Το κοτόπουλο είναι μια τροφή που θεωρούμε δεδομένη. Ίσως και να είναι. Αυτό που σίγουρα δεν είναι δεδομένο, είναι ο τρόπος που το σερβίρουμε ή η γεύση που του δίνουμε καθώς το ετοιμάζουμε. Μπορεί το ψήσιμό του να μοιάζει εύκολο αλλά υπάρχουν μερικοί τρόποι που θα το απογειώσουν και θα κάνουν, εκτός από εσάς και την παρέα σας να εκτιμήσουν ακόμα περισσότερο το φαγητό που πάντα βρίσκεται δίπλα μας τις δύσκολες στιγμές που δεν ξέρουμε τι ακριβώς θα μαγειρέψουμε. Μετά από αυτή τη συνταγή με μπίρα, θα δούμε το κοτόπουλο με άλλο μάτι και θα του δώσουμε την προσοχή που του αξίζει.


Tips:

1) καλή προετοιμασία κοτόπουλου (σπασίματα αρθρώσεων)
2) καλή εντριβή με την στεγνή μαρινάδα και να αφήσουμε να απορροφήσει η γεύση και τα
αρώματα από τα μπαχαρικά
3) έμμεση μέθοδος 180 βαθμούς ( 1 ώρα και 15 – με 20 λεπτά ψήσιμο για κοτόπουλο 1,8kg)
4) θερμόμετρο για μέτρηση εσωτερικής θερμοκρασίας ( ιδανική θερμοκρασία 74 βαθμούς)
5) ξεκούραση 10-12 λεπτά

Συνταγή και υλικά για κοτόπουλο με μπίρα

1 ολόκληρο κοτόπουλο, περίπου 2 κιλά, χωρίς λίπος και καθαρισμένο.
¼ φλιτζάνι χοντρό αλάτι

Μαρινάδα

2 κουταλάκια του γλυκού κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κουταλάκια του γλυκού σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι του γλυκού έτοιμη σκόνη τσίλι
½ κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μαύρο πιπέρι
1 κουτάκι μπύρα σε θερμοκρασία δωματίου

Προετοιμασία:

• Αφαιρέστε και πετάξτε από το κοτόπουλο κάθε περιττό λίπος και εντόσθια. Βάλτε μια
στρώση αλάτι σε όλη την επιφάνεια και μέσα στο κοτόπουλο. Καλύψτε το κοτόπουλο με
μια πλαστική μεμβράνη και βάλτε το στο ψυγείο για 1,5-2 ώρες.

• Ανακατεύστε τα συστατικά της μαρινάδας σε ένα μικρό μπολ
• Πλύνετε το κοτόπουλο μέσα έξω με κρύο νερό και στεγνώστε το ήπια με χαρτί.

Πασπαλίστε το με τη μαρινάδα. Αφήστε το κοτόπουλο σε θερμοκρασία δωματίου για 20-30
λεπτά πριν το ψήσιμο.

• Προετοιμάστε την ψησταριά για έμμεσο μαγείρεμα σε μέτρια θερμοκρασία.
• Χρησιμοποιήστε τη μισή μπύρα ανοίγοντας την με ένα ανοιχτήρι και τοποθετήστε τη στην
κοιλότητα του κοτόπουλου.

• Ψήστε σε έμμεση μέτρια φωτιά με το καπάκι κλειστό μέχρι η εσωτερική θερμοκρασία να
δείξει 76 βαθμούς C στο παχύτερο μέρος του μηρού για περίπου 1 ώρα και 15με 20 λεπτά.
Αφαιρέστε προσεκτικά το κοτόπουλο χωρίς να χυθεί η μπύρα. Αφήστε το κοτόπουλο να
ξεκουραστεί για 10 λεπτά και μετά κόψτε σε κομμάτια. Σερβίρετε ζεστό.

Βρείτε τον εξοπλισμό για το τέλειο μπάρμπεκιου στη σελίδα της Weber.