμβέλαιο 60 ml ελαιόλαδο 1 ½ κ.γ. αλάτι ¼ κ.γ. μαύρο πιπέρι ½ κ.γ. νιφάδες τσίλι Αλάτι και Πιπέρι

ΜΕΘΟΔΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ: Άμεση / έμμεση ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ BBQ: 250°C 

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΠΥΡΗΝΑ: 57°C ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ: 20 λεπτά ΧΡΟΝΟΣ 

ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ: 15 λεπτά ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ: 35 λεπτά ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ: Σχάρα Sear

ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ: 1 Για τη σως τσιμιτσούρι, καθαρίστε και ψιλοκόψτε το σκόρδο και το κρεμμύδι. 2 Επίσης, κόψτε τον μαϊντανό, το σχοινόπρασο, τον κόλιανδρο και τις πιπεριές τσίλι, και βάλτε τα σε ένα μπολ. Προσθέστε το ξύδι, τα λάδια, αλάτι, πιπέρι και τις νιφάδες τσίλι σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας, και ανακατέψτε. 3 Καλύψτε με μεμβράνη και αφήστε τα στην άκρη.

ΣΤΟ ΜΠΑΡΜΠΕΚΙΟΥ: 1 Προετοιμάστε το μπάρμπεκιου για άμεση θερμότητα, περίπου 250°C. Αν χρησιμοποιείτε μπάρμπεκιου των 57 εκ. με κάρβουνα, θα χρειαστείτε 1 δοχείο εκκίνησης αναμμένες μπριγκέτες Weber. 2 Τοποθετήστε τη Σχάρα Sear μέσα στη Σχάρα Μαγειρέματος GBS και προθερμάνετε. 3 Όταν η σχάρα κάψει, βάλτε το κρέας απευθείας πάνω στη σχάρα για searing και ψήστε για 1–2 λεπτά. 4 Μετά, γυρίστε το κρέας από την άλλη πλευρά και κάντε το ίδιο. 5 Μετακινήστε τις μπριζόλες σε έμμεση θερμότητα και συνεχίστε το μαγείρεμα για 5–10 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθός τους και τις προτιμήσεις σας (δείτε τη συμβουλή στα δεξιά). 6 Μεταφέρετε το κρέας σε μια σανίδα κοπής και αφήστε το να ξεκουραστεί 5–8 λεπτά πριν το σερβίρετε.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα μπλέντερ ή μούλτι για το ψιλοκόψιμο και το ανακάτεμα. Αν δεν έχετε μια σχάρα για searing, περιστρέψτε το κρέας κατά 90 μοίρες μετά από 1 λεπτό, τοποθετήστε το σε άλλο σημείο της σχάρας και μαγειρέψτε για άλλο ένα λεπτό πριν το γυρίσετε.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΠΥΡΗΝΑ: λίγο ψημένο ~45-50°C λίγο προς μέτρια ψημένο ~50-55°C μέτρια ψημένο ~55-60°C μέτρια προς καλά ψημένο ~60-65°C καλά ψημένο ~65/70++ °C

Βρείτε τον εξοπλισμό για το τέλειο μπάρμπεκιου στη σελίδα της Weber