Η μπάρμπεκιου σως σε συνδυασμό με τα παΐδάκια είναι απλά τρομερή. Η γλυκιά μπάρμπεκιου σως μήλου με τα παϊδάκια, όμως, είναι απλά καταπληκτική. Οι νέες γεύσεις άλλωστε, μας γεμίζουν με περισσότερη όρεξη και μας κάνουν να θέλουμε να ψήνουμε ακατάπαυστα. Με αυτή τη συνταγή, θα ξεφύγεις λίγο από τα συνηθισμένα και θα κάνεις τους γευστικούς σου κάλυκες χαρούμενους.

Μερίδες: 8

Χρόνος προετοιμασίας: 45 λεπτά

Χρόνος ψησίματος: 5–6 ώρες

Ειδικός εξοπλισμός: Ψεκαστήρας, πέντε κομμάτια ξύλου καρυδιάς μεγέθους γροθιάς

4 σιδηρόδρομοι, 1,1–1,6 κιλά ο καθένας, 175 ml χυμό μήλου χωρίς γλυκαντικά, 60 ml μηλόξυδο

Ύλικά για το άλειμμα: 2 κ.σ. μαγειρικό αλάτι, 2 κ.σ. σκόνη ancho chilli, 2 κ.σ. καστανή ζάχαρη, 2 κ.σ. σκόρδο σε κόκκους, 1 κ.σ. αλεσμένο κύμινο, 2 κ.γ. αλεσμένο μαύρο πιπέρι, Σως 475 ml κέτσαπ, 120 ml χυμό μήλου χωρίς γλυκαντικά, 60 ml μηλόξυδο, 60 ml κίτρινη μουστάρδα, 2 κ.σ. μελάσα, 2 κ.σ. Worcestershire (γούστερ) σως, 1 κ.γ. σκόρδο σε κόκκους, ¼ κ.γ. σκόνη chipotle chilli

1. Προετοιμάστε το καπνιστήρι για έμμεσο μαγείρεμα σε πολύ χαμηλή θερμότητα (110–120° C).

2. Σε ένα μεσαίο μπολ, ανακατέψτε τα υλικά για το άλειμμα. Βάλτε τα παϊδάκια σε μια σανίδα κοπής με την πλευρά του κρέατος προς τα πάνω. Ακολουθήστε τη γραμμή του λίπους που διαχωρίζει το κρέας από τις σκληρότερες άκρες στη βάση κάθε σιδηρόδρομου και κόψτε τις άκρες. Γυρίστε το σιδηρόδρομο από την άλλη πλευρά. Κόψτε το κομμάτι κρέατος που είναι ενωμένο στο κέντρο κάθε σιδηρόδρομου. Κόψτε επίσης το κομμάτι του κρέατος που κρέμεται κάτω από το μικρότερο άκρο στα παϊδάκια. Γλιστρήστε τη μύτη ενός στρογγυλού μαχαιριού κάτω από τη μεμβράνη που καλύπτει το πίσω μέρος κάθε σιδηρόδρομου. Ανασηκώστε και χαλαρώστε τη μεμβράνη μέχρι να αποσπαστεί, και μετά πιάστε μια γωνία της με χαρτί κουζίνας και τραβήξτε για να την αφαιρέσετε. Αλείψτε πλήρως τα παϊδάκια με το άλειμμα, βάζοντας περισσότερο άλειμμα στις πλευρές με το κρέας απ’ ό,τι στις πλευρές με τα κόκκαλα.

3. Σε έναν ψεκαστήρα, βάλτε 175 ml χυμό μήλου και 60 ml μηλόξυδο. 

4. Βουρτσίστε τη σχάρα μαγειρέματος για να την καθαρίσετε. Προσθέστε δύο κομμάτια ξύλου στα κάρβουνα. Καπνίστε τα παϊδάκια, με τα κόκκαλα προς τα κάτω, σε έμμεση πολύ χαμηλή θερμότητα, με το καπάκι κλειστό, μέχρι το κρέας να συρρικνωθεί από τα κόκκαλα κατά τουλάχιστον 1 εκ., δηλ. για 4 με 5 ώρες. Μετά από κάθε ώρα, να προσθέτετε όσες αναμμένες μπρικέτες χρειάζεται για να διατηρείτε τη θερμότητα, να προσθέτετε ένα ακόμη κομμάτι ξύλου στα κάρβουνα (μέχρι να καούν εντελώς) και να ψεκάζετε τα παϊδάκια και στις δύο πλευρές με το μείγμα του χυμού μήλου. Εν τω μεταξύ, μπορείτε να φτιάξετε τη σως. 

5. Σε μια μέτρια κατσαρόλα, σε μέτρια θερμότητα, ρίξτε τα υλικά της σως και αφήστε τα να πάρουν βράση. Μειώστε τη θερμότητα σε χαμηλή και μαγειρέψτε για 15 με 20 λεπτά, ανακατεύοντας περιστασιακά. 

6. Όταν γίνουν τα παϊδάκια, βγάλτε τα από το καπνιστήρι. Αλείψτε με μια βούρτσα και τις δύο πλευρές του σιδηρόδρομου με τη σως και τυλίξτε κάθε σιδηρόδρομο σε βρεγμένο χαρτί ψησίματος. Στη συνέχεια, τυλίξτε τους σε αλουμινόχαρτο βαριάς χρήσης. Ξαναβάλτε τους τυλιγμένους σιδηρόδρομους στο καπνιστήρι, στην πάνω σχάρα μαγειρέματος. Συνεχίστε το μαγείρεμα σε έμμεση πολύ χαμηλή θερμότητα, με το καπάκι κλειστό, μέχρι το κρέας να γίνει αρκετά τρυφερό ώστε να ξεκολλάει καθώς το τραβάτε με τα δάχτυλά σας, δηλ. για 45 λεπτά με 1 ώρα. Βγάλτε τα παϊδάκια από το καπνιστήρι και αλείψτε ξανά με μια βούρτσα και τις δύο πλευρές των σιδηρόδρομων με τη σως. Ξαναβάλτε τους μαριναρισμένους σιδηρόδρομους στην ψησταριά για ακόμα 15 λεπτά (110° C). Κόψτε τους σιδηρόδρομους σε μεμονωμένα παϊδάκια. Σερβίρετέ τα ζεστά με την υπόλοιπη σως στο πλάι.

Βρείτε τον εξοπλισμό για το τέλειο μπάρμπεκιου στη σελίδα της Weber