Πριν περάσουμε στην εξαιρετική αυτή συνταγή, ας εξηγήσουμε τι είναι το κιλότο. Το κιλότο, λοιπόν, είναι κρέας και προέρχεται από το μπούτι του μοσχαριού. Είναι σχετικά άπαχο και γευστικότατο. Γιατί κάναμε αυτή την εισαγωγή; Για να προλάβουμε όσους έχουν «βρόμικο» μυαλό. Φορέστε την ποδιά σας. Ξεκινάμε.

Μερίδες: 10 

Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά 

Χρόνος ψησίματος: 90–120 λεπτά 

Θερμοκρασία πυρήνα: 57° C 

Ειδικός εξοπλισμός: Καπνιστήρι, θρύμματα ξύλου για μοσχάρι

Τι θα χρειαστούμε: 2,5κιλά κιλότο, 20γρ. κόκκοι πιπεριού, πολύχρωμοι, ολόκληροι 5 γρ. μπαχάρι, ολόκληρο 10γρ. τζίντζερ 10γρ. σκόρδο 2γρ. μπούκοβο, σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας 30γρ. θαλασσινό αλάτι, χοντρό 10γρ. ζάχαρη, καστανή 80γρ. βούτυρο 60ml κρασί Μαδέρα

1. Μουλιάστε τα θρύμματα ξύλου σε νερό για τουλάχιστον 30 λεπτά. 

2. Καθαρίστε το τζίντζερ και το σκόρδο και χοντροκόψτε τα, και μετά χτυπήστε τα σε ένα γουδί μέχρι να γίνουν πάστα. 

3. Ψήστε τους πολύχρωμους κόκκους πιπεριού και το μπαχάρι σε ένα τηγάνι σε χαμηλή φωτιά μέχρι να αρχίσουν να βγάζουν τα αρώματά τους και μετά προσθέστε τους στην πάστα σκόρδου-τζίντζερ και χτυπήστε τα όλα μαζί μέχρι να επιτευχθεί μια μέτρια-λεπτή υφή. Ανακατέψτε τα με το μπούκοβο, το θαλασσινό αλάτι και τη ζάχαρη. 

4. Λιώστε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι, προσθέστε το στο γουδί και ανακατέψτε καλά το μείγμα. 

5. Τρίψτε καλά το μείγμα στη μπριζόλα sirloin. 

6. Προετοιμάστε το μπάρμπεκιου για έμμεση θερμότητα στους 140– 160°C. Στραγγίστε τα θρύμματα ξύλου και βάλτε τα στο καπνιστήρι. Προσθέστε το καπνιστήρι στις ράβδους Flavorizer bars (δείτε το εγχειρίδιο οδηγιών). 

7. Βάλτε τη μπριζόλα sirloin πάνω από έμμεση θερμότητα. 

8. Τοποθετήστε τον αισθητήρα κρέατος στο κέντρο της μπριζόλας, κλείστε το καπάκι και μαγειρέψτε μέχρι η θερμοκρασία πυρήνα να φτάσει τους 57°C. 9. Για πιο ισχυρό καπνιστό άρωμα, μπορείτε να προσθέσετε κι άλλα μουλιασμένα θρύμματα ξύλου. Αλείφετε περιοδικά τη μπριζόλα με το κρασί Μαδέρα για να το διατηρείτε υγρό.

Βρείτε τον εξοπλισμό για το τέλειο μπάρμπεκιου στη σελίδα της Weber